Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
393.22 Кб
Скачать

1. Предмет загальної теорії держави і права

Загальна теорія держави і права як фундаментальна юридична наука: поняття та риси. Предмет загальної теорії держави і права, його структура.

Функції загальної теорії держави і права: пізнавальна, евристична, прогностична, організаційно-практична, ідеологічна.

Формування загальної теорії держави і права як окремої юридичної науки. Завдання юридичної науки на сучасному етапі державно-правового будівництва в Україні.

2. Методологія загальної теорії держави і права

Поняття і значення методології у пізнанні держави і права. Загальнонаукові методи пізнання держави і права. Логічний, історичний, порівняльний, системно-структурний, соціологічний та інші методи дослідження державно-правових явищ. Філософські методи (підходи) до дослідження держави і права. Діалектика, її суттєві риси та значення для вивчення загальних закономірностей виникнення, розвитку й функціонування державно-правових явищ.

Нові методологічні підходи до дослідження держави і права Спеціальні методи загальної теорії держави і права. Формально-політичний метод. Порівняльно-правовий метод.

3. Загальна теорія держави і права в системі суспільних і юридичних наук

Загальна теорія держави і права і гуманітарні науки. Співвідношення загальної теорії держави і права з іншими юридичними науками.

Предмет дослідження як критерій класифікації юридичних наук. Загальнотеоретичні, галузеві, спеціальні, прикладні та інші юридичні науки.

Філософія права, енциклопедія права, соціологія права і загальна теорія держави і права. Загальна теорія держави і права як навчальна дисципліна, її задачі й система.

4. Походження держави і права

Розмаїття концепцій (теорій) походження держави і права. Загальна характеристика теологічної, патріархальної, договірної, психологічної, марксистської (класової) та інших теорій походження держави.

Родова община як основа існування та організації первіснообщинного ладу. Природа публічної влади та органи самоврядування в первісній общині. Поняття, риси та функції соціальних норм первісного суспільства (ритуали, міфи, табу, звичаї та ін.).

Причини і основні закономірності виникнення держави. Економічні, політичні, ідеологічні і психологічні передумови виникнення держави. Значення географічних, демографічних, антропологічних та інших чинників у процесі виникнення держави. Способи (шляхи) виникнення держави в різних країнах світу.

Ознаки держави, які відрізняють її від самоврядування первісної общини. Політичний характер державної влади. Апарат держави. Територіальна організація влади. Податки та збори як матеріальна основа державної влади.

Ознаки права, які відрізняють його від самоврядування первісної общини. Право як інституційна система. Державно-вольовий характер норм права. Поділ на права і обов’язки. Письмові офіційні джерела права. Примусовий характер права.

5. Поняття держави

Поняття та риси політичної влади. Вольовий характер, інституціоналізація, авторитет і сила політичної влади. Відносини підпорядкування й панування в умовах політичної влади.

Поняття і ознаки держави. Держава як організація суспільства. Держава як організація політичної влади. Держава як територіальна організація.

Держава як апарат (механізм) політичної влади. Система інституціональних елементів державної влади. Держава і державні органи, організації, установи.

Поняття “державний суверенітет”. Верховенство, повнота, неподільність, невідчуженість як головні риси суверенітету. Суверенітет і суверенні права. Світові інтеграційні процеси і державний суверенітет. Типологія держави. Перехідна держава.