Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналистика яро.rtf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
411.4 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

Кафедра

Криміналістики

КУРСОВА РОБОТА

з криміналістики

на тему: Криміналістична тактика

Студента: 4курсу 6 групи 10 ф-ту

Курінного Я.Т.

Керівник: асистент

Баранчук В.В.

Національна шкала __________________

Кількість балів: ______Оцінка: ECTS ___

____________ ______________________

____________ ______________________

Оцінка:

Члени комісії

м. Харків – 2013 рік

Зміст

Вступ

1. Теоретичні основи криміналістичної тактики

1.1 Предмет, завдання, джерела і засоби криміналістичної тактики

1.2 Структура криміналістичної тактики

1.3 Принципи криміналістичної тактики

2. Особливості тактичного прийому як елемента криміналістики

2.1 Тактичний прийом як елемент криміналістичної тактики

2.2 Класифікація та основні функції тактичних прийомів

2.3 Система тактичних прийомів. Тактичні комбінації і тактичні операції

2.4 Тактичне рішення. Проблема тактичного ризику

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Актуальність теми курсової роботи. Криміналістика - одна з небагатьох юридичних наук, яку по праву можна назвати наукою про розкриття злочинів. Саме вона дає слідчому й оперативному працівникові ключ до пізнання і дослідження події злочину, визначення її механізму, а також встановлення безпосередніх суб'єктів і об'єктів матеріального середовища, котрі беруть у ній участь. Професійні знання слідчого, які спираються на методи і засоби криміналістики, дають змогу розплутувати дуже складні збіги суб'єктивних і об'єктивних факторів, причинно пов'язаних зі злочином. У такому розумінні криміналістика має пріоритет в боротьбі зі злочинністю, а її методи й засоби сприяють удосконаленню діяльності державних структур, які здійснюють правоохоронну функцію, Зважаючи на це важко переоцінити соціальну роль криміналістики.

Криміналістична тактика - це система наукових положень і розроблювальних на їхній основі рекомендацій із проведення окремих слідчих дій, спрямованих на збирання і дослідження доказів по кримінальних справах.

Криміналістична тактика озброює слідчих, осіб, що здійснюють дізнання, судові органи системою тактичних прийомів і наукових рекомендацій, які дозволяють найбільш ефективно використовувати можливості кожної слідчої дії та оперативно-розшукових заходів.

Принципи криміналістичної тактики є початковими положеннями, які обумовлюють розвиток і функціонування тактики. Їх основні функції виявляються в акумулюванні досягнень теорії і практики, оптимальній розробці тактичних прийомів, які сприяють ефективному розкриттю і попередженню злочинів.

Принципи криміналістичної тактики – це основний визначник тих прийомів, які розроблюються тактикою і забираються нею для свого озброювання.

Криміналістична тактика нерозривно пов'язана з криміналістичною технікою, а також з організацією і методикою розслідування окремих видів злочинів. Тактичні прийоми і рекомендації забезпечують найбільш повне й ефективніше застосування в процесі розслідування, а також судового розгляду кримінальних справ засобів і прийомів криміналістичної техніки. І навпаки, ці тактичні прийоми і рекомендації можуть бути повною мірою використані лише на основі широкого і вмілого застосування техніко-криміналістичних засобів і методів.

Найважливішою умовою успіху в застосуванні прийомів і рекомендацій криміналістичної тактики є правильна організація досудового і судового слідства. Уміле, побудоване на наукових основах висування версій, планування розслідування, правильно організована взаємодія з оперативно-розшуковими апаратами, з фахівцями, а також використання допомоги населення, як правило, дозволяють у короткий термін повно і всебічно розслідувати навіть найбільш складні злочини.

Розробленість теми:

Мета курсової роботи полягає в особливостях тактичних прийомів як елементів криміналістичної тактики.

Завдання курсової роботи обумовлені її метою:

  • виявити та опрацювати фахову літературу з теми курсової роботи;

  • охарактеризувати предмет, завдання, джерела і засоби криміналістичної тактики;

  • визначити структуру та принципи криміналістичної тактики;

  • дослідити класифікацію та основні функції тактичних прийомів;

  • дати характеристику тактичному рішенню та проблемі тактичного ризику.

Об’єктом дослідження для даної курсової роботи є криміналістична тактика.

Предметом є дослідження тактичного прийому як елементу криміналістичної тактики.

Методи дослідження: обумовлені об’єктом і предметом курсової роботи. Для розв’язання визначених завдань, досягнення мети застосовано такі методи дослідження: вивчення та аналіз літературних джерел, узагальнення, аналіз, синтез.

Теоретична та практична цінність курсової роботи полягає в тому, , що робота являє собою аналіз наукових поглядів про основоположні ідеї криміналістичної тактики, її функції, узагальнення сучасного стану практичної діяльності органів слідства.

Структура роботи обумовлена логікою розгляду теми.

Курсова робота складається з вступу, основної частини, висновку, списку використаної літератури. Основна частина складається з двох розділів.

У першому розділі розглядаються предмет, завдання, джерела і засоби криміналістичної тактики; її структура та принципи. У другому розділі характеризується тактичний прийом як елемент криміналістичної тактики, розглядається класифікація та основні функції тактичних прийомів.

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначається мета, завдання, предмет та об’єкт дослідження, окреслюється методологічна та теоретична база дослідження, методи дослідження. Висновки узагальнюють досягнуті результати дослідження і висвітлюють подальші тенденції розробки теми.