Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
393.22 Кб
Скачать

6. Функції держави

Поняття “функції держави”. Зміст функцій держави і об’єкт їх впливу. Класифікація функцій держави. Основні та неосновні функції. Головні та похідні функції. Постійні й тимчасові функції. Внутрішні й зовнішні функції.

Функція охорони прав і свобод людини. Економічна, соціальна, екологічна функції. Функція розвитку культури, науки й освіти. Функція оподаткування і фінансового контролю. Функція забезпечення режиму законності і правопорядку.

Функція оборони країни. Функція забезпечення миру і підтримки світового порядку. Функція міжнародного співробітництва та інтеграції у світову економіку.

Поняття та ознаки правових форм здійснення функцій держави. Правотворча, правозастосовча, контрольно-наглядова, засновницька (установча) форми діяльності держави. Організаційні форми реалізації функцій держави та їх особливості. Методи здійснення функцій держави. Переконання та примус як метод здійснення функцій держави.

7. Форма держави

Поняття та елементи форми держави. Фактори, що обумовлюють багатоманітність форм держави. Форма правління. Монархія, її ознаки та види. Республіканська форма правління, її ознаки та види.

Поняття “державний устрій” та його види. Унітарна держава, її юридичні ознаки. Федеративна держава, її ознаки та особливості. Види федерацій. Принцип поділу повноважень між федерацією та її суб’єктами. Поняття та особливості конфедерацій, їх ознаки та відмінності від федерацій. Міжнародні об’єднання держав.

Поняття “політичний режим”. Співвідношення політичного режиму з сутністю й формою держави. Демократичний, авторитарний, тоталітарний політичний режим, їх головні ознаки.

8. Механізм держави і державний апарат

Поняття “механізм держави”, його співвідношення з державним апаратом. Поняття “державний орган” та його ознаки. Компетенція державного органу. Класифікація державних органів. Одноособові та колегіальні державні органи. Виборні органи та ті, що призначаються. Центральні та місцеві державні органи.

Принципи організації й діяльності державного апарату. Служіння народу. Пріоритет прав людини. Демократизм. Законність. Відповідальність. Підконтрольність.

Поділ влади як конституційний принцип організації й діяльності державного апарату. Законодавча, виконавча, судова гілки влади та їх функції. Система стримувань та противаг між гілками державної влади.

Державні органи та органи місцевого самоврядування. Державна служба та її види. Державний службовець. Посадова особа.

9. Права, свободи й обов’язки людини і громадянина

Поняття “основні права людини та громадянина”. Ознаки прав людини. Права людини “першого”, “другого” та “третього” поколінь. Види прав людини і громадянина. Фізичні, економічні, політичні, соціальні права людини і громадянина.

Поняття “основні обов’язки людини” та їх види. Особливості конституційного закріплення основних прав і обов’язків людини та їх гарантій в Україні. Правовий статус особи.

Гарантії прав людини та їх види. Економічні, політичні, ідеологічні та юридичні гарантії прав людини. Рівність перед законом і судом. Загальнодоступність законодавства. Презумпція невинуватості. Право на юридичну допомогу. Відсутність зворотної сили закону. Право на оскарження дій державних органів та посадових осіб. Міжнародно-правові засоби забезпечення й захисту прав людини.