Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойовий статут.doc
Скачиваний:
4928
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.82 Mб
Скачать

4. Танк в обороні

71. Танк, маючи могутнє озброєння та надійний захист, в обороні діє як рухома броньована вогнева точка і спроможний відбити наступ декількох танків та піхоти противника.

Танк в обороні займає вогневу позицію. Вона вибирається з таким розрахунком, щоб забезпечувались: спостереження за противником та ведення вогню на граничну дальність прямою наводкою з гармати і кулемета; ефективне застосування комплексу керованого озброєння; вогнева взаємодія із сусідніми танками та можливість спільного зосередження вогню перед переднім краєм оборони і на флангах опорного пункту; безпека механізованих підрозділів, які займають оборону попереду.

72. В умовах відсутності зіткнення з противником командир танка, одержавши та з'ясувавши одержане завдання, зобов'язаний: вивести танк на вказану вогневу позицію; організувати спостереження; віддати бойовий наказ; організувати відривання окопу на основній вогневій позиції, маскування та захист танка від високоточної зброї противника; визначити відстань до орієнтирів, підготувати дані для ведення вогню вдень та вночі; скласти картку вогню; організувати обладнання запасної вогневої позиції.

В умовах безпосереднього зіткнення з противником танк займає призначену вогневу позицію під прикриттям свого вогню, а також вогню сусідів та артилерії. Надалі уточнюються бойове завдання та порядок взаємодії, проводиться інженерне обладнання вогневої позиції.

У бойовому наказі командир танка вказує:

орієнтири;

склад, положення та характер дій противника;

завдання взводу і танку, основну і запасну (тимчасову) вогневі позиції, основний і додатковий сектори обстрілу з кожної позиції, ділянку зосередженого вогню взводу, по якому вести вогонь з танка;

завдання сусідів;

завдання особовому складу: всьому екіпажу – порядок обладнання та заняття вогневих позицій, дії на вогневих позиціях і їх зміни; навіднику гармати – порядок спостереження та ведення вогню з гармати та спареного кулемета; механіку-водію – маршрут виходу на запасну (тимчасову) вогневу позицію, порядок спостереження та коректування вогню; заряджаючому –порядок заряджання зброї, спостереження, коректування вогню та ведення вогню із зенітної кулеметної установки по повітряних цілях;

сигнали оповіщення, управління, взаємодії та порядок дій за ними;

час готовності до оборони та заступника.

73. Командир танка, організувавши спостереження в основному та додатковому секторах обстрілу, готує дані для ведення вогню і складає картку вогню танка, на яку наносить: орієнтири, їх номери, найменування та відстань до них від основної вогневої позиції, а також вихідні установки для стрільби вночі та в інших умовах обмеженої видимості; положення противника; основну та запасну (тимчасову), вогневі позиції, основний та додатковий сектори обстрілу з кожної позиції; ділянки зосередженого вогню роти і взводу; позиції механізованих підрозділів та загородження, які розташовані поблизу вогневої позиції танка.

74. Після одержання завдання екіпаж танка в першу чергу розчищає місцевість в секторі обзору та обстрілу, відриває окоп на основній вогневій позиції та обладнує щілину для укриття особового складу. Потім відривається окоп на запасній (тимчасовій) вогневій позиції, обладнуються бліндаж та укриття для боєприпасів. На основній вогневій позиції може обладнуватися декілька площадок для ведення вогню.

У ході інженерного обладнання вогневої позиції суворо додержується маскувальна дисципліна та в повному обсязі виконуються заходи щодо захисту від високоточної зброї противника.

75. Екіпаж танка повинен знаходитися в постійній готовності до відбиття атаки противника. З цією метою спостерігач, який виділений із складу екіпажу, веде спостереження за противником і сигналами командира взводу, а решта особового складу знаходиться в танку або щілині (бліндажі).

Черговий танк розташовується, як правило, на запасній (тимчасовій) вогневій позиції. Екіпаж чергового танка постійно знаходиться в машині в готовності до відбиття раптового нападу противника, а також для знищення його дрібних груп, які ведуть розвідку, або тих, що намагаються пророблювати проходи в загородженнях.

76. Танк за командою командира, взводу може своїм вогнем підтримувати бій та відхід бойової охорони, а потім прикривати дії саперів щодо закриття проходів в загородженнях.

Під час вогневої підготовки атаки противника екіпаж знаходиться в танку, веде безперервне спостереження і, уміло використовуючи захисні властивості окопу (укриття), з різних площадок в установленому командиром взводу порядку знищує виявлені цілі.

Під час нанесення противником ядерного удару екіпаж танка закриває люки, жалюзі та включає систему захисту від зброї масового ураження.

З переходом противника в атаку танк за командою (сигналом) командира взводу знищує передусім танки, які атакують, та інші броньовані машини противника. В ході бою вогонь ведеться самостійно і за командами (сигналами) командира танкового взводу.

Танк, який знаходиться в опорному пункті механізованого взводу, веде вогонь в указаному секторі самостійно і за командами (сигналами) командира танкового взводу у взаємодії з вогневими засобами механізованого взводу.

У випадку обходу або вклинення противника в оборону танк знищує його вогнем у фланг і в тил.

Залишити вогневу позицію або перейти на запасну танк може тільки за наказом командира взводу.

77. З метою введення противника в оману відносно дійсного розташування вогневих засобів та кількості танків в обороні танк може діяти як кочуючий вогневий засіб. Вогневі позиції для кочуючого танка вибираються відповідно до одержаного завдання та залежно від особливостей місцевості. Командиру танка вказуються завдання, маршрут руху, декілька вогневих позицій, вихідні дані для стрільби на кожній з них та порядок дій після виконання завдання. В ході оборонного бою кочуючий танк потай змінює вогневі позиції, роблячи з кожної з них по декілька пострілів, або веде вогонь за вказівкою командира, який його вислав. Про виконання завдання командир танка доповідає командиру, який його вислав, і надалі діє відповідно до одержаного наказу.

Під час виходу танка із ладу та неможливості вести вогонь з нього екіпаж повинен уміло вести бій поза танком.