Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.процес.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
542.21 Кб
Скачать

Тема 5. Докази (загальні положення)

І. Поняття предмета доказування в кримінальній справі його значення..

2. Структура предмета доказування. Головний, проміжний і

допоміжний факти.

3. Характеристика окремих елементів предмета доказування

4. Межі доказування. Сукупність доказів по кримінальній справі та її ознаки. Фактичний обсяг доказів по справі (їх система) та межі доказування.

5. Поняття доказу в кримінальному процесі. Розвиток поглядів на природу доказів у кримінально-процесуальній науці.

6. Процесуальна форма і зміст доказу, носій доказової інформації.

Види доказів.

  1. Властивості доказів. Правила допустимості доказів, правові

наслідки їх порушення. Суттєві та несуттєві порушення кримінально-процесуальної форми. Належність доказів.

  1. Класифікація доказів, її критерії та практичне значення.

ЗАВДАННЯ

  1. Слідчий РВВС м. Харкова приїхав на квартиру

підозхрюваного у вчинені привласнення майна Є. Провести виїмку документів. Під час виїмки слідчий звернув увагу на те, що на стіні зали якось не так, як треба, висить килим. Коли його зняли, було знайдено потайний сейф. Слідчий запропонував Є. Відчинити його дверцята. Із сейфа слідчий вийняв 20 тис. доларів США та пстолет системи “Макаров”, на зберігання якого у Є. Не було дозволу. Слідчий склав протокол ивїмки, оглянув пістолет і після приїзду до РВВС порушив кримінальну справу за ст. 263 КК України.

Оцініть дії слідчого та доказове значення пістолету системи

Макаров”, доларів США, протоколу огляду пістолету та грошей.

  1. К. та С. підозрювались у розкраданні матеріальних

цінностей із продовольчого магазину. К. дав свідчення, що крадіжку з магазину він скоїв сам. С. при цьому не був присутній, оскільки він з ним не знайомий і раніше ніколи його не бачив. Слідчий додав до матеріалів криміналь­ної справи фотознімки, зроблені при огляді місця події, в тому числі фотографії контрольного замка зі слідами злому, пролому в дверях та слідів, залишених знаряддями злому. Крім того, до справи було прилучений знімок, виявлений у С. при обшуку, на якому він і К. стояли, обнявшись серед інших громадян, які позували фотографу.

Дайте порівняльну характеристику доказового значення фото­знімків місця пригоди та фотознімка, виявленого при обшуку квартири С

  1. На підставі ст. ст. 6 та 13 Конвенції про правову

допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22.01.1993 р. слідчим прокуратури Н-го району м. Харкова було надіслано до прокуратури Н-го району м. Бєлгорода (Російська Федерація) запит з проханням провести обшук у квартирі Д. До запиту додавалась постанова слідчого про проведення обшуку, санкціонована районним суддею. Одержаний протокол обшуку слідчий приєднав до матеріалів справи, але районний суд Н-го району м. Харкова не визнав протокол обшуку джерелом доказів, пославшись на те, що Кримінально-процесуальний кодекс України не передбачає винесення вироку на підставі доказів, одержаних відповідно до вимог іноземного процесуального законодавства.

Оцініть правильність рішення суду.