Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая5.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
164.55 Кб
Скачать

5.Перспективи розвитку та напрями розширення ярмаркової торгівлі в Україні

З метою поліпшення виставкової-ярмаркової діяльності в Україні створено Виставкову федерацію України (ВФУ), яка є асоційованим членом Спілки міжнародних ярмарків (UFI), а також репрезентує інтереси своїх членів у Раді з питань виставкової діяльності в Україні — консультативно-дорадчому органі при Президентові України. ВФУ підтримує діяльність виставкових фірм, організацій, сприяє створенню організаційних та економічних можливостей для розвитку виставкової діяльності.

Становлення ринкових відносин, набуття досвіду і конкуренція сприяли вдосконаленню організації та проведенню різних виставок. Із здобуттям Україною незалежності та переходом економіки на ринкові засади, протягом останніх 15-ти років бізнесмени, посередники, виробники, представники органів державної влади набули певного досвіду у виставковій справі. Тематика сучасних виставок віддзеркалює нинішній стан економіки України. Найбільш масштабні виставки пов'язані з будівництвом, автомобільною, легкою промисловістю та сільським господарством.

Виставкова діяльність в Україні органічно вписується в розбудову ринкової економіки, яка формується. Вони дають можливість швидко вивчити ринок і зібрати в короткий термін необхідну інформацію. Це найбільш вигідне місце для позиціювання підприємства, формування партнерських договірних відносин із посередниками, споживачами, іншими господарюючими суб'єктами ринку. 

Більшість наявних проблем розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні пов'язані з особливостями етапу становлення економічної, політичної та правової систем нашої держави. Відповідно, організація виставок і ярмарків як потужний інструмент маркетингових комунікацій та фактор економічного зростання регіонів використовується неповною мірою. Загалом можна виділити п'ять основних проблем розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні на сучасному етапі: недостатній розвиток виставкової інфраструктури, непрозорість виставкового ринку, розпорошеність виставкового ринку, неконкурентоспроможність більшості вітчизняних організаторів виставок на міжнародному ринку, неефективний менеджмент.

Виділено дві моделі розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні, які не є взаємовиключними, однак передбачають різні шляхи і пріоритетні напрями розвитку цієї галузі у нашій державі: регіональної диференціації та інтенсифікації розвитку. Розроблено відповідні картографічні моделі. На основі проведених досліджень виділено пріоритетні завдання стратегії регіонального розвитку із врахуванням впливу виставково-ярмаркової діяльності, а також шляхи їх реалізації із врахуванням регіональних особливостей. Отже, ринок послуг з організації виставок та ярмарків в Україні перебуває у стані розвитку, що стримується низкою чинників правового та управлінського характеру. Для поліпшення іміджу виставкової діяльності українських організаторів на світовому ринку, а також для ефективного розвитку національного ринку послуг з організації виставок та ярмарків потрібно розробити стратегію розвитку виставкової діяльності в Україні та конкретну програму щодо вдосконалення механізму регулювання цього виду економічної діяльності.

Зведення товарів і послуг конкуруючих фірм в одному місці і в один час, наявність у них однакових умов для представлення власної продукції, залучення шляхом широкого інформування максимального числа п потенційних споживачів даної продукції - це фактори, які дозволяють вважати, що ярмарки і виставки дуже перспективні в майбутньому і можуть стати важливою ланкою в інфраструктурі ринкової економік.

 

 

 

 

 

 

Висновки та пропозиції

Виставки та ярмарки займають особливе місце в арсеналі засобів рекламного впливу, так як надають дуже широкі можливості демонстрації рекламованих виробів для встановлення прямих контактів із безпосередніми покупцями та споживачами.

Виставку-ярмарку «Затишний дім» відвідала широка публіка, у виробників був унікальний шанс безпосередньо поспілкуватися з великою кількістю кінцевих покупців, з'ясувати їх відносини, поцікавитися їх думкою.

Виставка-ярмарка «Затишний дім» забезпечила вступ великої кількості фірм в тісний контакт зі своїми ринками. На виставці-ярмарку були представлені товари-новинки,а також нові підприємства.

При плануванні випуску на ринок новинки не варто забувати про додаткові переваги, які можливо отримати завдяки поданням цієї новинки на якій-небудь значній виставці. Якщо інтерес розбуджений відправами прямої поштової реклами чи оголошеннями в періодичній пресі, що вийшли в світ безпосередньо перед відкриттям виставки, потенційні клієнти зможуть на власні очі познайомитися з новинкою і поговорити про неї з фахівцями прямо біля стенда. На пристрій такої ж кількості зустрічей в інший час, можливо, пішли б місяці.

Таким чином, участь у виставці-ярмарці «Затишний дім» це відмінна форма реклами для будь-яких видів продукції, товарів і послуг.

