Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsivilny_protses_2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
906.75 Кб
Скачать

Тема 22. Наказне провадження

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика наказного провадження.

2. Підстави для видачі судового наказу.

3. Порушення наказного провадження.

4. Судовий наказ як форма судового рішення.

5. Скасування судового наказу.

Завдання

115.За заявою КП "Теплоцентраль" було видано 28жовтня 2010р. судовий наказ про стягнення з боржника Федорової заборгованості за комунальні послуги в розмірі 2 590грн.

14 листопада 2010 р. Федоровазвернулась до суду з заявою про скасування судового наказу. У заяві Федоровапросила поновити процесуальні строки для скасування судового наказу та скасувати останній, посилаючись на те, що цей наказ вона отримала лише 9листопада 2010р. Також позивачка вважає, що судовий наказ є необґрунтованим, оскільки вона регулярно сплачує комунальні послуги і за рахунком КП "Теплоцентраль" має навіть переплату, на доказ чого надала квитанції про сплату рахунків.

Як повинен діяти далі суддя?

116. До суду звернувся прокурор в інтересах Степанової з заявою про видачу судового наказу з вимогою про стягнення заборгованості по заробітній платі.

У заяві прокурор указав, що в результаті перевірки встановлено, що Степановабула звільнена з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, але й до цього часу не отримала належної їй до виплати суми заробітної плати, через що опинилася в скрутному матеріальному становищі. Зазначена обставина позбавляє Степановуможливості самостійно звернутися до суду за захистом своїх прав. Тому відповідно до ст. 121Конституції України, ст. 45ЦПК України, ст. 36-1Закону України "Про прокуратуру" вбачаються підстави для звернення прокурора в межах його компетенції до місцевого суду на захист прав Степанової.

Чи мав право прокурор звертатися до суду з такою вимогою і з таких підстав? Чи може прокурор взагалі звертатись із заявою про видачу судового наказу? Хто може бути заявником в наказному провадженні?

117.До судді надійшла заява Прокопова про видачу судового наказу за вимогою про стягнення нарахованої, але не виплаченої йому суми заробітної плати. Суддя відмовив Прокопову в прийнятті заяви про видачу судового наказу у зв'язку 3ненаданням ним документів, які підтверджують заявлені вимоги та несплату судового збору.

Чи правильно діяв суддя? Які підстави для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу? Які документи Прокопов повинен був надати до суду? Як далі діяти Прокопову?

118. Судом Сумської області 24вересня 2010 р.було видано судовий наказ за заявою Рибакової Р.В. про стягнення з Уфімцева A.A.аліментів на утримання доньки Рибакової O.A.в розмірі частини його заробітку, але не менше ніж 30 %прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, починаючи стягнення з 6вересня 2010р. до досягнення дитиною віку повноліття.

Уфімцев A.A. 1жовтня 2010р. звернувся до суду з заявою про скасування судового наказу про стягнення з нього аліментів, мотивуючи свої вимоги тим, що п. 4ч. 1 ст.96 ЦПК України передбачається, що судовий наказ може бути виданий, якщо заявлено вимогу про присудження аліментів в розмірі. 30%прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, а Рибакова Р.В. просила стягнути аліменти в розмірі частини його заробітку щомісячно, тобто дана вимога не підлягає розгляду в порядку наказного провадження і видача судового наказу є незаконною.

Ознайомившись із заявою боржника про скасування судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини, суд постановив ухвалу про скасування судового наказу.

В ухвалі про скасування судового наказу суд роз'яснив Рибаковій Р.В., що вона може оскаржити ухвалу протягом десяті ти днів до апеляційного суду.

Чи допущені суддею помилки?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]