Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
393.22 Кб
Скачать

10. Громадянське суспільство і держава

Поняття та ознаки громадянського суспільства. Формування громадянського суспільства як необхідна передумова розбудови демократичної, правової, соціальної держави.

Особливості співвідношення сучасної держави і громадянського суспільства. Особа, право, держава у громадянському суспільстві. Право як форма (спосіб) регулювання відносин між громадянином і державою. Людина як найвища цінність у громадянському суспільстві.

Поняття “політична система суспільства”. Структурні елементи політичної системи суспільства. Інституціональний склад політичної системи. Держава як центральна ланка політичної системи. Політичні партії у політичній системі суспільства.

11. Демократична держава

Поняття “демократія” та її риси. Демократія як спосіб здійснення народовладдя. Демократія як принцип. Соціальна цінність демократії.

Форми демократії. Представницька й безпосередня форми здійснення народовладдя. Організація діяльності системи державних органів на основі демократичних принципів як форма демократії. Інститути демократії та їх види.

Принципи демократії. Гласність. Виборність. Прийняття рішень більшістю голосів при врахуванні прав меншості. Механізм узгодження різних думок та інтересів. Суб’єкти демократії. Громадянин як головний суб’єкт демократії.

Демократія й самоврядування, їх співвідношення. Самоврядування як засіб розвитку демократії в різних сферах суспільного й державного життя.

12. Правова держава

Виникнення, розвиток та формування ідеї правової держави. Поняття та ознаки правової держави. Правова держава як втілення верховенства права й принципу законності. Визнання, законодавче закріплення, реальне здійснення та гарантування прав і свобод людини та громадянина. Зародження і функціонування правової держави в умовах громадянського суспільства. Правове регулювання поділу державної влади. Взаємна відповідальність особи і держави. Функціонування незалежного й ефективного суду.

Поняття та вимоги законності. Поняття “правопорядок”. Зміст і структура правопорядку. Гарантії законності і правопорядку у правовій державі.

Поняття та ознаки соціальної держави, її співвідношення з правовою державою.

13. Правова система суспільства

Правові системи сучасності. Поняття і структура правової системи. Правові системи сучасності та їх класифікація. Романо-германська правова сім’я (континентальне право). Місце нормативних актів та судової практики в системі джерел (форм) права.

Англо-американська правова сім’я (система загального права). Своєрідність понятійного апарату та інші особливості, які відрізняють сім’ї загального права від інших правових систем. Джерела права, роль судової практики в їх структурі.

Релігійна правова сім’я. Види систем права релігійно-традиційного характеру: мусульманське, індуське, канонічне, іудейське. Традиційне право країн Азії, Африки, Далекого Сходу.

Особливості становлення та розвитку національної правової системи України.

Р о з д і л ІІ. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ПРАВА

14. Поняття права

Праворозуміння та його значення для процесу пізнання права. Теорія природного права. Історична школа права. Позитивістська і нормативістська теорії права. Психологічна теорія права. Соціологічна теорія права.

Поняття та ознаки права. Нормативність, загальнообов’язковість, формальна визначеність, системність та гарантованість державою. Право в об’єктивному і суб’єктивному смислі. Право як міра свободи й рівності в суспільстві.

Право як соціальна цінність. Власна, інструментальна та загальнолюдська цінність права. Поняття “функції права” та їх класифікація. Регулятивна функція права. Охоронна функція права. Загально-соціальні функції права: інформаційна, соціальна, орієнтаційна, виховна.