Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая5.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
164.55 Кб
Скачать

2.Основний контингент учасників ярмарків, їх характеристика

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення виставково-ярмаркової діяльності в Україні» учасником виставок і ярмарків є суб'єкт господарювання, який уклав з організатором або розпорядником договір про участь в них.

Кількість ярмарків, які щорічно проводяться в країні та загалом у світі стрімко зростають. В зв’язку з цим значно підвищується конкуренція за право проведення ярмарків. Кожна компанія може брати участь у вибраному ярмарку або виставці, як в ролі автономного експонента, так і в рамках створеного спільного стенду декількох фірм. Останні, наприклад, мають місце коли відбуваються національні ярмарки як усередині країни, так і за кордоном.

При самостійній участі фірми в роботі ярмарки, вона сама обирає даний захід та організовує відповідну підготовку до нього. Вона створює власний стенд, забезпечує на відповідному рівні його роботу та несе повну відповідальність за кінцевий результат участі в даному ярмарку. Найбільш типовими формами участі в ярмарку є:

як продавець (експонент) за допомогою стенду;

як покупець.;

участь заочно;

колективна участь;

акредитації.

Заочна участь включає в себе:

розміщення реклами, комерційних пропозицій, буклетів;

демонстрації відео та радіо реклами на стендах "далеких участі" або комерційної інформації

Колективна участь означає об’єднання будь-яких фірм, які можуть брати участь в одному типовому або в спеціалізованому робочому місці або стенді.

Акредитація передбачає участь у всіх заходах, укладання угод, але без права представлення власних продуктів-ця форма участі об'єднує потенційних покупців.

В останні роки серед учасників ярмарків значно стали перевищувати експоненти (ті, хто виставили на ярмарку вироби), які представляють власну продукцію. Доля цієї категорії учасників ярмарку складає в середньому близько половини, від загальної кількості усіх експонентів. В структурі учасників ярмарки «Затишний дім» знижується доля посередницьких компаній, які представляють як закордонних, так і вітчизняних виробників, а також оптових та роздрібно-оптових організацій. Серед учасників ярмарки збільшується кількість підприємств-виробників. Сумарно ця категорія складає від 20% до 50%. Розвиток ринку відображається у помітному збільшенні серед експонентів компаній, які надають консалтингові та сервісні послуги. Їх доля складає в середньому близько 10%. Також значним є збільшення представництва наукових та дослідницьких організацій.

Що торкається тенденції, які характеризують відвідувачів ярмарки-виставки,то відмічається підвищення їх професійного статусу. Для промислових ярмарків характерним є зменшення частки приватних відвідувачів та підвищення кількості представників підприємств, а серед них особи, які уповноважені приймати рішення. Так, на спеціалізованому ярмарку – виставці «Затишний дім» серед відвідувачів спеціалістів переважають керівники підприємств або їх підрозділів. Їх доля складає приблизно 45%-70%.

В ярмарку-виставці «Затишний дім» прийняли участь найбільш відомі виробники, дистриб’ютори та ритейлори ринку товарів для дому та народного споживання.

Контингент відвідувачів ярмарки складався з представників торгових оптово-закупівельних компаній, представників торгових центрів, магазинів, ресторанів, готельних комплексів, федеральних та регіональних торгових мереж. Спеціалізовані на оптовій торгівлі підприємства з повним комплексом закупівельно-збутових операцій (незалежні оптові торговці) становлять основу системи оптових структур на споживчому ринку. Основним їх завданням є створення в середній ланці товароруху необхідних умов для виходу на ринок переважно великих товаровиробників і роздрібних торговців. Це можуть бути як спеціалізовані на окремих товарах, так і універсальні оптові торговці. Вони можуть надавати різні види послуг Різновидами оптових підприємств із повним комплексом закупівельно-збутових операцій є дистриб'ютори, дилери, посил-торговці. Дистриб'ютор — це незалежний оптовий посередник, який здійснює торговельні операції від свого імені і має право власності на товар. Він спеціалізується на придбанні товарів у виробників за свій рахунок і самостійно реалізує їх постійним клієнтам. За своєю спеціалізацією такий посередник може виступати як: а)дистриб'ютор товарів промислового призначення, який обслуговує виробників; б)дистриб'ютор, який продає товари роздрібним торговцям. Основні функції дистриб'ютора:

вивчення ринку, формування клієнтури;

укладення договорів як із продавцями, так і з покупцями;

зберігання товарів у власних чи орендованих складських приміщеннях, звільняючи постачальників і замовників від необхідності утримувати складські запаси;

самостійне встановлення цін на товари, організація їх збуту;

надання консультаційно-інформаційних послуг, організа ція реклами і сервісу.

Дилер — це посередник, який здійснює перепродаж товарів від свого імені та за свій рахунок. Він може бути юридичною чи фізичною особою. Як незалежний підприємець, дилер найчастіше має справу з купівлею транспортних засобів, котрі він придбаває за свій рахунок, але при цьому користується торговим знаком чи комерційним найменуванням фірми-виробника. Дилер, як правило, продає товари кінцевим споживачам. Основними функціями дилера є:

укладення договору з фірмою-виробником;

торгівля транспортними засобами або іншими товарами, ви робленими однією фірмою, іноді й товарами конкурентів;

надання інформації про ринок, ціни;

організація реклами;

проведення гарантійного, післягарантійного сервісу реалізованих товарів.

Дилерський дохід створюється за рахунок різниці між закупівельною ціною товару і ціною його продажу. Також на ярмарку-виставці були присутні ті,хто просто бажав обновити інтер’єр,купити щось для себе або у подарунок. Широкий асортимент представленої продукції, як ексклюзивної дорогої, так і продукції середньої та низької цінової категорії значно розширили та підвищили ефективність бізнес-площі для ділових контактів, а також для здійснення звичайної покупки якісних речей. На ярмарку були представлені товари найбільш відомих виробників меблів, посуду, предметів декору, господарських товарів тощо. Найбільшими виробниками меблів сьогодні є: фабрика «Меркс», «Ліга-Нова», «Енран», «Аматі» та «Прогрес»,свою частку ринку займає також меблі від компанії «Новий стиль» та «Екмі».Також у виставці-ярмарку прийняли участь:компанія"AMIDI",бутік"BOISERIE"елітних меблів,дизайн студія "ГРАНД" ,меблева фабрика "Альфа меблі",магазин "Будинок",компанія«VILLA ДЕКОР», Меблева фабрика "ZALIS",компанія «МОДЕМ ГРУП»,компанія "СВІТОВОЇ КУХНІ",центр дизайну"АТРІУМ",рекламне агентство номер один,будинок меблів "ПЛАТАН", журнал "Кращих",медіа-холдинг «АЛЬТЕРНАТИВА»,журнал "Квадратний метр" та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]