Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ ДБМС № 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

І варіант

  1. Визначте загальне поняття державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні ДБМС – це галузь державознавства, яка пов’язана з динамічним аспектом організації публічної влади,тобто з діями владних інституцій, посадових осіб щодо впровадження в практику основних ідей, засад державної організації політичного управління суспільством.

  2. Охарактеризуйте зміст поняття «державне будівництво» на сучасному етапі державотворення в Україні Державне будівництво на сучасному етапі державотворення в Україні – це процес формування державного апарату без с-ми місцевого самоврядування.

  3. Визначить поняття елементів змісту державного будівництва і місцевого самоврядування Елементи змісту дбмс – це юридичні показники існуючої моделі організації влади в Україні.

  4. Назвіть елементи змісту державного будівництва і місцевого самоврядування, які характеризують тільки діяльність органів публічної влади Елементами змісту державного будівництва і місцевого самоврядування, які характеризують тільки діяльність органів публічної влади є принципи, функції, компетенція, структура, основи, форми і методи діяльності зазначених органів.

  5. Виокремить спільні риси органів державної влади та органів місцевого самоврядування Спільними рисами органів державної влади та органів місцевого самоврядування є легітимний характер діяльності, управління суспільно значущими справами, мають владні повноваження, об’єднують підвладні суб’єкти за територіальною ознакою, обов’язковість рішень цих органів на підвладній території та реалізація повноважень за допомогою правових форм.

  6. Наведіть поняття науки державного будівництва і місцевого самоврядування Наука державного будівництва і місцевого самоврядування – цес-ма наукових поглядів, уявлень, знань, що комплексно розкриває питання організації й діяльності органів публічної влади.

  7. Визначить характер науки державного будівництва і місцевого самоврядування Характер науки державного будівництва і місцевого самоврядування є комплексним, тобто с-му органів державної влади і місцевого самоврядування вивчають у межах її предмета з урахуванням політичних, історичних, економічних, правових, організаційних, соціологічних факторів.

  8. Розкрийте зміст організаційної концепції предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування Організаційною концепцією предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування є суспільні відносини,що виникають при організації і здійсненні політичної влади.

  9. Наведіть визначення системи науки державного будівництва і місцевого самоврядування Система науки державного будівництва і місцевого самоврядування – це внутрішньо взаємопов’язана, логічно побудована структура розміщення наукового матеріалу, обумовлена специфікою її предмета.

  10. Елементом якого аспекту поняття державного будівництва і місцевого самоврядування є порівняльно-правові питання державного будівництва і місцевого самоврядування: ? (порівняльно-правовий аспект)

  11. У який період відбулося становлення державного будівництва і місцевого самоврядування як самостійної науки Становлення державного будівництва і місцевого самоврядування як самостійної науки відбулося у період 1989 – 1996 років (1917-1926-становленні радянського будівництва).

  12. У якому році розпочалось викладання навчального курсу «Радянське будівництво» у вищих навчальних закладах У 1929 році розпочалось викладання навчального курсу «Радянське будівництво» у вищих навчальних закладах.

  13. Назвіть науковців, які займалися розробками проблем радянського, а потім державного будівництва С. А. Авак’ян, І. О. Азовкін, Г. В. Барабашев, А. О. Безуглова, І. П. Бутка,В. І. Васильєв, М. П. Воронов, А. Є. Козлов, М. І. Корнієнко, В. І. Фадєєв, В. Д. Яворський та безліч інших вчених займалися розробками проблем радянського, а потім державного будівництва.

  14. Коли відбулася трансформація науки радянського будівництва в науку державного будівництва У 1989-1996 роках відбулася трансформація науки радянського будівництва в науку державного будівництва.

  15. Які групи методів дослідження використовуються у науці державного будівництва і місцевого самоврядування У науці державного будівництва і місцевого самоврядування використовуються такі групи методів як загальнотеоретичні, загальнонаукові та спеціально наукові.

  16. Який метод наукового дослідження використовується для встановлення змісту правових норм, що регулюють організаційні відносини в сфері функціонування органів публічної влади, та аналізу практики їх застосування в науці державного будівництва і місцевого самоврядуванняФормально-юридичний метод наукового дослідження використовується для встановлення змісту правових норм, що регулюють організаційні відносини в сфері функціонування органів публічної влади, та аналізу практики їх застосування в науці державного будівництва і місцевого самоврядування.

