Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МС 3 ШП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
21.82 Кб
Скачать

Мови моделювання систем.

Важливим моментом у процесі моделювання є вдалий вибір мови або пакета програм моделювання. Вдалий вибір мови багато в чому визначає витрати часу на створення комп. Моделі. Умовно поділяють на 3 єтапи створення таких моделей. На 1 – програмування здійснюється від 0 і під кдюч.Це потрубує кваліфікації в обл матем, програмув., обч техн На 2—програми моделювання комплектуються з готових програмних модулів це не потребує кваліфікації...На 3 єтапі – використовують пакети програм моделювання. Серед основних вимог, які висуваються до мов програмування, є такі: зручність опису процесу, що моделюється; зручність введення вхідних даних, внесення змін до структури і параметрів моделі; ефективність засобів аналізу і відображення результатів моделювання., лаконічність коду, наявність засобів статистичної обробки інф.

Мови Заг. Призначення та Мови Імітаційного Мод

Для розв'язання задач моделювання використовують мови загального призначення (МЗП) і мови імітаційного моделювання (МІМ).Прикладами МЗП, які найбільш широко використовувалися для програмув задач мод-я, є Fortran, Pascal, Delphi, C++. Основною перевагою МЗП вважається їх універсальність. Сьогодні МЗП використовуються здебільшого для створення пакетів програм моделювання. Основною перевагою МІМ є зручність програмування моделей і методів їх дослідження. МІМ залежно від способу формування системного часу моделювання поділяють на неперервні, неперервно-дискретні і дискретні. Неперервні призначені для моделювання неперервних у часі процесів: MIMIC, Dynamo.Неперервно-дискретні - для опису об' єктів, у яких присутні як неперервні, так і дискретні процеси: GASP, ForSim.Дискретні- для опису дискретних процесів:SIMSCRIPT, Simula, GPSS.

Мова Імітаційного Мод gpss

GPSS-орієнтована на опис процесів функціонування дискретних об'єктів типу систем масовогообслуговування.Граматикаоператорів[<№рядка>][<Мітка>][Оператор][<Операнд>,..., <Операнд>]. Створення та введення до моделі потоку транзактів (заявок) здійснюється за допомогою блока GENERATE A, B, C, D, E, де A, B, C, D, E - операнди блока, що записуються у відповідних полях.Початкове значення лічильника задається операндом A управляючої командиSTART A, B, C, D.Коли значення лічильника завершень подій стане<= 0, мод припиниться і будуть видані рез мод-я. У В може ознака відміни видачі рез (N P). може бути декілька блоків TERMINATE, що впливають на той самий лічильник. Функція задається за допомогою рядка визначення функції та одного або більше рядків слідування. < ім'я > FUNCTION A, B де A - аргумент функції, B - тип функції. Арифметичні змінні дозволяють виконувати обчислення за формулами, визначаються рядком опису<ім'я> VARIABLE <вираз>.У полі мітки записується ім'я змінної . У полі операції вказується слово VARIABLE або FVARIABLE. Змінна VARIABLE використовується для обчислення за правилами цілочисельної арифметики, а FVARIABLE - за прав. Арифм. з плаваючою точкою.

Таблиці вик. для одержання числових характеристик і гістограм СЧА. Опис таблиці виконуеться за допомогою рядка TABLE: <ім'я> TABLE A, B, C, D,де < ім'я > - ім'я таблиці;A - ім'я СЧА, значення якого табулюється;B - перше граничне значення;C-ширина проміжних інтервалів;D-заг. к-сть інтервалів таблиці.

Об 'єкти GPSS для імітації роботи каналів СМО. Обслуговуючі канали СМО описуються в моделі блоками SEIZE (зайняти), RELEASE (звільнити), ADVANCE (затримати), що реалізують такі властивості: пристрій (канал) у будь-який момент часу може обслуговувати тільки один транзакт; при надходженні транзакта до пристрою здійснюється його затримка на час, необхідний для його обслуговування.

Організація збирання статистичної інформації щодо черг. Збирання й обробка статистичних даних щодо черг транзактів у моделі виконують реєстратори черг - блоки QUEUE (зайняти чергу) і DEPART (звільнити чергу), кожен з яких має 2 операнди: A - ім'я черги; B - число, на яке змінюється довжина черги при вході до неї або при виході з неї транзакта. Кожна черга j має сім стандартних числових атрибутів: Qj (Q$ім 'я) - поточна довжина черги; QMj (QM$iм 'я) - максимальна довжина черги; QAj (QA$iм'я) - середня довжина черги; QCj (QC$iм'я) - загальна кількість входів до черги; QZj (QZ$iM 'я) - кількість нульових входів до черги; QTj (QT$iM 'я) - середній час затримки у черзі з урахуванням усіх входжень; QXj (QХ$ім'я) - середній час затримки у черзі без урахування нульових входжень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]