Учасники виставки-ярмарки «Затишний дім» мали чудову можливість ознайомитися з новинками таких груп товарів,як :

-Меблі:меблі побутові, меблі для заміських будинків, вуличні меблі, декоративні меблі, меблі для державних установ;

-Проектування та інтер'єру: інтер'єр дизайнерів, архітекторів і внутрішнє оздоблення для житлових і громадських приміщень;

-Освітлення: люстри, торшери, бра, настільні лампи;

-Текстильна: скатертини і серветки, рушниками і халати, ковдри, штори і портьєри, постільну білизну, подушки та ковдри, матраци, підлогові покриття;

-Посуд: столові прилади, кухонне начиння, аксесуари для кухні, побутовий посуд;

-Господарські товари: господарчі товари для дому і офісу, ванної кімнати та туалетів, вироби металопластикові;

-Побутова техніка: дрібна побутова техніка, кухонна техніка, електричних товарів, клінінгова техніка для здорового способу життя;

-Подарунки: подарунків і сувенірів, бізнес-сувеніри, хобі та творчості, елементи оздоблення інтер'єру, святкові прикраси, вироби флористичних фірм;

-Захист від сонця: жалюзі, жалюзі-плісе, штори, тентових систем, терасових систем.

Виставка-ярмарка «Затишний дім» - місце зустрічі професіоналів, що дозволила не тільки сприяти розвитку бренду учасників-виробників, але й аналізувати поточні тенденції ринку, встановлення партнерських відносин, у тому числі з представниками роздрібних мереж. Кожен, хто відвідав виставку-ярмарку «Затишний дім» не залишився байдужим до нових рішень в області дизайну та інтер’єру. Правове значення ярмарку нерозривно пов'язане з його соціально-економічної роллю - в народному господарстві. Про це свідчить насамперед досвід ярмарків з продажу товарів народного споживання, які мають вирішальну питому вагу в сучасній ярмаркової торгівлі країни.

Отже, виставково-ярмаркова діяльність – це вид економічної діяльності, пов’язаний із організацією та проведенням специфічних торгово-комунікаційних та інформаційних заходів. Вона тісно пов’язана із усіма галузями економіки як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях. Будучи фактором економічного зростання регіонів та диференціації їх внутрішніх ринків, виставково-ярмаркова діяльність також чинить суттєвий вплив на соціально-економічний розвиток регіонів у наступних напрямах: розширення і диференціація регіонального ринку збуту (споживання), рекламного ринку тощо; зростання конкуренції на регіональному ринку; налагодження міжрегіональних зв’язків (у т.ч. транскордонних); інтенсифікація виробничих процесів та ділової активності; розвиток торговельної сфери у регіоні; підвищення якості життя населення регіону; поповнення місцевих бюджетів; інтеграція регіональних суспільних систем.

 

Список використаної літератури

1. Александрова Н.В. Виставковий менеджмент: стратегії управління і маркетингові комунікації / Н.В. Александрова, В. К. Філоненко. – Тула : Лев Толстой, 2006.– 384 с 2. Александрова Н.В. Участь у виставці: формула успіху ,Н.В. Александрова, Е. В. Сорокіна, В. К. Філоненко. – М. : ПроНекст, 2003. – 142 с. 3. Бердишев С. Н. Організація виставкової діяльності: учеб. посібник / С. Н. Бердишев. – Корпорація Дашков і К0, 2010. – 228 с. 4. Бойєтт Дж. Гуру маркетингу / Джозеф Бойєтт, Джиммі Бойєтт. – М : Ексмо, 2004. –320с. 5. Болдін О. С. Організаційно-правовий механізм державного регулювання виставково-ярмаркової діяльності в Україні [Електронний ресурс] ,

О. С. Болдін . Держава та регіони. Серія: Державне управління.  2010.

6. Бистров Ю., Молчановський Е., Секерин Ст. Виставки – інструмент маркетингу,Ю. Бистров, Тобто Молчановський, Ст. Секерин ,Маркетинг. – 2005. – № 3(82). – С. 64-71. 7. Вдовічена О. Р. Перспективні тенденції просторового розвитку депресивних регіонів України в умовах реформування економіки / О. Р. Вдовічена, А. А. Вдовічен ,Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. – Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2011. – Вип. ІІІ (43). Економічні науки. – С. 283 – 290.

 

 

Дотаток А

Основні ознаки ярмарок та торгово-промислових виставок

Ознаки

Торгова ярмарка

Торгово-промислова виставка

Організовується фізичними і юридичними особами

Так

Так

Має обмежену тривалість

Так

Так

Діє періодично в конкретних місцях

Так

Так

Бере участь велика кількість учасників

Так

Так

Пропозиція стосується однієї чи декількох галузей

Ні

Так

Основне завдання полягає в укладанні прямих торгових договорів за зразками

Так

Ні

Основне завдання полягає у поширені інформації з кінцевою метою заохочення продаж за зразками

Ні

Так

Як правило, дозволений вільний вхід приватним особам

Так

Ні

 

 

 

 

 

 Додаток Б

Поелементний зміст статей витрат

 

Додаток В

Статистичні данні проведення виставки-ярмаку«Затишний дім»

Експозиційна площа

7500 кв. м

Кількість експонентів

150

Загальна кількість відвідувачів

5000

Спеціалістів

90%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Статистичні данні проведення виставки-ярмаку«Затишний дім»

Експозиційна площа

7500 кв. м

Кількість експонентів

150

Загальна кількість відвідувачів

5000

Спеціалістів

90%

 

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]