Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мова словник.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
43.99 Кб
Скачать

Підряд

1. Етимологія. Слово запозичене з старослов'янської мови: «польsa» - полегшення, вигода, користь.

Етимологічний словник української мови:в 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім.О. О. Потебні; Редкол.О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. – К.: Наук. думка, 1982. Т. 4: Н — П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 2003. — С. 396. 

2. Значення терміна. Підряд — цивільно-правовий договір, за яким одна сторона (підрядчик) зобов'язується виконати на свій ри­зик певну роботу на замовлення іншої сторони (замовни­ка) з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу. Якщо інше не встановлено законом або договором, підрядчик зобов'язується виконати роботу з своїх ма­теріалів і своїми засобами. При цьому підрядчик несе відповідальність за доброякісність матеріалів. Якщо робо­та виконується повністю або частково з матеріалів замов­ника, підрядчик відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Якщо із закону або договору підряду не вип­ливає обов'язок підрядчика виконати передбачену роботу самостійно, він наділений правом притягнути до вико­нання своїх обов'язків інших осіб (субпідрядників). В цьому випадку підрядчик виступає генеральним підряд­чиком.

У договорі підряду встановлюються початковий і кінцевий строки виконання роботи. Якщо інше не встановлено за­коном, іншими правовими актами або умовами договору, підрядчик несе відповідальність за порушення як почат­кового, так і кінцевого строку виконання робіт (якщо договором передбачені проміжні строки, — то й зазначених строків). Ризик випадкової загибелі або випадкового псу­вання матеріалів бере на себе сторона, що надала матеріали.

Замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядчиком відповідно до договору, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від договору або інших недоліків заявити про них підрядчикові. Строки пред'явлення позовів про виявлені недоліки: для не­доліків у будинках і спорудах, які не могли бути помічені при звичайному прийнятті роботи, — 3 роки; з приводу прихованих недоліків в іншому майні — 1 рік; з приводу явних недоліків — 6 місяців.

За наявності в роботі істотних відступів від договору або інших істотних недоліків замовник вправі вимагати розірвання договору з відшкодуванням збитків. За наяв­ності поважних причин замовник вправі в будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, спла­тивши підрядчикові винагороду за виконану частину ро­боти і відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору, з зарахуванням того, що підрядчик зберіг внаслідок розірвання договору.

Юридичні терміни. Тлумачний словник / В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. Базова та ін.; за ред. В.Г. Гончаренка. — 2-ге вид., стереотипне.— К.: Либідь, 2004. — С. 99.

3. Сфера застосування - спеціально юридичний, галузевий.

4. Приклади уживання: «Для координації робіт укладається договір генерального підряду з однією будівельною організацією, яка, в свою чергу, залучає субпідрядників.»

5. Правописні норми:

1) пишеться літера і після приголосних, що не входять до «правила дев'ятки», а саме: б, п, в, м, ф, г, к, х, л, н.

2) префікси від-, під-, між- пишуться завжди через і.

3) апостроф не ставиться після букви р, що позначає м'який приголосний на початку слова чи в середині складу.

Пільга

1. Етимологія. Слово запозичене з російської мови: «польза» - користь, вигода.

Етимологічний словник української мови:в 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім.О. О. Потебні; Редкол.О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. – К.: Наук. думка, 1982. Т. 4: Н — П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 2003. — С. 405. 

2. Значення терміна. Пільга — переваги, додаткові права, що надаються певним категоріям громадян або організаціям, під­приємствам, регіонам (часткове чи повне звільнення від сплати певних податків, платежів тощо).

Юридичні терміни. Тлумачний словник / В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. Базова та ін.; за ред. В.Г. Гончаренка. — 2-ге вид., стереотипне.— К.: Либідь, 2004. — С. 100.

3. Сфера застосування - загальновживаний.

4. Приклади уживання: «Змінено порядок призначення пільг за професійною ознакою.»

5. Правописні норми:

1) в українських словах м'який знак вживається після букв дтзсцлн, які позначають м'які приголосні.

Плебісцит

1. Етимологія: Слово запозичене з латинської мови: «plebiscitum» - рішення народу.

Етимологічний словник української мови:в 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім.О. О. Потебні; Редкол.О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. – К.: Наук. думка, 1982. Т. 4: Н — П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 2003. — С. 435. 

2. Значення терміна. Плебісцит — всенародне опитування, виявлення думки населення що­до зміни, зокрема, державної території. Плебісцит здійснюється також із найважливіших питань суспільного і державного життя.Плебісцит був уперше проведений у період Великої французької революції 1789—1794 р., згодом він став широко визнаним інститутом міжнародного права. В 1944 р. Ісландія на основі плебісциту вийшла з Датського королівства й стала незалежною республікою; в 1945 р. у Монгольській Народній Республіці був проведений плебісцит, у ході якого народ цієї держави виразив свою волю зберегти незалежність від Китаю; в 1993 р. провінція Еритрея за допомогою плебісциту виразила своє рішення відділитися від Ефіопії

У внутрішньодержавній і міжнародній практиці замість терміна «плебісцит» іноді використовується термін «референдум». Істотної різниці між цими поняттями немає. Однак плебісцит проводиться найчастіше для рішення територіальних питань, а референдум — з питань прийняття, зміни або скасування внутрішніх законів, конституції й т.п.

Юридичні терміни. Тлумачний словник / В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. Базова та ін.; за ред. В.Г. Гончаренка. — 2-ге вид., стереотипне.— К.: Либідь, 2004. — С. 100.

3. Сфера застосування - спеціально юридичний, галузевий.

4. Приклади уживання: «Наприкінці травня 1944-го плебісцит в Ісландії підтвердив рішення розірвати датсько-ісландську унію 1918.»