  17. Що є завданням кібернетичний методу дослідження в сфері державного будівництва і місцевого самоврядування Завданням кібернетичного методу дослідження в сфері державного будівництва і місцевого самоврядування є дослідження ступеня застосування вимог наукової організації праці в органах держ. Влади і місц. Самовряд., рівень запровадження в роботі управлінського апарату сучасних інформаційних технологій та технічних засобів.

  18. Назвіть джерела науки державного будівництва і місцевого самоврядування Джерелами науки державного будівництва і місцевого самоврядування є наукові праці, правові акти ( нормативно-правові, інтерпретаційні акти, акти застосування норм права і міжнародно-правові акти) та матеріали практики діяльності органів публічної влади (стенограми, протоколи досліджень, статистичні дані, архівні матеріали тощо).

19. Охарактеризуйте навчальну дисципліну «Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні».

«ДБМС» як навчальна дисципліна – це сукупність наукових знань у галузі держ. будівництва і місцевого самоврядування, необхідних і достатніх для формування цілісного уявлення про організацію роботи органів публічної влади у процесі підготовки юристів, держ. службовців, фахівців органів держ. влади і місцевого самоврядування.

Поняття «ДБМС» як навч. дисципліна більш візьке за змістом, ніж поняття «ДБМС» як науки

20. Що уявляє собою системно-структурна організація органів державної влади і місцевого самоврядування.

складне системне утворення, зумовлене суспільно-політичною природою, соціальним і функціональним призначенням, формою державності, рівнем демократизації суспільства, розвитком економіки та іншими факторами і утворюється із сукупності окремих елементів — підсистем, органів, їх струк­турних підрозділів, територіальних представництв, які в процесі поточної діяльності взаємодіють між собою, з іншими елементами політичної сис­теми задля виконання завдань, що стоять перед ними.

21. На які види поділяються органи публічної влади за своїм функціональним призначенням.

Органи законодавчої, виконавчої і судової влади

22. Які органи відносяться до системи органів державної влади в Україні.

  • Президент України

  • Верховна Рада України

  • Державні органи виконавчої влади: Кабмін; міністерства, державні комітети, центральні органи зі спеціальним статусом (центральні органи виконавчої влади); місцеві державні адміністрації

  • истема органів судової влади: а) Конституційний Суд України як єдиний орган конституційної юрисдикції; б) суди загальної юрис­дикції: загальні та спеціалізовані суди.

23. Які органи належать до системи органів влади Автономної Республіки Крим.

1) Верховна Рада Автономної Республіки Крим як єдиний представницький орган автономії;

2) органи виконавчої влади Автоном­ної Республіки Крим: а) Рада міністрів Автономної Республіки Крим — вищий виконавчий орган автономії, б) центральні виконавчі органи автономії — міністерства, республіканські комітети, інші центральні органи, центральні органи зі спеціальним статусом.

24. Назвіть систему органів місцевого самоврядування в Україні.

Його складо­вими виступають, насамперед, представницькі органи місцевого самовря­дування, до яких належать:

1) сільські, селищні, міські ради — органи місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади і здійснюють від їхнього імені та в їхніх інтересах функції і пов­новаження місцевого самоврядування; очолюють їх відповідно сіль­ські, селищні, міські голови, що обираються територіальними громада­ми;

2) районні й обласні ради — органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; очолюють їх голови цих рад, які обираються самими радами з числа де­путатів;

3) районні в містах ради — представницькі органи місцевого са­моврядування, які можуть створюватися за рішенням територіальної громади міста або міської ради;

4) органи самоорганізації населення — будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, районів у містах, сільські, селищні комітети.

Елементом системи органів місце­вого самоврядування є також виконавчі органи місцевого самоврядування — виконавчі комітети, відділи, управління сільських, селищних, міських, районних у містах рад та інші створювані радами виконавчі органи.

25. Які органи публічної влади в Україні є колегіальними.

до колегіальних органів насамперед належать: Кабінет Міністрів України та Рада міністрів АРК, урядові комітети, різні державні комісії, а також деякі інші органи. Але й у цих органах колегіальність доповнюється єдиноначальністю керівників, які особисто розв'язують деякі оперативні організаційні питання діяльності очолюваного ними органу.

