Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провадження у справі досудового розгляду.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Тема 5. Докази та забезпечення доказів

 

Питання для обговорення

 

1. Доказування у провадженні до судового розгляду.

2. Надання доказів, розкриття доказів сторонами.

3. Витребування доказів.

4. Порядок призначення і проведення судових експертиз.

5. Забезпечення доказів.

6. Підстави забезпечення доказів.

7. Види забезпечення доказів.

 

Спеціальний матеріал

 

Закон України “Про судову експертизу” від 25.02.1994 р. № 4038-XII; постанова Пленуму Верховного Суду України “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду” від 12.06.2009 р. № 5; постанова Пленуму Верховного Суду України “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції” від 12.06.2009 р. № 2; постанова пленуму Верховного Суду України “Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах” від 30.05.1997 р. № 8, Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затв. наказом Мін’юсту України від 8 жовтня 1998 р. № 53/5, Інструкція про особливості здійснення судово-експертної діяльності атестованими судовими експертами, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах, затв. наказом Мін’юсту України від 24 грудня 2003 р. № 170/5, Порядок ведення державного Реєстру атестованих судових експертів, затв. наказом Мін’юсту України від 15 квітня 1997 р. №149/7, Реєстр атестованих судових експертів, Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затв. наказом Мін’юсту України, ДСА України від 27 червня 2008 р. № 1092/5/54. Конвенція з питань цивільного процесу 1954 р., Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 р., Конвенція про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах 1970 р.

 

Завдання

 

35К. звернулася до суду з позовом до Р. та ВАТ “Українська страхова компанія “Дженералі Гарант” про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП його автомобілю. У попередньому судовому засіданні позивачка пояснила, що свій автомобіль вона вже відремонтувала за власний кошт і заявила клопотання про долучення до матеріалів справи довідки зі спеціалізованої станції технічного обслуговування автомобілів з описом характеру пошкоджень і кошторисом ремонту автомобіля та квитанції про його оплату. Суддя своєю ухвалою відмовив у задоволенні цього клопотання, пославшись на неналежність зазначеного доказу. Рішенням суду, ухваленим за наслідками розгляду справи по суті, у задоволенні позову було відмовлено за його недоведеністю. Ухвалюючи рішення, суд виходив з того, що автомобіль позивачки дійсно зазнав в результаті ДТП технічних пошкоджень, але позивачка не надала суду належних доказів про розмір понесених нею затрат на ремонт автомобіля. Будучи незгодною з цим рішенням, позивачка подала апеляційну скаргу. Рішенням апеляційного суду скаргу було задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано і постановлено нове рішення про задоволення позову.

Дайте оцінку діям судів першої і апеляційної інстанцій. Складіть процесуальний документ, який має ухвалити в даному випадку суд апеляційної інстанції.

 

36. Н. звернувся до суду з позовом до Л. про стягнення 18000 грн боргу. У позовній заяві вказував, що 22 квітня 2008 р. відповідачка купила трикімнатну квартину. Для її купівлі позивач передав відповідачці 20000 грн як дарунок, а 18000 грн вона взяла у позивача у борг і зобов’язалася повернути влітку 2008 р. У попередньому судовому засіданні позивач також пояснив, що письмові докази укладення спірного договору позики відсутні, однак для підтвердження цих обставин позивач просив викликати у судове засідання свідків (працівників міліції), дослідити таємно зроблений аудіозапис розмови відповідачки з ними, а також призначити судово-технічну експертизу для встановлення того, чи належить відповідачці зафіксований у аудіозаписі жіночій голос.

У зв’язку з відмовою відповідачки від проведення вказаної експертизи суд визнав установленим факт належності відповідачці вказаного жіночого голосу. Також викликані у судове засідання свідки підтвердили, що на плівці зафіксована їх розмова з відповідачкою і що у їх присутності вона визнавала укладення з позивачем договору позики.

Крім того, суд виходив з того, що заява відповідачки на ім’я прокурора з приводу перевірки обставин проведення аудіозапису її розмови з працівниками міліції, копію якої вона надала до суду, підтверджує факт розмови відповідачки з працівниками міліції. Тому суд дійшов висновку, що факт передачі позивачами відповідачам коштів для придбання квартири мав місце та задовольнив позов у повному обсязі. Будучи незгодною з ухваленим рішенням, відповідачка подала апеляційну скаргу.

