Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая5.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
164.55 Кб
Скачать

35

Зміст

Вступ……………………………………………………….……4

1. Сутність та значення виставки-ярмарки «Затишний дім» як організатора оптового обороту……....................................................................7

2. Основний контингент учасників виставки-ярмарки «Затишний дім» їх характеристика……………………………………………..…… 10

3. Механізм організації та проведення виставки-ярмарки………………....................................................................14

4. Основні результати та оцінка ефективності проведеної ярмарки……………………………………………………..…..…18

5. Перспективи розвитку та напрями розширення ярмаркової торгівлі в Україні……………………………...………………………..…….27

Висновки та пропозиції…………………………………..…...….29

Література………………………………………………..………..31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Актуальність обраної теми заключається в тому, що ярмарки відіграють важливу роль в формуванні ринкової інфраструктури. Ярмарки, як форми просування товару на зовнішній ринок, представляють широку можливість демонстрації рекламованих виробів, послуг тощо. Вони являються незамінним помічником в установці контактів зі споживачами. Проведення виставок-ярмарок дуже ефективно впливає на діяльність підприємства, допомагає встановити раціональні господарські зв’язки.

Заходи з проведення ярмарків в сучасному світі стали рівноправними учасниками глобального економічного розвитку кожної країни. Для малих і середніх підприємств ці заходи служать важливим засобом забезпечення їх доступу до ринків. Проведення досліджень на ярмарках дозволяють виявити нові тенденції в розвитку ринка, виявити недоліки і сконцентрувати увагу на тих сегментах, які являються найперспективнішими.

В останні роки все більше уваги приділяється просуванню вітчизняних товарів, технологій ноу-хау і послуг на внутрішній та зовнішній ринки. В зв’язку з цим відбувається активний розвиток ярмаркової торгівлі. Особливо ефективні ярмарки і виставки в поєднанні з проведенням рекламних компаній в пресі, презентацій, прес-конференцій. З прогресуючими темпами розвитку ярмаркової індустрії також пов’язане виникнення додаткових робочих місць у сфері ярмаркового бізнесу.25% світових контрактів заключається під час проведення ярмарків, підвищується конкуренція за право проведення ярмарок.

З метою підвищення ефективності виставково-ярмаркової діяльності в Україні, створення належних умов для участі вітчизняних підприємств, установ та організацій у виставках і ярмарках, поліпшення взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади у виставково-ярмарковій сфері ярмаркова діяльність регулюється такою законодавчою базою: Законом України «Про внутрішню торгівлю» стаття 12 «Особливості здійснення торговельної діяльності на місцевих ярмарках»;Проект Закону України «Про виставкову діяльність в Україні»;Постанова кабінету Міністрів «Про вдосконалення виставково-ярмаркової діяльності в Україні».

Різний рівень ярмаркової активності характерний для підприємств різних галузей. В середньому, найбільшу активність проявляють фірми, які працюють в сферах туризму та відпочинку, сантехніки та опалення, медицини та фармакології, а також інструментів. Найбільшу площу займають ярмарки будівельної тематики, текстильної галузі. За іноземної участі передують тематики «Текстиль, одяг, взуття», «Інформація, зв'язок». Позитивна динаміка зберігається у відношенні тематик «Меблі», «Спорт, розваги».

Серед існуючих традиційних ярмарків, які діють на території Україні найвідомішими є Сорочинська на Полтавщині, яка проводиться щорічно в останній тиждень серпня. Також важливими є виставки-ярмарки, які організовує торгово-промислова палата України, міжобласні «Автосервіс» (Запоріжжя), «Книжний світ»(Київ)та інші. Значну популярність здобули сезонні виставки-ярмарки промислових та продуктових товарів в обласних та районних містах, різдвяні та пасхальні ярмарки.

Ярмарки дають можливість широкому колу виробників, споживачів, посередників вступати в безпосередні комерційні контакти та сприяти регулюванню попиту та пропозиції, активізації господарської ініціативи.

Мета даної курсової роботи дослідити організацію ярмаркової торгівлі орієнтуючись на періодичну виставку-ярмарку «Затишний дім».

Вказана мета обумовлює наступні завдання:

1)Дослідити значення проведення ярмарку, як організатора оптового товарообороту;

2)Проаналізувати умови та результати проведення ярмарків;

3)Охарактеризувати ефективність проведеної ярмарки та виявити перспективи проведення.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи виступає обґрунтування організації проведення періодичної спеціалізованої виставки-ярмарки «Затишний дім», яка відбувалася з 24 по 26 квітня 2015 року за адресою м. Одеса, вул. Приморська,6 виставковий комплекс Морвокзалу. Ярмарок-виставка «Затишний дім» розглядається як короткочасна подія, яка проводиться кожного року в одному і тому ж місці для того,щоб залучити велику кількість фірм,які представляють зразки своєї продукції для її демонстрації,оцінки та укладання комерційних операцій.

