Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015. Робоча програма навчальної дисципліни Психодіагностика в спорті (Спорт) Чугуєва.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
273.41 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2

  1. Тести, спрямовані на оцінку засвоєння випробовуваним конкретних знань, умінь і навичок, придбаних в результаті певного курсу навчання або тренування.

А) тести інтелекту

Б) тести креативності

В) тести досягнень

  1. Особливий клас тестів, спрямованих на вимір і оцінку загального рівня когнітивного розвитку індивідів при рішенні ними широкого кола розумових завдань.

А) тести інтелекту

Б) тести креативності

В) тести досягнень

  1. Особливий тип тестів, призначених для визначення змісту діяльності індивіда і рівня його досягнень по відношенню до об'єктивного критерію (наприклад, вимогам, що задаються учбовою програмою).

А) тести здібностей

Б) тести моторних здібностей

В) тести критерійно-орієнтовані

  1. Тести, призначені для виміру і оцінки моторних характеристик, таких, як точність і швидкість рухів, спритність рухів, координація і темп рухових реакцій, точність розподілу м'язового зусилля при рішенні рухових завдань.

А) тести здібностей

Б) тести моторних здібностей

В) тести критерійно-орієнтовані

  1. Тести, призначені для виміру і оцінки особливостей відчуттів і сприйняття.

А) поза культурні тести

Б) тести сенсорних здібностей

В) тести професійних здібностей

  1. Методики, засновані на чітких стандартах, надійності та валідності, результати яких піддаються кількісному та якісному вимірюванню.

А) формалізовані методики

Б) неформалізовані методики

В) проективні методики

  1. Внутрішня відносно стійка схильність індивіда до певної поведінки в певному класі ситуацій, така, що складається через певні потреби, мотиви, інтереси, схильності, установки.

А) характер

Б) диспозиційна риса особистості

В) темпрамент

  1. Одна з операцій мислення, процес мисленого виділення, ізолювання одних ознак, властивостей, зв'язків і відношень конкретного предмета або явища з інших ознак.

А) узагальнення

Б) конкретизація

В) абстракція

  1. Внутрішня перешкода, мимовільний опір людини певному впливові, активізації думки, бажання, мотиву, викликана їхнім змістом, неприйнятним для даного індивіда.

А) психологічний бар’єр

Б) соціологічний бар’єр

В) патологічний бар’єр

  1. Метод психологічного дослідження при вивченні особистості і є способом пізнання психічних явищ у процесі мовного спілкування з даною особистістю в природних умовах життя.

А) тест

Б) бесіда

В) спотереження

  1. Власний життєпис, важливий об'єктивний документ для вивчення людини, її психічних параметрів, соціального статусу, рівня соціалізації тощо.

А) співбесіда

Б) анкета

В) автобіографія

  1. Стиль поведінки й відносин до інших людей, що характеризуються домінуванням, тиском, примусом, підпорядкуванням собі, антидемократичністю.

А) авторитарність

Б) ліберальність

В) агресивність

  1. Процес перетворення несвідомого психічного, а також емоційного, логічно не оформленого змісту свідомості у словесно-логічні форми.

А) інтроспекція

Б) вербалізація

В) перцепція

  1. Соціометрично діагностований високий статус особистості у групі, колективі.

А) авторитет

Б) аутсайдер

В) паритет

  1. Поведінкові взаємозв’язки між діагностом та випробуваним, їх вплив один на одного, що викликає взаємообумовлені вчинки й дії та призводить до погодженості; процес взаємного впливу людей один на одного у процесі спілкування; сполучення систем взаємних впливів.

А) порозуміння

Б) атракція

В) взаємодія

  1. Спостереження, при якому досліджуються не всі елементи генеральної сукупності, а тільки певним чином відібрана їхня частина.

А) включене спостереження

Б) тотальне спостереження

В) вибіркове спостереження

  1. Емоційний стан і риса характеру людини; характеризується активністю поведінки, негативними афективними переживаннями, прагненням заподіяти іншому травму фізично чи морально.

А) ворожість

Б) агресивність

В) негативізм

  1. Метод психологічної науки, за якою на основі кінцевого результату виконання роботи піддослідного робиться висновок про властивості та якості його психіки.

А) експертні оцінки

Б) вивчення продуктів діяльності

В) експеримент

  1. Пристосування організму до зовнішніх умов. В даний час розрізняють фізіологічну, психофізіологічну, психічну, соціально-психічну і соціальну.

А) адаптація

Б) агравація

В) атракція

  1. Способи або звичні форми поведінки, що дозволяють пристосуватися до нової, ризикованої або загрозливої ситуації.

А) рефлексивні механізми

Б) адаптивні механізми

В) інстинктивні механізми

  1. Психометричний вияв якісних характеристик психічних явищ, що вивчаються; встановлення відповідності між деякими властивостями чисел і деякими властивостями речей.

А) інтерпретація

Б) опис

В) вимір

  1. Психологічний механізм передбачення та оцінки можливих результатів дії людиною.

А) випереджаюче відображення

Б) ретроспективне відображення

В) інтроспективне відображення

  1. Відповідність людських відчуттів, уявлень, думок пізнаваному об’єкту: точність і повнота пізнавання психічної реальності

А) адаптивність

Б) уявність

В) адекватність

  1. Захисний механізм, що проявляється в активному неусвідомленому усуненні з несвідомої сфери особистості неприйнятних думок, переживань, спогадів.

А) витіснення

Б) проекція

В) апперцепція

  1. Психічний стан людини, при якому спостерігається високий рівень її екзальтованості, емоційного збудження, прагнення до задоволення певної потреби та зацікавленості.

А) азарт

Б) афект

В) амок