Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
393.22 Кб
Скачать

25. Правові відносини

Поняття та ознаки правових відносин. Склад правових відносин. Види правових відносин.

Поняття “суб’єкт правових відносин”, їх види. Правосуб’єктність (правоздатність, дієздатність, деліктоздатність) у механізмі правового регулювання. Юридичний зміст правових відносин. Суб’єктивне право та правомочності суб’єкта правових відносин. Юридичний обов’язок суб’єкта правових відносин.

Поняття “об’єкт правових відносин”. Речі, цінності, послуги, нематеріальні блага як об’єкти правових відносин, продукти духовної творчості.

Поняття “юридичний факт”. Класифікація юридичних фактів. Фактичний склад.

26. Правова поведінка

Поняття та ознаки правової поведінки. Види правової поведінки. Правомірна поведінка та її склад.

Види правомірної поведінки. Соціально активна і соціально пасивна поведінка. Звичайна, конформістська, маргінальна поведінка.

Правопорушення: поняття та знаки. Склад правопорушення. Суб’єкт, суб’єктивна сторона правопорушення. Інтелектуальні та вольові ознаки суб’єктивної сторони правопорушень. Мотиви та цілі вчинення правопорушень. Об’єкт та об’єктивна сторона правопорушення. Види правопорушень. Злочини та проступки.

Причинні правопорушення в сучасному суспільстві та напрямки їх усунення.

27. Юридична відповідальність

Юридична відповідальність: поняття та основні ознаки. Підстави юридичної відповідальності. Принципи юридичної відповідальності: особистої відповідальності, законності, економії репресивних заходів, індивідуалізації, гуманізму, вини, рівності перед законом. Мета та функції юридичної відповідальності: превентивна, правовідновлююча, каральна, виховна.

Види юридичної відповідальності. Конституційна, цивільна, адміністративна, матеріальна, процесуальна, кримінальна відповідальність. Юридична відповідальність і державний примус.

28. Правозастосування

Поняття реалізації норм права. Форми реалізації права. Виконання юридичного обов’язку, використання суб’єктивних прав та додержання юридичних заборон як форми реалізації норм права. Застосування норм права – специфічна форма діяльності державних органів.

Застосування норм права: поняття, основні риси та значення в системі правового регулювання. Суб’єкти правозастосовчої діяльності.

Функціональні та логічні стадії правозастосування. Вимоги законності, обґрунтованості й доцільності в процесі правозастосовної діяльності.

Акти застосування норм права, їх ознаки та відміна від інших юридичних актів. Види актів застосування норм права за суб’єктом прийняття та за юридичною формою.

Прогалини в праві, шляхи їх ліквідації. Аналогія закону, субсидіарне застосування правових норм, аналогія права.

29. Тлумачення норм права

Поняття “тлумачення норм права” та його значення в процесі правового регулювання. Способи тлумачення норм права: граматичний, логічний, історичний, систематичний, телеологічний.

Тлумачення норм права за суб’єктами. Офіційне і неофіційне тлумачення норм права. Доктринальне тлумачення правових норм, його значення для правозастосування та вдосконалення механізму правового регулювання. Професійне та буденне тлумачення норм права.

Тлумачення норм права за обсягом: буквальне (адекватне), поширювальне й обмежувальне. Їх значення для обґрунтованого та законного прийняття юридичних рішень. Нормативне і казуальне тлумачення норм права. Інтерпретаційно-правові акти, їх юридична природа та види.