Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ ДБМС № 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

3Вариант

  1. Розкрийте вузьке трактування терміну «державне будівництво і місцеве самоврядування» як категорії державознавства.

Це категорія державознавства, яка характеризує комплекс суспільних відносин, що виникають у зв’язку з організацією та діяльністю органів державної влади,органів влади АрК,органів МС.

. 2. Визначте статус місцевого самоврядування в системі публічної влади в Україні.

Елемент системно-структурної організації публічної влади;підсистема публічної влади;

3. Назвіть основні напрямки здійснення державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні на сучасному етапі.

- розвиток демократії шляхом удосконалення механізму державного управління і посилення парламентського контролю

- чіткий розподіл компетенції між органами влади і створення ефективних механізмів розв’язання конфліктів між ними.

-вдосконалення виборчої системи

- подальший розвиток Місцевого самоврядування, розширення його повноважень шляхом децентралізації та оптимального поєднання загальнодержавних, регіональних і місцевих інтересів

-забезпечення справедливого і доступного судочинства

- оновлення правової основи і т.д

4. Зміст якої категорії розкривається, як юридичні показники існуючої моделі організації та діяльності органів публічної влади.

????

5. Які елементи змісту державного будівництва і місцевого самоврядування можуть характеризувати і організацію і діяльність органів публічної влади.

- Принципи організації і діяльності органів державної влади і МС

- основи(територіальна,правова, матеріально-фінансова)організації і діяльності органів державної влади і МС

  1. Наведіть спільні риси органів державної влади та органів влади Автономної Республіки Крим

  • органи утворюються і діють на основі, у межах повноважень і способів, що передбачені КУ та Законами україни

  • діяльність спрямована на виконання суспільних завдань і функцій

  • органи наділені публічно-владними повноваженнями

  • функціонують на основі відповідного бюджету

  • функціонують у правових формах і оформляють владні рішення правовими актами

  • об’єднують підвладні структури за територіальною ознакою

  • рішення.що вони приймають є загальнообов’язковими на відповідній території

7. Визначте предмет науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Предмет БДМС- це суспільні відносини.які виникають у процесі організації і діяльності органі публічної влади

8. Розкрийте зміст концепції несамостійності предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Згідно з цією концепцією ДБМС уявляє собою лише універсальну юридичну дисципліну, предмет якої становить система органів публічної влади.організація роботи державного управління.інститути державної влади і самоврядування.структура.компетенція.функції повноваження держ органів.

  1. Елементом якого аспекту поняття державного будівництва і місцевого самоврядування є соціополітичні та соціопсихологічні питання державного будівництва і місцевого самоврядування.

Системи науки БДМС

  1. Наведіть визначення поняття методологічних основ науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Це певні теоретичні блоки, що розкривають сутність та значення арсеналу методологічних способів і прийомів пізнання, які застосовуються для дослідження предмета цієї науки

  1. Чи велися у дореволюційний період наукові дослідження питань державного будівництва і місцевого самоврядування.

Наукові дослідження велися у цей період, але треба зазначити,що вони проводилися у межах науки державного і поліцейського права. Велика роль у цих дослідженнях належить таким вітчизняним вченим-державознавцям як Драгоманов,Коркунов, Лешков.Безобразов та ін..

12) 1988 рік.

13) в другій половині 19 - на початку 20 століття

14) О.О Аскеров(не знаю даже точно это)

15)математичний, статистичний, моделювання,кібернетичний, психологічний,метод конкретно-соціологічних досліджень,метод державно-правового експерименту.

16)метод конкретно – соціологічних досліджень

17)Наука державного будівництва та місцевого самоврядування поєднує теоретичні й практичні аспекти досліджень,великого значення набуває метод державного - правового експерименту який активно використовується у нинішніх умовах трансформації організаційного механізму владних структур. Завдання даного методу полягають у перевірці в експериментальних умовах певних змін що пропонуються для впровадження у практику державного й муніципального управління.

18) Декілька видів:

1. наукові праці науковців вітчизняних і зарубіжних вчених. Фахівців , у яких обґрунтовуються різні наукові погляди, концепції, ідеї з питань державного будівництва та місцевого самоврядування ;

2.правові акти, які закріплюють питання організації й діяльності органів публічної влади ;

3. матеріали практики діяльності органів публічної влади (стенограми, протоколи, статистичні дані, архівні матеріали , документи, що створюються в процесі поточної діяльності).

19) Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні як навчальна дисципліна – це сукупність наукових знань у галузі державного будівництва та місцевого самоврядування, необхідних і достатніх для формування цілісного уявлення про організацію роботи органів публічної влади у процесі підготовки юристів, державних службовців, фахівців органів державної влади і місцевого самоврядування .

20)Цілісність, раціональна єдність і внутрішня узгодженість елементів, координація та інтеграція всіх підрозділів, правова визначеність функціонального призначення окремих компонентів.

21)виборні й призначувані(не уверена)

22)І. Система органів державної влади:

1. Глава держави – Президент України.

