Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать
  1. Технологічна частина

    1. Технологічна характеристика сировини і вимоги до її якості

Глазурування — процес утворення на всій поверхні блоку або окремої риби тонкої крижаної скориночки, яка виконує захисну функцію і оберігає рибу від усихання і окислення жиру. Крижана скориночка (глазур) утворюється при зануренні мороженої риби у воду, охолоджену до температури 1—2°С. Глазур можна також отримати шляхом зрошування риби водою.

При зберіганні глазурованої мороженої риби льодова скориночка поступово випаровується, тоді як сама риба не втрачає в масі.

Згідно вимогам стандартів, що діють, морожена риба залежно від виду і способу заморожування може випускатися глазурованою і неглазурованою. В даний час практично вся морожена риба випускається в глазурованому вигляді, за винятком риби розсольного і льдосолевого заморожування. Маса глазурі при випуску мороженої риби повинна складати не менше 2—4% маси риби в залежності від її виду та способу розділення . Кількість льоду залежить від температури сировини, тривалості глазурування, температури води, використаної для глазурування, а також від виду риби, способу її оброблення і інших чинників. З пониженням температури мороженої риби кількість глазурі збільшується .

При тривалому зануренні мороженої риби і багатократному його повторенні маса глазурі по відношенню до маси риби збільшується. Кількість глазурі, що утворилася і її товщина збільшуються з пониженням температури води, використаної для глазурування.

При глазуруванні температура мороженої риби підвищується від 0,7 до 0,9°С на 1 % утворюваною глазурі, тому для отримання оптимального шару глазурі і пониження її захисних властивостей рекомендується триразове занурення блоків або окремої риби температурою не вище —18°С у воду температурою 2°С. Тривалість кожного занурення 2 с.

Для виробництва глазурованої скумбрії використовується така сировина й допоміжні матеріали: риба скумбрія н/р , вода питна, ящики з гофрованого картону, піддони ящикові дерев’яні

Сімейство скумбрієвих. Скумбрія – має продовгувате веретеноподібне тіло і тонке хвостове стебло. Спинних плавників два: перший – колючий, другий – м’який. Позаду другого спинного і анального плавників є 4 – 6 додаткових плавників.

Скумбрієві живуть у теплих помірних водах Атлантичного, Тихого й Індійського океанів. Це морські пелагічні стайні риби. Найбільш важливе промислове значення має звичайна (атлантична) скумбрія (мал. 1), що живе в північній частині Атлантичного океану, а також у Середземному, Чорному, Північному й Балтійському морях.

М'ясо скумбрії жирне, смачне. Вона придатна для готування різноманітних асортиментів продуктів і кулінарних виробів. Дуже гарним смаком володіє копчена скумбрія.

Хімічний склад м'яса скумбрії наведений у (таблиці 1.1)

Таблиця 1.1 Хімічний склад м'яса скумбрії

Волога

Білки

Жири

Мінеральні речовини

Насичені жирні

кислоти

66,9

17,4

14,2

1,5

4,2

Для здійснення подальших розрахунків зупинимо свій вибір на скумбрії довжиною 17 - 33 см і масою 700гр.

Вміст вітамінів в м’ясі скумбрії в 100 гр наведено у (таблиці 1.2)

Таблиця 1.2

Вміст вітамінів в м’ясі скумбрії в 100 гр

Вітаміни

Вміст

А

0.010 мг

В1

0.1 мг

B2

0.4 мг

B3

0.9 мг

В6

0.8 мг

В9

9.0 мкг

В12

12.0 мкг

Вміст макро- і мікроелементів в м’ясі скумбрії наведено в (таблиці 1.3)

Таблиця 1.3

Вміст макро- і мікроелементів в м’ясі скумбрії в 100 гр

Макроелементи

Мікроелементи

Кальций 40  мг

Залізо 1,7  мг

Магний 50  мг

Цинк 0,7  мг

Натрий 100  мг

Йод 45  мкг

Калий 280  мг

Мідь 210  мкг

Фосфор 280  мг

Хром 55  мкг

Хлор 170  мг

Кобальт 20  мкг