Дайте оцінку діям суду першої інстанції. Яке рішення має ухвалити апеляційний суд? Складіть ухвалу, яку мав постановити суд першої інстанції за результатами розгляду клопотань позивача про виклик свідків і призначення експертизи.

 

37. С. звернувся до місцевого суду Дніпровського р-ну м. Херсона із заявою про забезпечення доказів, у якій просив витребувати у ЗАТ “Українська страхова компанія “Княжа” матеріали страхової події, що мала місце 10 вересня 2008 р. о 3-00 год на автодорозі “Устинівка-Петрово-Жовті Води” за участю автомобіля TOYOTA YARIS. Мотивуючи вимогу, заявник повідомив, що зазначеним доказом може визначити розмір страхового відшкодування, який необхідний йому для пред’явлення відповідного позову. Суд, розглянувши вказану заяву, задовольнив її: витребував у ЗАТ “Українська страхова компанія “Княжа” матеріали страхової події, допустив ухвалу до негайного виконання, копію ухвали направив для виконання державній виконавчій службі.

Дайте оцінку діям судді. Яким вимогам повинна відповідати заява про забезпечення доказів? Назвіть способи забезпечення судом доказів, порядок розгляду заяви про забезпечення доказів та порядок виконання ухвали суду. Чи може бути оскаржена така ухвала? Складіть заяву про забезпечення доказів.

 

38. 23 жовтня 2009 р. від З. до місцевого суду надійшла заява про забезпечення доказів шляхом призначення автотоварознавчої експертизи для визначення вартості пошкоджень автомобіля, яких він зазнав внаслідок ДТП за участю його автомобіля і автомобіля Р. Ухвалою суду від 2 листопада 2009 р. у порядку забезпечення доказів була призначена автотоварознавча експертиза. 28 грудня 2009 р. суддя за власної ініціативи постановив ухвалу про повернення заяви З., мотивуючи її тим, що відповідно до ст. 133 ЦПК України у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом 10 днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів, однак позивач у встановлений законом строк позовної заяви не подав. З. подав апеляційну скаргу на зазначену ухвалу суду.

Дайте оцінку діям судді. Яке процесуальне рішення має прийняти суд апеляційної інстанції? Складіть ухвалу про забезпечення доказів шляхом призначення автотоварознавчої експертизи.

 

39. У квітні 2009 р. М. звернувся до місцевого Жмеринського міськрайонного суду з позовом до арбітражного керуючого Ш. про стягнення моральної шкоди за невиплату заробітної плати. У попередньому судовому засіданні позивач подав заяву про забезпечення доказів, у якій просив витребувати: із Жмеринської міжрайонної прокуратури копію протесту прокурора від 9 грудня 2008 р. про скасування дій комітету кредиторів ВАТ “Жмеринський завод “Сектор” та зобов’язання арбітражного керуючого цього товариства виконати судове рішення про виплату заробітної плати; з Вінницької філії АКБ “Укрсоцбанку” довідку про рух коштів зазначеного підприємства по рахунку № 26001050218180; з господарського суду Вінницької обл. справу № 5/530-03 про банкрутство ВАТ “Жмеринський завод “Сектор”; а також допитати свідками С. і З. Ухвалою суду частково задоволено заяву М. про забезпечення доказів, прийнято рішення про виклик у судове засідання свідками С. та З., у задоволенні решти вимог заяви про забезпечення доказів відмовлено з посиланням на неналежність та недопустимість цих доказів. У апеляційній скарзі М. просить скасувати ухвалу суду і передати питання на новий розгляд до суду першої інстанції.

Чи підлягає апеляційному оскарженню зазначена ухвала місцевого суду? Як має вчинити апеляційний суд? Складіть відповідну ухвалу апеляційного суду.

