Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 5. Методичка. Аномалії пол.діяльності. Пологовий травматизм.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
303.1 Кб
Скачать

Розтягнення і розриви зчленувань таза

У деяких вагітних зустрічається надмірно розм'ягшення зічленінь таза (сімфізіт, сімфізопатія). При пологах великим плодом чи переношеним плодом, пологорозрішуючих операціях зчленування починають розтягуватись, лонні кістки відходять одне від одного на значну відстань (більше 0,5 см). При розриві лонного зчленування може бути зміщення лонних кісток, ушкодження сечового міхура, сечівника, клітора. При цьому розтягуються і крижово-здухвинні зчленування. В суглобах утворюються крововиливи, в подальшому може бути запальний процес.

Клінічно ці ускладження викликають появу болю після пологів, який підсилюється при розведенні ніг і ходьбі, порушується хода. Можуть з'явитись ознаки запалення в ділянці травми- гіперемія шкіри, набряк оточуючих тканин.

Розпізнають пошкодження зчленувань таза при огляді і пальпації ділянки лонного зчленування і за допомогою рентгенографії.

Лікування може бути консервативним (спокій, туге бинтування таза, корсети). При розриві лонного зчленування чи значному розходженні кісток таза потрібне хірургічне втручання.

Сечостатеві і кишкові нориці

Утворення сечостатевих і кишково-статевих нориць після пологів пов'язано з неправильним веденням останніх, особливо при вузькому тазі. Нориці не є небезпечними для життя жінки, але являються важкимдефектом і приводять до інвалідності. Нориці утворюються внаслідок тривалого стояння голівки плода в одній площині (більше 2 годин), внаслідок чого відбуваються порушення кровообігу в оточуючих тканинах з наступним некрозом. Утворення нориць відбувається на 6-7 й день після пологів, після виписки породіллі з пологовогобудинку. Нориці можуть утворитись при загоєнні зашитих травм промежини вториннимнатягом, при пораненні сечового міхура і кишківника під час лапаротомії.

Основним клінічним проявом нориць є або виділення сечі через піхву поза актом сечовипускання, або виділення газів і рідкого калу, що супроводжується завжди місцевою запальною реакцією у піхві.

Діагностують сечостатеві нориці шляхом огляду піхви і шийки матки за допомогою дзеркал і цистоскопії, кишково-статеві- також при огляді піхви за допомогою дзеркал, пальцевого ректального дослідження і при ректоскопії і ірігоскопії, кольоровій і рентгенівській фістулографії.

Мілкі піхвово-прямокишкові нориці можуть закритись самі при дотриманні відповідної дієти і гігієни. При незакрившихся сечостатевих і кишково-статевих норицях необхідні пластичні операції, які являються досить тривалими і можуть бути виконані не раніше, ніж через 4-6 місяців після пологів.

V. План організації заняття.

Організаційно-методична частина- 2% навчального часу.

Мотивація теми- 3% навчального часу.\

Контроль вихідного рівня знань- 20%.

Оцінка значнь студентів- 15%.

Узагальнення викладача, завдання додому- 55.

VІ. Основні етапи заняття.

А- Підготовчий етап- мотивація теми, контроль вихідного рівня засвоєння матеріалу, основних і базових знань, завдання для самостійної роботи.

Б- Основний етап- самостійна робота студентів під контролем викладача.

Надаються для самостійної роботи завдвння на основнову етапі заняття.

В- Заключний етап- контроль кінцевого рівня засвоєння матеріалу на основі розв'язування ситуаційних задач, оцінки усних виступів студентів про виконану роботу. Узагальнення викладачем, оцінка роботи студентів, завдання додому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]