26. Визначте загальні принципи організації та діяльності органів публічної влади.

  • Принцип гуманізму

  • Народовладдя

  • Унітаризму

  • Верховенства права

  • Поділу влади

  • Законності

  • Гласності

  • Поєднання виборності й призначуваності

  • Поєднання єдиноначальства й колегіальності

  • Оптимальної децентралізації

27. Вимогою якого принципу організації та діяльності органів публічної влади є обов'язкове дотримання безперешкодного руху інформаційних потоків у системі публічної влади.

Принцип гласності

28. Наведіть визначення поняття функцій органів публічної влади.

функції органів публічної влади — це об'єктивно обу­мовлені основні напрямки їх діяльності, що забезпечують поділ праці всередині державного механізму і характеризуються певною стабіль­ністю, в яких відображаються завдання і соціальне призначення органів публічної влади.

29. Які види функції органів публічної влади виокремлюються за об'єктами здійснення влади.

За об'єктами здійснення влади можна виокремити політичні, економічні, соціальні, культурні, оборонні, зовнішньоекономічні, екологічні функції.

30. Розкрийте зміст компетенції органу публічної влади.

компетенція органів публічної влади - су­купність закріплених у нормативно-правових актах предметів відання та повноважень органів публічної влади, шляхом встановлення яких фіксується обсяг та зміст діяльності владних суб'єктів.

31. Елементом якої категорії є повноваження органу публічної влади.

Компетенції органу публічної влади. (Структурно компетенція являє собою сукупність предметів відання і повноважень)

32. Якими рисами компетенція органів публічної влади відрізняється від функцій цих органів.

Компетенція є більш динамічним явищем, ніж функції, бо вона до­сить часто змінюється, уточнюється, доповнюється у зв'язку із оптимізацією, вдосконаленням державного апарату, що обумовлено постійними процесами державного й суспільного розвитку.

Що стосується правового регулювання функцій та компетенції органів публічної влади, то на сьогодні компетенція більш чітко закріп­лена правовими нормами, ніж функції, які врегульовані правом частко­во і нерідко виводяться зі змісту компетенції.

33. Визначте поняття форм діяльності органів публічної влади.

форма діяльності — це зовнішнє вираження однорідних дій, процедур, які здійснюють органи публічної влади, їх структурні підрозділи й посадові особи в процесі ре­алізації функцій і компетенції в правових і організаційних рамках.

34. Яку форму діяльності характеризує затвердження Верховною Радою України указів Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Саме я вважаю що правова (а саме правозастосовча (або інші!!)). Але саме ПРАВОВА

35. Які форми складають групу організаційних форм діяльності органів публічної влади.

Залежно від кількості суб'єктів, що здійснюють організаційну діяльність, розрізняють колегіальні і індивідуальні форми. Залежно від ступеня впливу на результат владної діяльності організаційні форми діяльності поділяються на основні і допоміжні. До основних органі­заційних форм діяльності, зокрема, можна віднести сесії Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, парламентські, комітетські, громадські слухання, засідання Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, вико­навчих комітетів місцевих рад, колегії центральних органів виконавчої влади і місцевих держадміністрацій, індивідуальну роботу депутатів у ок­ругах та ін. Серед допоміжних організаційних форм діяльності виокремлю­ють наради, обговорення, семінари, перевірки, офіційні візити за кордон і робочі поїздки по країні посадових осіб, прес-конференції, інтерв'ю, індивідуальний прийом громадян і посадових осіб, переговори та ін.

36. Які риси властиві матеріально-технічним формам діяльності органів публічної влади.

Матеріально-технічні форми діяльності мають допоміжний характер, сприяють процесу реалізації функцій і компетенції, забезпечуючи, об­слуговуючи і фіксуючи заходи і дії органів публічної влади, їх підроз­ділів, посадових осіб. Вони зводяться до виконання операцій технічно­го, матеріального, інформаційного характеру (діловодство, збір і оброб­ка інформації, звіти, прогнози, кошториси, довідки, бухгалтерський облік, статистика, картотечна робота, побутове, технічне, інфор­маційне, транспортне забезпечення тощо). Здійснює таку роботу опе­ративний персонал органів публічної влади, який працює під безпосе­реднім керівництвом з боку посадової особи, що очолює цей орган.

37. На які види можна класифікувати методи діяльності органів публічної влади.

