Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Підгодівля бджолиних сімей на зиму

Підживлення бджолиних родин перед зимою проводиться заздалегідь - вже восени потрібно буде робити відповідні запаси продовольства, наприклад, у вигляді теплого сиропу. Найбільш поширеною вважається підгодівля з таким розрахунком, щоб їжі вистачило і на весну, до настання хабар. Зовсім недавно загальною практикою стала весняна підгодівля для посилення червління - воно починалося, як тільки встановлювалася тепла весняна погода. Його мета - отримати багато молодих комах для наступаючого хабар. Але в останні роки кращі бджолярі після довгих експериментів повернулися до того, що годування бджіл сиропом має здійснюватися виключно восени. З цього приводу все ще ведуться дискусії. Надмірне червління внаслідок весняного годування несе в собі більше шкоди, ніж користі. Бджоли не можуть обсиджують і обігрівати розплід, площа засіву стає непропорційно великий, часто виникає передчасне роїння або злодійство серед комах ... Восени від цього простіше убезпечитися - даючи корм засинати бджолам ближче до вечора (можна навіть вночі, з невеликим ліхтариком, який вимикають відразу після заповнення годівниць), ризик крадіжки знижується до мінімуму. Отже, основна суть осінніх робіт - своєчасна підготовка бджіл до зими.

Підготовка до годування

Перед тим, як приступити до годівлі, потрібно провести загальне обстеження всього вулика. Трохи практики в цій справі - і з кожним разом вам буде все простіше визначати, скільки запасів знаходиться в кожному вулику. У кожному випадку треба, відповідно, збільшити підгодівлю. Переходячи від вулика до вулика, краще відзначити крейдою число кілограмів, якими треба загодовують сім'ю. Сильним бджолам, які переносять зимівлю на волі, дають від тринадцяти з половиною до вісімнадцяти кілограм сиропу.

Штучне підгодовування

При зимівлі в бджолянику, а не в пінополістирольних вуликах, потрібно дати бджолам приблизно дві третини від цієї кількості. Підгодовувати їх потрібно, починаючи з кінця літа, або ранньої осені. Вечірній час підходить якнайкраще. Підживлення комахою обов'язково потрібно подавати теплою, не завадить навіть додатково утеплити її, поклавши що-небудь зверху для збереження тепла.

Сироп

Цукровий сироп - це сироп з двох частин води і трьох частин цукру (співвідношення 1: 1,5), який найкраще готувати в емальованому або луджена баку. Якщо бджоли зібрали непридатний для зимівлі мед, його цілком або частково замінюють цукровим сиропом. Як підгодівлі, падевий мед смугастим не дають ні в якому разі. Ще не варто піддаватися доводам любителів про те, що сироп краще виготовляти на основі «м'якої» води - талої або дощової, або з додаванням до сиропу морської солі. Це поганий спосіб годувати бджіл!

Чому не варто виготовляти сироп на основі «м'якої» води?

Цукровий сироп, як і нектар, не є готовим кормом. Йому необхідна та ж переробка, що і нектару, адже він має нейтральну реакцію. Коли бджоли зберуть уже підкислений сироп, вони відчують це, і додадуть в нього менша кількість ферментів. Велика частина їх обробки буде спрямована на просте зниження водності. В результаті корм, складений в осередки, виявиться не повністю інвертованим. Не дивлячись на те, що вміст води в ньому знижений до норми, бджоли нерідко можуть залишити його незапечатаним.

Також при недостатній вентиляції підвищена вологість у гнізді призводить до розрідження незадрукованої корму. Це неминуче викликає пронос. Дистильовану або дощову воду використовувати не можна з тієї ж причини, що і підсолювати сироп - вона має слабокислу реакцію. Природно, що ніяку кислоту в сироп додавати не потрібно – це ще більше ускладнить становище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]