Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
200.19 Кб
Скачать

4. Методика організації навчального процесу на практичному (семінарському) занятті.

4.1. Підготовчий етап. Розкрити значення теми «Диференційна діагностика внутрішньоутробних інфекцій у новонароджених. Недоношені діти та діти, які народжені з малою масою тіла.».

Проводиться стандартизований контроль початкового рівня підготовки студентів (тестовий контроль).

4.2. Основний етап.

Студенти доповідають про виконану на передодні роботу в соматичному відділенні або на лікарській дільниці, в кабінетах суміжних спеціалістів тощо. Розв`язують ситуаційні задачі по темі. Працюють в соматичному відділенні або на амбулаторному прийомі з дільничним педіатром, лікарями-фахівцями, в кабінеті здорової дитини, профілактичних щеплень, фізіокабінеті, ЛФК.

Викладач в цей час перевіряє тести, задачі.

4.3. Заключний етап.

Оцінюється поточна діяльність кожного студента упродовж заняття, кінцевий контроль знань, оголошуються оцінки, які заносяться в журнал викладача.

Оголошується тема наступного заняття, методичні вказівки щодо підготовки до нього.

5. Додатки.

Засоби для контролю:

  • Засоби для контролю:

  • Тестові завдання

  • Ситуаційні задачі

Контрольні питання

  • Дози препаратів для лікування

Матеріали для самоконтролю

Тести для самоконтролю.

1. Дитина народилась недоношеною від ІІІ вагітності в терміні гестації 34 тижні та масою тіла 2000 г. Попередні вагітності закінчивались народженням мертвих дітей. Дитині встановлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

А) антибіотики цефалоспоринового ряду;

В) піриметамін;

C) аміноглікозиди;

D) нітрофурани;

E) бісептол.

2. Хлопчик народився від 5 вагітності, яка перебігала із гестозом І та ІІ половини, на 33 тижні гестації з масою 1400 г. Перші 4 вагітності у матері закінчились спонтанними абортами. У дитини діагностовано гідроцефалію, вроджену ваду серця, гепатит, хоріоретиніт. Яка внутрішньоутробна інфекція має місце у хворого?

А) токсоплазмоз;

В) ЦМВ;

C) краснуха;

D) лістеріоз;

E) сифіліс.

3. Дитина народилась на 8-му місяці вагітності. У неї встановлено: мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитина на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом температури до 37,5С, збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі та кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Який найбільш ймовірний попередній діагноз у дитини?

А) хламідійна інфекція;

В) ЦМВ;

C) герпетична інфекція;

D) краснуха;

E) токсоплазмоз.

4. Доношений новонароджений з проявами риніту, гепатоспленомегалією та десвамацією шкіри долонь, стоп та ділянки промежини міг бути інфікований:

А) блідою спірохетою;

В) цитомегаловірусом;

C) вірусом герпесу;

D) токсоплазмою;

E) мікоплазмою.

5. Немовля народилося від 5 вагітності (попередні вагітності переривались у першому триместрі), що перебігала з гестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостерігались аномалії розвитку очей (природжена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, природжена вада серця. Що є найбільш можливою причиною виникнення зазначених аномалій розвитку?

А) внутрішньоутробна інфекція;

В) генні аномаліх;

C) хромосомні аномалії;

D) вплив професійної шкідливості;

E) вплив екологічно забрудненого середовища.

6. У новонародженої дитини відзначаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незарощення верхньої губи. В який період внутрішньутробного розвитку відбулася дія можливого етіологічного чинника?

А) 22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку;

В) останній тиждень;

C) перший триместр вагітності;

D) 28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку;

E) 32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку.

7. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітності (мала місце загроза переривання, гестоз ІІ-ї половини), 3-х пологів. Матері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки незрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка + 3 см. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз:

А) вроджений гепатит;

В) гемолітична хвороба новонароджених;

C) сепсис;

D) вроджена вада серця;

E) вроджений токсоплазмоз.

8. Новонароджена дитина, термін гестації 36 тижнів, при народженні маса – 2400 г, зріст – 51 см. Дитина збуджена, тремор кінцівок, не смокче, виражене диспноє, гепатоспленомегалія. На прикінці першого дня з’явилася жовтяниця шкіри та слизових, на другий день – висипка на шкірі: пухирці в області грудної клітки. Який попередній діагноз?

А) внутрішньоутробна інфекція;

В) гемолітична хвороба новонародженого;

C) фізіологічна жовтяниця новонародженого;

D) гіпоксично-ішемічне пошкодження ЦНС;

E) атрезія жовчовивідних шляхів.

9. У доношеної дитини на 1-му тижні життя зۥявилася множинні везикулярні елементи на шкірі тулуба. При лабораторному дослідженні – збільшення титру IgM до вірусу герпесу. Яке лікування необхідно призначити, доза?

А) інтерферон, 100МО/кг/добу;

В) ганцикловір, 10 мг/кг/добу;

C) лаферон, 150 МО/кг/добу;

D) ацикловір, 45 мг/кг/добу;

E) все вірно.

10. У новонародженої дитини діагностована вроджена ЦМВІ в резидуальній фазі. Які клінічні прояви інфекції характерні для цієї фази?

А) вроджений гепатит, анемія, ЗВУР;

В) вроджена пневмонія, жовтяниця, стигми дизембріогенезу;

C) ентероколіт, жовтяниця, РДС-синдром;

D) вроджена вада серця, геморагічний синдром;

E) затяжна кон’югаційна жовтяниця, ЗВУР, стигми дизембріогенезу.