2. Єдиний орган законодавчої влади (парламент) – Верховна Рада України.

3. Система державних органів виконавчої влади: а) Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі органів державної виконавчої влади; б) міністерства, державні комітети, центральні органи зі спеціальним статусом – центральні органи виконавчої влади; в) місцеві державні адміністрації – місцеві органи державної виконавчої влади;

4. Система державних органів судової влади: а)Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції; б) система судів загальної юрисдикції.

23)Система органів влади Автономної Республіки Крим:

1. Єдиний представницький орган автономії – Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

2. органи виконавчої влади автономії:

а) Рада міністрів Автономної Республіки Крим – вищий виконавчий орган автономії;

б) міністерства і республіканські комітети – центральні виконавчі органи автономії, інші центральні органи та органи зі спеціальним статусом.

24)Система органів місцевого самоврядування:

а) сільські, селищні, міські ради – органи місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади і здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування; очолюють їх відповідно сільські, селищні, міські голови, що обираються територіальними громадами;

б) районні й обласні ради – органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; очолюють їх голови цих рад, які обираються самими радами з числа депутатів;

в) районні в містах ради – представницькі органи місцевого самоврядування, які можуть створюватися за рішенням територіальної громади міста або міської ради.

г)органи самоорганізації населення – будинкові, вуличні, квартальні ради і комітети, а також ради мікрорайонів – можуть створюватися за ініціативою жителів і з дозволу сільських, селищних, міських рад.

д)виконавчі органи місцевого самоврядування – виконавчі комітети, відділи, управління сільських, селищних, міських, районних у містах рад та інші створювані радами виконавчі органи

25) президент ,верховна рада(может бытьещекакие-то)

26)по поводу этоговопроса сильно заблуждаюсь

27)Принцип поєднання єдиноначальності й колегіальності

28)Функції визначають напрями діяльності органу тоді як компетенція - те що конкретно можуть або повинні зробити орган, посадова особа для реалізації зазначених функцій.

29) За суб’єктами здійснення влади можна виокремити функції держави,функції органів публічної лади,їх структурних підрозділів і посадових осіб, окремих службовців.

30)Компетенція - сукупність предметів відання, завдань, повноважень, прав і обов'язків державного органу або посадової особи, що визначаються законодавством.

31 Структура компетенціїорганівпублічноївлади:

-повноваження - є його «правообов’язками», оскільки за наявностінеобхіднихюридичнихфактів орган не може не реалізуватисвоїповноваження, водночасвиступаючи як носійсуб’єктивного права стосовнопідвладногосуб’єкта.

-підвідомчість - цеюридичнавказівка на коло суспільнихпублічно-правовихвідносин, повноправнимсуб’єктомякихвиступаєконкретний орган публічноївлади.

32 Співвідношенняфункцій та компетенціїорганівпублічноївлади:

- компетенція - цесукупністьповноважень, якими в конкретнійгалузісвоєїдіяльностінаділений будь-який орган публічноївлади, громадськаорганізаціячипосадова особа. Функція - цеосновні напрямки діяльнистіорганівпублічноївлади, якірозвиваютьсявідповідно до цілей і завданьдержавногомеханізму та забезмечуютьподілпрацівсерединінього;

- функції органу владивиявляютьсясаме через сукупністьусіхелементівкомпетенції;

- компетенція органу є похідноювідйогофункцій;

- компетенція за змістом є більшрухомою, динамічною, пристосованоюдочастішихзмін;

- функціївизначають напрямки діяльності органу, а компетенція - те, що орган повинен зробитидляреалізаціїцихфункцій.

33Основні організаційні форми діяльності – засідання тимчасових спеціальних і слідчих комісій, підкомісій і робочих груп, засідання Кабінету Міністрів України і Ради міністрів АРК, комітетів Верховної Ради України, депутатських груп і фракцій, Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій, самостійна робота депутатів у виборчих округах, сесія Верховної Ради України, Верховної Ради АРК, і місцевих рад, і т.д.

Допоміжні організаційні форми діяльності – телефонні переговори, офіційні візити за кордон і робочі поїздки по країні, проведення координаційних нарад, науково-практичних конференцій, прес-конференції, інтерв’ю, індивідуальний прийом громадян і посадових осібі т.д.

34 Правоваустановча форма.

35 Організаційні форми діяльності поділяються на основні та допоміжні.

Основні організаційні форми діяльності – засідання тимчасових спеціальних і слідчих комісій, підкомісій і робочих груп, засідання Кабінету Міністрів України і Ради міністрів АРК, комітетів Верховної Ради України, депутатських груп і фракцій, Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій, самостійна робота депутатів у виборчих округах, сесія Верховної Ради України, Верховної Ради АРК, і місцевих рад, і т.д.

Допоміжні організаційні форми діяльності – телефонні переговори, офіційні візити за кордон і робочі поїздки по країні, проведення координаційних нарад, науково-практичних конференцій, прес-конференції, інтерв’ю, індивідуальний прийом громадян і посадових осіб і т.д.