методи діяльності органів публічної влади можна класифікувати на правові, організаційні, соціально-психологічні.

38.Який організаційний метод діяльності органів публічної влади характеризує сукупність прийомів та способів визначення основних завдань, напрямків діяльності цих органів в майбутньому, заходів досягнення намічених показників.

Метод планування

39. Наведіть приклади інституційних способів координації діяльності органів публічної влади.

Інституційні способи – це створення спільних органів (координаційних,консультативних,дорадчих).

40. Розкрийте поняття наукової організації управлінської праці.

НОУП- це система узагальнених знань про оптимальну організацію управлінської праці,засіб забезпечення її високої продуктивності за допомогою досягнень сучасної науки і техніки.

41. Наведіть класифікацію основи організації та діяльності органів публічної влади.

1)Правова основа;

2)Територіальна основа;

3)Матеріально-фінансова(економічна).

42. Яким чином визначається правова основа організації та діяльності органів публічної влади.

Органам публічної влади притамання правова форма діяльності ,що вимагає від них,приймаючи певне рішення й оформлюючи його правовим актом, вдаватися до аргументації,підводити під рішення правову базу.

43. Правовою основою діяльності яких органів публічної влади виступає статут територіальної громади.

Органів місцевого самоврядування.

44. Яке поняття характеризує певна частина соціального, економічного, просторового та інших потенціалів країни, що перебуває у юрисдикції органів публічної влади.

Територіальна основа організації та діяльності органів публічної влади.

45. На яких адміністративно-територіальних рівнях функціонує система органів державної влади в Україні.

Державні органи можуть бути загальнодержавними,регіональними та місцевими,у свую чергу органи АРК –лише регіональними, а органи місцевого самоврядування – регіональними або місцевими.

46. Наведіть спільні риси матеріальних основ організації та діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування.

1)Матеріальна основа діяльності органів публічної влади складається з природніх ресурсів,рухомого і нерухомого майна;

47. Об'єктом якої форми власності є майно, що забезпечує діяльність Президента України та його апарату.

державне

48. Які об'єкти відносяться до фінансової основи організації та діяльності органів публічної влади.

Фінансова основа складається переважно з бюджетних коштів,тобто з тих фінансових ресурсів,які акумулюються і втрачаються згідно із встановленими нормативами.

49. Визначте поняття бюджету.

Бюджет –це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій ,які здійснюються органами державної влади,органами АВР та органів місцевого самоврядування.

50. Які податки і збори відносяться до категорії місцевих?!

ІІ варіант

  1. Розкрийте широке трактування терміну «державне будівництво і місцеве самоврядування» як категорії державознавства.

ДБМС- це категорія державознавства яка характерезує комплекс суспільних відносин ,що виникають у звязку з організації і діяльності органів державної влади ,органів влади АРК і органів місцевого самоврядування.

  1. Яким чином визначається загальне поняття державного будівництва і місцевого самоврядування.

Поняття ДБМС охоплює увесь процес формування ,існування й розвитку системи публічної влади в суспільстві ,тобто державного механізму та системи місцевого самоврядування.

  1. Окресліть місце органів влади Автономної Республіки Крим в системі органів публічної влади в Україні.

АРК не віднесені ні до органів державної влади,ні до органів місцевого самоврядування.

4. Назвіть елементи змісту державного будівництва і місцевого самоврядування.

-системно-структурна організація

- внутрішньо-організаційна будова

- принципи організації і діяльності органів влади

- порядок утворення органів влади

- ф-ції органів влади

- компетенція

- форма діяльності

- методи

- основи організації органів влади

5.Які елементи змісту державного будівництва і місцевого самоврядування характеризують виключно організацію органів публічної влади.

Статичні(система,структура ,принципи,функції,компетенція ,основи діяльності) і динамічні елементи(форми і методи діяльності).

6.Виокремить спільні риси органів місцевого самоврядування та органів влади Автономної Республіки Крим.

1)такі органи утворюють і діють на основі,у межах і у спосіб ,що передбачені КУ і законами України;

2)їх діяльність спрямована на виконання суспільних завдань і функцій;

3)вони наділені публічно-владними повноваженням;

4)функціонують на основі відповідного бюджету;

5)функціонують у правових формах і оформлюють владні рішення правовими актами;

6)об’єднують підвладні структури за територіальною ознакою;

7)рішення,прийняті ними в межах своєї компетенції ,є загальнообов’язковими на відповідній території.

