Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Вода питна (гост 2874-82) [2].

Воду використовують для приготування маринадів, соусів і бульйонів. Її

вносять у вироби, фарші, і рибні ковбаси, застосовують для відмочування солоного напівфабрикату, приготування тузлуку|. У ній миють сировину, бланшують напівфабрикат. Вода, вживана для вказаних цілей, повинна відповідати вимогам СанПін 2.1.4.1074-01 «Питна вода. Гігієнічні вимоги до якості води централізованих систем питного водопостачання. Контроль якості».

Вода повинна мати наступні|слідуючі| органолептичні показники: запах при 20 °С і при підігріванні до 60 °С не більше 2 балів, присмак при 20 °С не більше 2 балів, кольоровість за платино-кобальтовою| шкалою не більше 20 град, каламутність за стандартною шкалою не більше 1,5 мг/л.

Вода повинна містити ( в мг/л, не більше): сухого залишку|остачі| 1000, хлоридів 350, сульфатів 500, заліза 0,3, марганцю 0,1, міді 1,0, цинку 5,0, залишкового алюмінію 0,5, гексаметафосфату 3,5, триполіфосфату| 3,5. Загальна|спільна| твердість води повинна складати не більше 7мг-экв/л.

Вода — прозора рідина без кольору|цвіту|, запаху і якого-небудь присмаку. Безпека води в епідемічному відношенні|ставленні| визначається її відповідністю нормативам за мікробіологічними і паразитичними показниками які наведено в (таблиці 1.4)

Таблиця 1.4

Мікробіологічні і паразитологічні показники води

Показники

Одиниці виміру

Нормативи

Термотолерантні колі формні бактерії

Число бактерій в 100мл

Відсутність

Загальні колі формні бактерії

Число бактерій в 100мл

Відсутність

Загальне мікробне число

Число бактерій, що утворюють колонії в 1мл

Не більше 50

Коліфаги

Число бляшкоутворюючих одиниць (КОЕ) в 100мл

Відсутність

Спори сульфитредукуючі

Число спор в 20мл

Відсутність

Цисти лямблій

Число цист в 50л

Відсутність

1.2.Технологічна схема виробництва глазурованої скумбрії

Технологічна схема виробництва глазурованої скумбрії наведено

на (рисунку 1.1)

Прийом і зберігання сировини

Розбирання риби

Миття

Заморожування

Глазурування

Розфасовка і упаковка

Маркування, зберігання, реалізація

Рис. 1.1 Технологічна схема виробництва глазурованої скумбрії

Прийом сировини. Здійснюють в відповідності до вимог нормативної документації.

Розбирання. У риб відділяютьсявідділяють їстівні частини від неїстівних, в результаті чого споживачу надходить найбільш цінні в харчовому відношенні частини риби і покращується її товарний виглядвид. Неїстівні і малоцінні в харчовому відношенні частини і органи тіла риби використовують для виробництва кормової і технічної продукції.

Миття. Перед посолом сировину промивають в проточній воді для видалення механічних забруднень та зниження мікробного обсіменіння поверхні риби. В процесі миття необхідно контролювати температуру води, вона не повинна бути вище 20 ºС.

Замоорожуання. Це консервування сировини при температурах значно нижчих від кріоскопічної температури тканинного соку риби. Заморожування відбувається в блоках розміром 60х250х800 масою по12 кг.

Глазурування. Це процес утворення на всій поверхні замороженої риби тонкої льодяної оболонки, яка захищає її від висушування і окислення ліпідів. Відповідно до стандартів маса глазурі не повинна бути більшою ніж 2 – 4 % .

Розфасовка і упаковка. Упаковують згідно вимогам нормативної документації в яшики з гофрованого картону. Маркують продукцію згідно вимогам діючої нормативної документації.

Зберігання. Глазуровану рибу зберігають при температурі не вище -180С.