Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
393.22 Кб
Скачать

20. Право в системі соціальних норм

Поняття та загальні риси соціальних норм, їх класифікація. Мораль як соціальне явище: поняття, зміст і роль у регулюванні суспільних відносин. Право і політичні норми. Право і релігійні норми. Поняття корпоративних норм та їх види. Взаємодія права й корпоративних норм. Технічні норми. Співвідношення правових і технічних норм.

21. Норми права

Поняття і ознаки норми права. Вольовий та представницько-зобов’язуючий характер норми права. Загальнообов’язковість, формальна визначеність норми права та державна гарантованість.

Структура норми права. Гіпотеза, диспозиція, санкція норми права та їх класифікація.

Норма права як класична модель поведінки. Спеціалізовані норми права. Норми-цілі, норми-дефініції, норми-презумпції, норми- приюдиції та ін.

Імперативні, диспозитивні, заохочувальні, рекомендаційні. Регулятивні та правоохоронні норми права. Зобов’язуючі, забороняючі, уповноважуючі норми права. Матеріальні й процесуальні норми права, їх співвідношення.

Способи викладення правових норм у нормативних актах. Співвідношення норми права і статті нормативно-правового акта.

22. Система права і система законодавства

Поняття та риси системи права. Єдність та диференціація системи права. Предмет і метод правового регулювання як критерій поділу системи права на галузі та інститути, їх структура.

Структура системи права. Приватне і публічне право. Норма права, інститут права, галузь права як структурні елементи системи права. Поняття “галузі права”. Фундаментальні, основні і похідні галузі права. Поняття інституту права, їх види.

Поняття та ознаки системи законодавства, її співвідношення з системою права. Функціональна, горизонтальна, вертикальна (ієрархічна) структура системи законодавства. Чинники формування та розвитку системи законодавства, їх класифікація.

23. Нормативно-правовий акт

Поняття та ознаки нормативно-правового акта. Класифікація нормативних актів за юридичною силою, суб’єктами правотворчості, обсягом і характером дії, зовнішньою формою виразу.

Закон як нормативний правовий акт вищої юридичної сили. Класифікація законів. Конституційні, звичайні, надзвичайні закони. Кодифіковані, некодифіковані закони. Конституція, її природа й місце у правовій системі.

Підзаконні нормативно-правові акти: поняття та види. Класифікація підзаконних актів за Конституцією України.

Дія нормативно-правових актів у часі. Пряма, зворотна, переживаюча дія нормативно-правових актів. Дія нормативно-правових у просторі. Територіальний і екстериторіальний принцип дії нормативно-правових актів. Дія нормативних актів за колом осіб.

Нормотворча техніка. Нормативні приписи, нормативна побудова, юридичні конструкції, галузева типізація. Казуїстичне та абстрактне викладання правових норм. Юридична термінологія.

Систематизація нормативних актів, її ознаки та види. Предметна та хронологічна інкорпорація. Загальна і галузева кодифікація. Консолідація нормативних актів.

24. Юридичні колізії

Поняття та види юридичних колізій і причини їх виникнення.

Колізії в законодавстві, їх види. Темпоральні (часові), ієрархічні (субординаційні), змістовні колізії. Збіг колізій.

Способи попередження колізій у законодавстві.

Основні правила подолання колізій у законодавстві. Колізійні норми.

Способи усунення колізій.