  1. Яка категорія визначається, як система наукових поглядів, уявлень, знань, що комплексно розкриває питання організації та діяльності органів публічної влади.

Наука ДБМС

  1. Охарактеризуйте зміст процесуальної концепції предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Процесуальна концепція - державне будівництво як підгалузь конституційно-процесуального права, норми якої закріплюють, регулюють та охороняють порядок діяльності органів публічної влади.

  1. Елементом якого аспекту поняття державного будівництва і місцевого самоврядування є історичні питання державного будівництва і місцевого самоврядування.

Елементом системи науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

  1. Розкрийте поняття джерел науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Джерела права ДБМС – це офіційно об'єктивовані акти, що містять норми права. Джерелами науки державного будівництва і місцевого самоврядування є:

1) праці вчених, спеціалістів у галузі державного будівництва і місцевого самоврядування (монографії, наукові доповіді, статті тощо);

2) правові акти, що регламентують організацію і діяльність органів публічної влади (Конституція України, Регламент Верховної Ради України, Закон “Про місцеве самоврядування вУкраїні” та ін.);

3) матеріали практики діяльності органів публічної влади (стенограми, протоколи, статистичні дані про роботу, архівні матеріали).

  1. У який період почала складатися як система наукових знань наука державного будівництва і місцевого самоврядування.

У 20 столітті і розвивалася в тісному зв’язку зі становленням і еволюцією вітчизняного конституціоналізму у другій половині 19-на початку 20ст.

  1. У якому році була видана наукова праця О.О. Аскерова «Нариси радянського будівництва».

1953 році

  1. Назвіть основоположників процесуальної концепції предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

В.М.Горшеньовим, А.І.Кімом, В.С.Основіним і Ю.Г.Судніциним.

  1. З якого часу беруть свій початок спеціалізовані розробки наукової концепції предмету радянського будівництва.

Після жовтневої революції 1917 року з'являється поняття «радянське будівництво», яке розглядалося і як процес побудови радянської держави, і як організація центрального та місцевого радянського апарату.

  1. Перелічите загальнонаукові методи науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Загальнонаукові методи: історичний метод, системний підхід, порівняльно-правовий метод дослідження, метод формально-логічного аналізу, формально-юридичний метод.

  1. Який метод наукового дослідження дозволяє виявити рівень відповідності процесів формування та функціонування органів публічної влади об'єктивним умовам розвитку суспільства.

Метод формально-логічного аналізу

  1. З якою метою застосовується в науці державного будівництва і місцевого самоврядування порівняльно-правовий метод дослідження.

Це дає змогу враховувати позитивний зарубіжний досвід і напрацьовувати практичні рекомендації для вдосконалення організації й діяльності органів публічної влади в умовах державотворчих процесів в Україні.

  1. Наведіть приклади джерел науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Джерелами науки державного будівництва і місцевого самоврядування є:

1) праці вчених, спеціалістів у галузі державного будівництва і місцевого самоврядування (монографії, наукові доповіді, статті тощо);

2) правові акти, що регламентують організацію і діяльність органів публічної влади (Конституція України, Регламент Верховної Ради України, Закон “Про місцеве самоврядування вУкраїні” та ін.);

3) матеріали практики діяльності органів публічної влади (стенограми, протоколи, статистичні дані про роботу, архівні матеріали).

  1. Що є завданням навчальної дисципліни «Державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні».

Завдання навчальної дисципліни полягає в засвоєнні студентами знань у більш концентрованому вигляді, засвоєнні матеріалу, отриманого у процесі наукових досліджень.

  1. Назвіть елементи системно-структурної організації публічної влади.

Вирізняють сім таких елементів: 1) принципи; 2) функції; 3) компетенція; 4) внутрішньоорганізаційна будова; 5) основи; 6) форми; 7) методи.

  1. На які види поділяються органи публічної влади за формою організації їх діяльності.

- нормотворча

- правозастосовча

- установча

- контрольна

- інтерпретаційна .

22. Розкрийте систему органів державної влади в Україні.

