Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
256.57 Кб
Скачать

2.12 Механізація, електрифікація і автоматизація в господарстві

До обслуговуючих виробництвв ТОВ Кравченка» належать машино-тракторний парк, ремонтні майстерні.

Вся с.-г. техніка, автомашини використовується досить ефективно. Майже всі роботи в рослинництві механізовано. Потужні трактори та широкозахватні агрегати дозволяють швидко і своєчасно проводити агротехнічні заходи.

Таблиця 14. Технічна оснащеність.

Вид техніки

Кількість

Трактори

Комбайни: зернові

Автомашини

в т. ч. вантажні

Культиватори

Сівалки

Плуги

Котки

Зчіпки

Борони

Лущильники

Косарки

Жатки

Обприскувачі

Розкидачі добрив

4

-

4

2

2

-

2

2

2

-

2

-

-

1

1

З таблиці видно що в машино тракторному стані налічується 4 тракторів: Т-150, МТЗ-80, ЮМЗ-6, МТЗ-80. Оприскувач ОП-2000 і так далі.

Так, це вся техніка застаріла. Але нова сільськогосподарська техніка береться в оренду. Де знаходиться досить потужний машино-тракторний парк. Трактори: FENDT- 936, John Deere, Cace та інші.

Також зернозбиральні комбайни: Сlass, Case, New Holland. Оприскувачі: самохідний оприскувач John Deere, оприскувач Lemken Primus 25.

2.13 Охорона праці

Охорона праці є одним з важливих факторів с.-г. виробництва. Насамперед йде мова про безпеку праці, про стан здоров’я працівників. А звідси випливає забезпеченість трудовими ресурсами і продуктивність праці. Відповідальний за охорону праці в– інженер по техніці безпеки. Він проводить інструктаж молодим спеціалістам, механізаторам, трактористам. Одразу по прибуттю на місце проходження практики був проведений вступний інструктаж.

На кожному робочому місці є куточок по техніці безпеки. Вранці перед виходом в поле кожному комбайнеру, трактористу вимірюють тиск.

Робітникам, що працюють з отрутохімікатами, видають спецодяг та засоби індивідуального захисту.

Інженер по техніці безпеки приділяє особливу увагу протипожежним засобам зернозбиральних агрегатів під час жнив і взагалі. Для збирання озимої пшениці, жита, ячменю, вівса допускаються комбайни, які пройшли технічний огляд і в кожному комбайні знаходиться два вогнегасники, вода, ємністю до 50 л.

Для зберігання пестицидів в господарстві побудований хімічний склад, який відповідає вимогам зберігання пестицидів. Кожний рік господарство контролює комісія, яка перевіряє зберігання, транспортування, використання пестицидів і мінеральних добрив.

3.Технологія вирощування польових культур

Цукрові буряки

3.1. Значення культури в господарстві

Цукрові буряки та їх побічна продукція мають різнобічне використання в народному господарстві. Гичка е цінним кормом для сільськогосподарських тварин. В умовах високої агротехніки збір гички становить 50 – 60% і більше від врожаю коренеплодів; 1ц гички відповідає 20 кормовим одиницям. На кожну кормову одиницю припадає 110г перетравного протеїну, 150 мг картону і багато мінеральних солей. Листя буряків містять 11,3 – 20,4% сухих речовин, у тому числі 3,2% білків, 0,4% жиру стабл.1.

Цукрові буряки, враховуючи коренеплоди і гичку, містять у з рази більше поживних речовин, ніж зернові культури.

При переробці цукрових буряків одержують жом і патоку (мелясу). вихід сирого жому становить 80%, віджатого-40%, меляси-4,5 – 5,5% перероблених коренеплодів.

Сухий жом за кормовими якостями близький до концентрованих Кормів. 10кг меляси відповідає 77 кормовим одиницям і містить 4,5кг перетравного протеїну. В середньому на 100% сухої речовини і 8,5 – 9,8% золи.До складу органічної речовини меляси входять: загальний азот-14%, цукор-60%, не цукри-8%, пектинові речовини-3%, БЕР-15%. Мелясу використовують для годівлі тварин у суміші з іншими кормами, а також для приготування комбікормів. Використовують мелясу як сировину для одержання спирту, харчових дріжджів та інших продуктів.

На цукрових заводах у процесі очищення соків одержують цінне вапняне добриво дефекат (дефекаційну грязь) яка містить 40% Ca Co3, 0,3 – 0,5% N, 0,2 – 0,6% P2O5, 0,6 – 0,9% K2O і до 10% органічної речовини.

Інтенсивна технологія вирощування цукрових буряків базується на високій загальній культурі землеробства. Підвищення продуктивності цукрових буряків неможливе без систематичного підвищення врожайності всіх культур зерно бурякової сівозміни. в свою чергу цукрові буряки позитивно впливають на підвищення врожайності цих культур. Це пов’язано із застосуванням під цукрові буряки високих доз органічних і мінеральних добрив, інтенсивним літньо-осіннім обробітком ґрунту, глибокою оранкою.

3.2.2 Місце в сівозміні

У зоні достатнього зволоження цукрові буряки розміщують після озимої пшениці в ланках сівозміни з багаторічними травами одного року використання, зайнятих удобрених гноєм парів, гороху. Ланка сівозміни з кукурудзою на силос дещо знижує продуктивність буряків.

У зоні нестійкого зволоження перше поле цукрових буряків розміщують в ланці із зайнятим паром, а друге – в ланці з багаторічними бобовими травами однорічного використання.

У зоні недостатнього зволоженнярозміщують цукрові буряки в ланках сівозміни з чорним удобреним паром, багаторічними травами на один укіс та однорічними культурами на один укіс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]