Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мова словник.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
43.99 Кб
Скачать

5. Правописні норми:

1) «як чуємо, так і пишемо».

Плутократія

1. Етимологія: Слово запозичене з грецької мови: «πλουτοκρατίαπλούτος — багатство, κράτος — влада» - влада багатіїв.

Етимологічний словник української мови:в 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім.О. О. Потебні; Редкол.О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. – К.: Наук. думка, 1982. Т. 4: Н — П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 2003. — С. 457.

2. Значення терміна. Плутократія — державний лад, за якого влада формально і фактично належить багатій панівній верхівці (плутократам). Явище плутократії має давню історію. Зосередження влади в руках багатих людей, з одного боку, забезпечує певною мірою стабільність влади, а з іншого — зумовлює жорстку політичну конкуренцію, боротьбу за владу та безальтернативне володіння нею .

У сучасних умовах поняття «плутократія» вживається рідко, оскільки воно в основному збігається з поняттям олігархія.

Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. — К.: "Укр. енцикл.", 2002. — Т. 4: Н - П. — 720 с.: іл.. Режим доступу:

http://leksika.com.ua/13500424/legal/plutokratiya

3. Сфера застосування - спеціально юридичний, галузевий.

4. Приклади уживання: «Сучасна плутократія тісно пов'язана з олігополією, яка підкорить інтереси всіх членів суспільства інтересам капіталу.»

5. Правописні норми:

1) в іншомовних словах пишемо і у загальних назвах у словах, які закінчуються на –ія.

Плюралізм

1. Етимологія: Слово запозичене з латинської мови: «pluralis» - множинний, різноманітний. 

Етимологічний словник української мови:в 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім.О. О. Потебні; Редкол.О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. – К.: Наук. думка, 1982. Т. 4: Н — П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 2003. — С. 459.

2. Значення терміна. Плюралізм — основоположний принцип людського співжиття, що передбачає різноманітність поглядів, підходів, позицій, концепцій у правовій, політичній, економічній, культурній та іншій діяльності. Плюралізм — один з найважливіших критеріїв демократизму та гуманізму в розвитку суспільства і держави, несумісний з ідеал, монізмом, одержавленням соціального і політ, життя, монополізацією та централізацією влади і управління. Характерними ознаками розвинених форм плюралізму є багатоваріантність, вибір, альтернативність, свобода та ін. В економіці формою вияву плюралізму є багатоманітність форм власності й прав, норм її організації. У соціальній сфері - багатоманітність соціальних інтересів і відповідна стратифікація суспільства. В культурно-духовній сфері — це свобода дискусій, гласність, різноманітність поглядів і думок. У тісно пов'язаних між собою політ, і правовій сферах плюралізм означає закономірний наслідок конституційно визначених прав і свобод людини та громадянина, таких як свобода думки і слова, світогляду і віросповідання, право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації, на участь в управлінні державними справами (ст. 34 — 36, 38 Конституції України). Найхарактернішою ознакою плюралізму у політично-правовій сфері є багатопартійність. В Україні вона сформувалася зі здобуттям державної незалежності й закріплена у ст. 37 Конституції України. Суттєвим доповненням партійно-політичного плюралізму є багатоманітність політичних рухів, виборних об'єднань, профспілок, громадських організацій. Закріпивши конституційно принцип плюралізму, Основний Закон України разом з тим забороняє утворення і діяльність політичних партій та інших громад, об'єднань, мета і дії яких спрямовані на насильницьку зміну основ конституційного ладу, порушення цілісності й національної безпеки державиви, утворення збройних формувань, розпалювання соціальної, расової, національної і релігійної ворожнечі.

Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. — К.: "Укр. енцикл.", 2002. — Т. 4: Н - П. — 720 с.: іл.. Режим доступу:

http://leksika.com.ua/14191125/legal/plyuralizm

3. Сфера застосування - загальновживаний.

4. Приклади уживання: «Плюралізм передбачає різні позиції, погляди, що відображають розмаїтість інтересів у суспільстві.»