Система органів державної влади:

  1. Глава держави – Президент України.2. Єдиний орган законодавчої влади (парламент) – Верховна Рада України. 3. Система державних органів виконавчої влади: а) Кабінет Міністрів України б) міністерства, державні комітети, центральні органи зі спеціальним статусом – центральні органи виконавчої влади; в) місцеві державні адміністрації – місцеві органи державної виконавчої влади.

23. Які органи відносяться до системи органів влади Автономної Республіки Крим.

Система органів влади Автономної Республіки Крим:

1. Єдиний представницький орган автономії – Верховна Рада Автономної Республіки Крим. 2. Система органів виконавчої влади автономії: а) Рада міністрів Автономної Республіки Крим – вищий виконавчий орган автономії; б) міністерства і республіканські комітети – центральні виконавчі органи автономії.

24. Які органи належать до системи органів місцевого самоврядування в Україні.

Система органів МС в Україні:

  1. Представницькі органи місцевого самоврядування: а) сільські, селищні, міські ради б) районні й обласні ради; в) районні в містах ради. 2. Виконавчі органи місцевого самоврядування – виконавчі комітети, відділи, управління сільських, селищних, міських, районних у містах рад та інші створювані радами виконавчі органи. 3. Органи самоорганізації населення – будинкові, вуличні, квартальні ради і комітети, а також ради мікрорайонів.

25. Які органи публічної влади в Україні є єдиноначальними.

- Президент

- Центральні органи виконавчої влади

- Місцеві державні адміністраціїї

26. Перелічите спеціальні принципи організації та діяльності органів місцевого самоврядування в Україні.

  • правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами;

  • підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

  • державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування

  • судового захисту прав місцевого самоврядування.

  • принцип субсидіарності

  • принцип територіальності

27.Вимогою якого принципу визнається єдність територіальної організації публічної влади, системи вищих та центральних органів державної влади, здійснюваної ними державної політики, а також системи законодавства на території України.

  • Принцип унітаризму

28. Назвіть елемент змісту державного будівництва і місцевого самоврядування, що характеризує основні напрямки діяльності органу публічної влади.

  • функції

29. Які функції органів публічної влади виокремлюються за видами державної влади.

  • Законодавчу, виконавчу, судову, контрольно-наглядову, представницьку функції.

30. Розкрийте зміст повноважень органу публічної влади.

  • Повноваження являють собою сукупність правообов’язків органів публічної влади, законодавчо закріплених за ними у певній сфері публічних відносин. Повноваження державного органу є його «правообов’язками», оскільки за наявності необхідних юридичних фактів орган не може не реалізувати свої повноваження, водночас виступаючи як носій суб’єктивного права стосовно підвладного суб’єкта. Недарма законодавство для визначення конкретних повноважень владного органу використовує дієслова у третій особі однини: «призначає», «координує», «керує» тощо. Адже саме така форма дає можливість найбільш точно висловити «двоїсту» сутність зазначених повно­важень: вказати права органу, водночас даючи зрозуміти неприпустимість їхнього незастосування

31. Елементом якої категорії є предмети відання органу публічної влади.

  • Предмет відання є елементом компетенції.

32. Наведіть відмінні від функцій риси компетенції органів публічної влади.

  • 1)Компетенція має юридичне закріплення,вона юридично опосередковує функції.

2)Компетенція є більш рухлива, динамічна, оскільки піддана частим змінам.

3)Компетенція є завжди індивідуальна для кожного органу.

4) До структури компетенції додатково можуть включатись і територіальна підвідомчість як елемент, який окреслює територію юрисдикції певного органу влади.

5)Компетенції по відношенню до функції є вторинними.

33. Визначте поняття правових форм діяльності органів публічної влади.

  • Форма діяльності органів публічної влади – це зовнішні вираження процесу реалізації функцій і компетенцій органів, в конкретних, однорідних для діях та процедурах, що здійснюються цими органами та їхніми структурними підрозділами, посадовими особами. Розрізняють 3 групи форм діяльності органів публічної влади – правові, організаційні, матеріально-технічні.

34. Яку форму діяльності характеризує зупинення Президентом України дії актів Кабінету Міністрів України з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.

  • Правова( нормотворча) ??

35. Наведіть приклади організаційних форм діяльності органів публічної влади.

  • Основні форми : сесії представницьких органів, засідання колегіальних органів,персональна робота керівників органів публічної влади, індивідуальна робота депутатів в представницьких органах влади та у виборчих округах.