1.Сутність та значення ярмарків як організатора оптового обороту

Оптова торгівля — це велика мережа підприємств різних форм власності та відомчої належності. Довгостроковою метою у політиці розвитку оптової торгівлі в Україні є забезпечення ринкової розмаїтості оптових структур, що надасть можливість наповнити споживчий ринок товарами, створить умови для безперешкодного їхнього просування каналами розподілу, активізації українських товаровиробників. У ринкових умовах суттєво розширилися права оптових підприємств. Вони самостійно визначають свою спеціалізацію, сферу і зону діяльності, рівень автономності функціонування і функціональну орієнтацію. Оптова торгівля повина бути більш гнучкою і здатною оптимально реагувати на будь-які зміни економічних умов. Це може бути забезпечено на основі послідовного розвитку типової і видової розмаїтості оптових структур на споживчому ринку. Оптовий обіг-важливий показник діяльності оптового підприємства. Його розглядають як результат діяльності оптового підприємства и від нього залежить об’єм валового та чистого прибутку, який характеризує ефективність торгової діяльності. Організаторами оптового обороту виступають оптові ярмарки, товарні біржі, аукціони, оптові продовольчі ринки. Вони є важливим елементом оптової інфраструктури, і головне їх завдання — створення умов для організації оптової торгівлі. Втім, вони не виступають як суб'єкти оптової торговельної діяльності. В оптових ярмарках міжнародного чи загальнодержавного значення беруть участь міжнародні компанії (фірми) — постачальники товарів із ближнього і далекого зарубіжжя, їх організовують торгово-промислові палати України, виставкові центри, великі комерційні структури.

 Ефективним інструментом впливу комерційних підприємств на споживача на ринку товарів та послуг, на розмір одержуваного прибутку, отримання достовірної інформації, формування іміджу в умовах жорсткої конкурентної боротьби є виставки-ярмарки.

Виникнення такого явища як ярмарка-виставка стало наслідком задоволення об’єктивних економічних потреб виробників, споживачів та посередників.

Оптовий ярмарок — це форма організації оптового торгу, основним призначенням якого є забезпечення безпосередніх комерційних переговорів між постачальниками і оптовими покупцями з метою остаточного узгодження й підписання текстів договорів поставки в асортименті, узгодженому на основі конкретних зразків, каталогів, проспектів тощо. Основні ознаки ярмарок та торгово-промислових виставок наведені (Додаток А).

На оптових ярмарках місцевого масштабу (на відміну від постійно діючих товарних бірж з торгівлі однорідними стандартизованими товарами) укладаються угоди з купівлі-продажу товарів складного асортименту місцевих виробників. На таких оптових ярмарках покупці здійснюють закупівлю товарів на основі індивідуального підбору, порівняння, вибору з асортименту продукції різних виробників за вільними цінами. На оптових ярмарках підсилюється вплив торгових організацій на виробництво товарів щодо асортименту і якості товарів, прискорюється процес укладення договорів, оскільки постачальники і покупці знаходяться в безпосередньому контакті. Керує роботою оптового ярмарку ярмарковий комітет, який може створювати робочі органи ярмарку (дирекцію, арбітраж, групу з обліку договорів та ін.). Продаж-закупівля товарів на оптових ярмарках — одна з традиційних форм оптової торгівлі.

Проведення спеціалізованої ярмарки «Затишний дім» відіграє важливу роль не лише у сфері соціально - культурного розвитку міста, а й формуванні оптового товарообороту. На виставці-ярмарку було запропоновано велику кількість виробів побутового використання, елементи декору та інтер’єру. Проведення ярмарки «Затишний дім» відбувалося одночасно з найбільшою в південному регіоні ярмарки «Індустрія гостинності», тематика яких багато в чому пересікаються, були представлені такі групи товарів як текстиль, посуд, предмети інтер’єру, освітлювальні прилади та багато іншого. Проведення цих двох ярмарків одночасно дозволило сформулювати єдину закупівельну площу на якій компанії-лідери галузі представили широкий асортимент високоякісної продукції та дали можливість представникам оптово-закупівельних фірм здійснити всі закупки на протязі трьох днів. При проведенні ярмарки помітним було посилення впливу торгових організацій на виробництво товарів у відношенні асортименту та якості товару. Так як покупці та постачальники знаходилися в безпосередньому контакті, швидкість процесу укладання договорів на закупку значно збільшилась. Проведення подібних ярмарків має велику кількість переваг, таких як можливість покупця ознайомитися з реально існуючим товаром, який пропонує постачальник, окрім цього, перед тим, як заключити договір на поставку товару, покупець має можливість отримати необхідну консультацію спеціалістів та основну комерційну інформацію, поряд з цим йому надається можливість перевірити в дії товар, який планується закупити. Окрім цього, оперативно розглядаються замовлення покупців на поставку товарів, знаходяться взаємовигідні рішення, і тут, під час ярмарки розробляється та підписується специфікація до договору, без якої він не вважається дійсним. Вагомою перевагою оптової закупівлі на ярмарці є те, що значно спрощуються процес вирішення суперечностей між виробником та оптовиком, так як всі закупівельні питання вирішуються тут, на ярмарці.

Під час проведення ярмарки «Затишний дім» було надано комплекс послуг покупцям для успішного налагодження ділових контактів, створені сприятливі умови для укладання договорів про співробітництво, упорядкований процес оптової закупівлі, аналіз та підготовка конюктурної інформації, організація реклами. Успішному проведенню закупівельної діяльності сприяє розробка комерційним апаратом оперативних планів закупівель, які передбачають суму товарів, які підлягають закупівлі, строки укладання договорів, а також узгодження та уточнення специфікацій та відвантаження товарів, відповідальних осіб за проведення закупівель. На ярмарку «Затишний дім» продемонстрували досягнення в галузі удосконалення якості такої продукції як: побутова техніка, меблі, освітлювальні прилади тощо. Проведення цієї ярмарки сприяло не лише підвищенню конкурентоспроможності відповідних товарів на ринку, а й формуванню експортного потенціалу, розвитку економіки даного регіону . Багато підприємств виробників отримали можливість продемонструвати свої можливості та свій потенціал у відповідній галузі. Це дало їм можливість укладати нові договори та підтвердити свою репутацію у відношенні вже існуючих договорів на оптові закупівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]