Залежно від кількості суб єктів, що здійснюють організаційну діяльність, розрізняють колегіальні та індивідуальні форми.

36До дій та процедур, що відносяться до матеріально-технічних форм діяльності органів публічної влади, належать: охорона, збір і опрацювання ін­формації, робота з депутатськими запитами і зверненнями, різними інформаційними запитами, діловодство, експедиція, проведення вимірів, розробка прогнозів, програм, методичних рекомендацій, здійснення бухгалтерсь­кого і статистичного обліку і т.д. Вони здійснюються переважно управлінським апаратом.

37 Метод.

38 Метод вироблення рішень.

39Приклади прийомів та способів координації-взаємодії органів публічної влади: 1. координаційно-паритетні - координація оперативних підрозділів між собою та з іншими підрозділами системи МВС; для здійснення спільних програм місцеві державної адміністрації та органи місцевого самоврядування можуть укладати договори, створювати спільні органи та організації;Міністерство юстиції координує діяльність цент­ральних органів виконавчої влади щодо правової освіти населення;2. координаційно-субординаційні - Рада міністрів Автономної Республіки Крим у межах своїх повноважень спрямовує та контролює діяльність районних державних адміністрацій; міські управління юстиції підпорядковуються Міністерству юстиції України; міністерства підпорядковуються Кабінету Міністрів України.

40До основних принципівНОУПу діяльності органів публічної влади належать:

  • Раціоналізація діловодства

  • Удосконалення роботи з кадрами, покращення соціально-психологічного клімату і культурно-етичних основ управління

  • Побудова оптимальної системи і структури органів публічної влади

  • Удосконалення організаційного планування

  • Удосконалення підготовки, прийняття та виконання рішень

  • Удосконалення роботи з інформацією

41Риси основ організації та діяльності органів публічної влади:

  • Це система зовнішніх чинників

  • Виступають як необхідні умови існування та ефективного функціонування органів публічної влади

  • Є різноманітними за своєю природою

  • Поділяються на територіальну, правову та матеріально-фінансову.

  • Правова основою організації й діяльності органів публічної влади розуміють систему нормативних актів, що визначають функції, компетенцію, форми і методи діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, а також їх структурних підрозділів. Правові норми, які містяться в цих актах, є переважно імперативними.

  • Територіальна основа організації та діяльності органів публічної влади – це певна територія, на яку поширюється влада державного органу чи органу місцевого самоврядування і в межах якої вони функціонують.

  • Матеріально-фінансова основа – це матеріально-фінансові ресурси, що мають у розпорядженні органи публічної влади для здійснення своїх функцій та повноважень. Включає об’єкти державної власності, а також майно, що знаходиться в комунальній власності і передане в управління органам державної влади.

42За галузевою належністю елементи правової основи організації та діяльності органів публічної влади ( тобто правові норми) можуть бути віднесені до конституційних, адміністратив­них, фінансових, цивільних, трудових, муніципальних тощо.

43Постанови Кабінету Міністрів Україниможуть становити правову основу організації та діяльності таких органів публічної влади: міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та підвідомчих їй органів, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

44 Вся територія України площею 603,7 км2, що складається з території природнихпоселень та територійміж ними в межах державного кордону України.

45 Система органів місцевого самоврядування в Україні функціонує на регіональному та місцевомурівнях.

46Елементи матеріально-фінансової основи організації та діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування: природні ресурси, рухоме та нерухоме майно та бюджетні кошти.

47 Матеріальна основа організації та діяльності місцевих державних адміністрацій: Фінансове забезпечення місцевих державних адміністрацій здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Фонд оплати праці працівників та видатки на утримання обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій встановлюються Кабінетом Міністрів України, районних державних адміністрацій в Автономній Республіці Крим – Радою міністрів Автономної Республіки Крим, районних державних адміністрацій – головами обласних державних адміністрацій. Для забезпечення діяльності місцевих державних адміністрацій, їх структурних підрозділів за ними на праві управління закріплюється майно, що є державною власністю.

48Форма бюджетного трансферту, що виділяється державою на певний період на виконання конкретних програм для вирівнювання соціально-економічного розвитку територій – субвенція.

49 Види надходжень, за рахунокякихформуються доходи бюджетів:

- податкові надходження – передбачені податковими законами України загальнодержавні та місцеві податки, інші обов’язкові платежі;

- неподаткові надходження – доходи від некомерційного та побічного продажу, власності та підприємницької діяльності, адміністративні збори);

- інші неподаткові надходження;

- доходи відоперацій з капіталом;

- трансферти;

- надходженняштрафів та фінансовихсанкцій.

50Самооподаткуваннявикористовуєтьсядля фінансуванняразовихцільовихзаходівсоціально-побутового характеру, щоб задовольнити потребимешканцівнаселенихпунктів ( наприклад, для благоустроюнаселених пунктів, розвитку комунального господарства та побутової сфери, її об’єктів та інфраструктури).