Допоміжні форми : нарада, робоча поїздка посадових осіб по країні, прес-конференція,інтерв’ю,прийом громадян,участь у переговорах.

36. Які форми діяльності органів публічної влади належать до групи матеріально-технічних форм.

  • Матеріально-технічні форми – це сукупність дій та процедур допоміжного характеру, що забезпечують,обслуговують і фіксують органи публічної влади та їх структурні підрозділи. До них належать : діловодство, збір та обробку інформації, підготовку проектів документів, ведення бухгалтерського обліку, побутове, транспортне, організаційне забезпечення.

37. Визначте поняття організаційних методів діяльності органів публічної влади.

  • Організаційних методи – це прийоми та способи, за допомогою яких впорядковується діяльності структурних підрозділів, посадових осіб та працівників органів публічної влади з метою їх оптимального функціонування. Ці методи спрямовані всередину апарату, на підвищення організованості органів публічної влади, на оптимізацію їх владної діяльності. Вони мають на меті підвищити ефективність практичної реалізації ними своїх завдань, функцій та компетенції

38. Який метод діяльності органів публічної влади характеризує сукупність прийомів та способів забезпечення виконання прийнятих управлінських рішень необхідними ресурсами, а також роз'яснення змісту таких рішень.

  • Метод організації виконання рішень.

39.До якого виду контролю належить здійснення керівником органу публічної влади перевірки стану роботи підпорядкованих йому структурних підрозділів і посадових осіб.

  • Лінійний контроль.

40.Назвіть основні напрямки наукової організації управлінської праці у діяльності органів публічної влади.

  • 1)Побудова оптимальної системи і структури органів публічної влади.

2)Удосконалення процесу підготовки, прийняття та виконання рішень.

3)Удосконалення організаційного планування.

4) Раціоналізація діловодства.

5)Удосконалення роботи з інформацією.

6)Удосконалення роботи з кадрами, покращення соціально-психологічного клімату і культурно-етичних основ управління.

41. Розкрийте поняття основ організації та діяльності органів публічної влади.

  • Основи організації та діяльності органів публічної влади – це система зовнішніх чинників, що виступають як необхідні умови існування й ефективного функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування. Це ті об’єкти реальної дійсності, на які спираються у своїй діяльності владні органи, ті ресурси, що вони мають у своєму розпорядженні.

42.Наведіть класифікацію елементів правової основи організації та діяльності органів публічної влади за їх роллю у механізми реалізації компетенції.

  • За роллю в механізмі реалізації функцій та повноважень органів публічної влади ці норми поділяються на матеріальні та процесуальні.

43. Які види актів становлять правову основу організації та діяльності Верховної Ради України.

  • Нормативно-правові акти.

44. Розкрийте термін «територіальна основа організації та діяльності органу публічної влади».

Це певна частина соцыального,природного.економічного.інфраструктурного.культурно-історичного і просторового потенціалу країни.що перебуває в юрисдикції загальнодержавних чи місцевих органів публ влади

45.На якому адміністративно-територіальному рівні функціонує система органів влади Автономної Республіки Крим.

На регіональному

46. Визначте спільні риси фінансових основ організації та діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування.

- первинними суб’єктами права власності на об’єкти .що становлять матер-фінансову основу для органів держ влади і місц само вряд є колективні суб’єкти(укр. Народ,окремі територіальні громади)

- фінансова основа складається переважно з бюджетних коштів (головне джерело бюджетних надходжень-податки і збори)

- питання,пов язанні з матеріально-фінансовою основою організації і діяльності Органів Публічної Влади визначаються і регулюються виключно законами України

47.У якій формі власності перебувають об'єкти, що становлять матеріальну основу організації та діяльності обласних та районних рад.

У комунальній формі власності

48.Встановіть форму бюджетного трансферту, що виділяється державою для формування мінімального бюджету місцевого самоврядування на безоплатній основі і не має цільового призначення.

????????????

49. З яких видів бюджетів складається бюджетна система України

З державного і місцевого. Місцеві:бюджет АРК,обласні,районні бюджети,бюджети районів у містах,бюджети місцевого самоврядування)

50. Назвіть джерела формування районних та обласних бюджетів.

Формуються за рахунок власних,визначених законом,джерел та закріплених у встановленому порядку загальнодержавних податків, зборів та інших обов’язкових платежів.