Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль № 5

Змістовий модуль №7

Тема заняття №43

Диференційна діагностика геморагічного синдрому у новонароджених.

Курс

6

Факультет

Медичний №2

Актуальність теми

Зниження геморагічного синдрому у новонароджених слід розглядати у зв’язку з особливостями формування і дозрівання згортаючої і антизгортаючої системи в періоді внутрішньоутробного і постнатального життя. У новонароджених – система гемостаза має ряд особливостей. Їй властива підвищена проникливість капілярів, зниження агрегаційної активності і властивості тромбоцитів до ретракції, низька активність прокоагулянтів і, незважаючи на це, схильність до гіперкоагуляції в перші дні життя.

Крововиливи і кровотечі – загальнопоширені симптоми різноманітних захворювань новонароджених. Вони виникають у 2,2% всіх дітей, а у новонароджених, які потребують проведення інтенсивної терапії – в 16% випадків. На секції поширені геморагії знаходять у кожного другого новонародженого. За сучасними даними, система гемостаза забезпечує, з одного боку, попередження та зупинку кровотечі, а з іншого боку - збереження рідкого стану циркулюючої крові. Названі фізіологічні відхилення можна виявити з допомогою лабораторних тестів, які використовуються при діагностуванні кровоточивих станів у новонароджених. Рівновага між недостатньою здатністю до згортання і кровоточивістю, з однією сторони, і надмірним згортанням і тромбозом – з другої, може бути у новонародженого дуже легко порушено. Його порушенню сприяють в період новонародженості фактори, які часто зустрічаються: недоношеність, асфіксія, ацидоз, інфекція, дегідратація, гіпотермія і гіпотензія.

  1. Конкретні цілі.

Студент повинен

  1. На підставі перинатального анамнезу визначити фактори ризику і ґенезу геморагічного синдрому.

  2. Визначити тактику ведення новонародженого в залежності від клінічного варіанту геморагічного синдрому.

  3. Демонструвати вміння ведення медичної документації в умовах стаціонара чи амбулаторно.

  4. Планувати обстеження новонародженого з визначенням показань до застосування того чи іншого пара клінічного дослідження.

  5. Інтерпретивути дані лабораторно-інструментального обстеження.

  6. Проводити диференціальну діагностику геморагічних синдромів.

  7. Ставити попередній клінічний діагноз.

  8. Призначити лікування при геморагічних синдромах.

  9. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та фахової субординації.

  10. Оптимізувати методику ведення новонароджених за інформативною згодою.

  11. Розробити діагностичний алгоритм геморагічного синдрому.

  12. Провести диференціальну діагностику геморагічного синдрому.

  13. Обгрунтувати діагноз при геморагічних синдромах.

N

Назви попередніх дисциплін

Отриманні навички

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Фізіологія

Пат. Фізіологія

Пропедевтична педіатрія

Факультетська педіатрія

Біохімія

Клінічна фармакологія

Визначити особливості механізмів системи гемостазу і гемокоагуляції у доношених і новонароджених з малою масою тіла . Оцінювати морфологічні і функціональні особливості новонародженого, знати механізм тромбоцитопоезу біохімічні властивості плазмених і тромбоцитарних факторів загортальної і антизгортальної систем крові; місце і умови синтезу білків – прокоагулянтів (печінка, селезінка, кістковий мозок); механізми виникнення недостатності тромбоцитів і прокоагулянтів (порушення синтезу, підвищена потреба і втрата); нормальні показники тромбоцитів, прокоагулянтів, показники коагулограми, методи оцінки резистентності судинної стінки (проби жгута, молоточкова, баночна, попоколочування); знати роль і взаємозв’язок окремих ланок гемостазу (судинного, тромбоцитарного, коагуляційного) в процесах зупинки кровотечі; роль системи гемокоагуляції в патогенезі токсичних шокових реакцій; взаємозв’язок системи згортання крові з другими системами організму (імунологічною, антизгортальною), основні критерії (анамнестичні, клінічні, лабораторні), які приміняються в діагностиці геморагічних синдромів у новонароджених. Провести диференційну діагностику геморагічних синдромів, невідкладну допомогу при кровотечах і лікування.

2. Базовий рівень підготовки.