 

40. А. звернувся до місцевого суду Микитівського р-ну м. Горлівки із заявою про забезпечення доказів, у якій вказував на те, що за час шлюбу з громадянкою Б. з 1988 по 2007 роки на ім’я останньої в різних установах банків були відкриті грошові рахунки. Для подання позову про визнання права власності на 1/2 частку вкладів йому необхідні відомості для визначення позовних вимог. Відмовляючи в задоволенні заяви, суд послався на те, що заявник фактично просить витребувати інформацію, яка становить банківську таємницю, крім того заявник просить витребувати інформацію з 14 банків, 13 з яких знаходяться за межами територіальної підсудності цього суду.

Дайте оцінку діям судді. Складіть процесуальне рішення, яке, на Вашу думку, має ухвалити суддя у даному випадку.

 

41. Н. звернулась до суду із позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, посилаючись на те, що зазначеного договору не укладала та не підписувала.

Під час попереднього судового засідання представник позивачки заявив клопотання про призначення почеркознавчої експертизи та клопотання про забезпечення доказів шляхом витребування вільних зразків підпису Н. із державної нотаріальної контори, районного управління пенсійного фонду, районного відділення Приватбанку та із ДВБТІ.

Суд відмовив у задоволенні клопотання про забезпечення доказів через те, що позивачка та її представник не звертались до зазначених установ, не з’ясували наявність таких доказів, не зазначили обставин, які підтверджуватимуться цими доказами, не підтвердили неможливості їх отримання, як цього вимагає ч. 2 ст. 137 ЦПК України.

Чи правильно вчинив суд? Складіть відповідну ухвалу.

 

42. 02.02.2009 р. К. звернувся до суду із заявою про забезпечення доказів шляхом огляду на місці. Заяву мотивував тим, що 31.01.2009 р. у його сусідів, які мешкають поверхом вище, прорвало трубу та протягом 12-ти год його квартиру заливало гарячою водою, про що 01.02.2009 р. КП “Жилкомсервіс” було складено відповідний акт. Заявник звертається до суду із позовом про стягнення матеріальної та моральної шкоди, але, оскільки днями збирається робити ремонт, то огляд зіпсованих речей та стану квартири стане неможливим, просив суд забезпечити докази у вказаний у заяві спосіб.

Яким чином повинен діяти суд? Складіть ухвалу.

 

43. Кредитна спілка “Лозівський взаємний кредит” звер-нулася до місцевого Лозівського міськрайонного суду Харківської обл. з позовом до А., М., третя особа – Українська товарна біржа, про визнання договору купівлі-продажу автомобіля BMW-735 недійсним, який був предметом застави за кредитним договором і незаконно, тобто без згоди заставодержателя, відчужений. У попередньому судовому засіданні представником позивача було заявлено клопотання про допит відповідачки М. за місцем її проживання (Тернопільська обл.), оскільки вона не з’явилася у попереднє судове засідання і у подальшому, ймовірно, також не з’явиться, а факти, які вона може повідомити, зокрема у яких відносинах вона знаходиться з А. та чи знала вона про знаходження спірного автомобіля у заставі, матимуть значення при розгляді справи. Суддя клопотання задовольнив: доручив місцевому Тернопільському міськрайонному суду допитати в якості співвідповідача М., на час виконання судового доручення провадження по справі зупинив, ухвалу постановив виконати в якомога коротші строки, направивши суду протокол допиту.

Дайте оцінку діям судді. Чи може бути видане судове доручення про допит особи, яка бере участь у справі? Чи підлягає оскарженню ухвала про судове доручення? Складіть відповідне судове доручення.

 

44. А. звернулася до місцевого суду Кіровського р-ну м. Кіровограда з позовом до Б., який є громадянином і проживає у Російській Федерації, про стягнення аліментів на утримання спільної неповнолітньої дитини. Відповідно до вимог ст. 5 Мінської конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 р. судом було направлено доручення про вручення судових документів Б. та про допит його як відповідача. Документи 15 січня 2007 р. спрямовані на виконання до компетентного суду Російської Федерації, однак 30 січня 2008 р. повернуті без виконання через його неявку до суду за судовими викликами. Судом направлено повторне доручення від 4 березня 2008 р. 24 квітня 2009 р. доручення суду знову повернуто без виконання у зв’язку з неявкою Б. до суду за судовими викликами. У відповіді суддею Кімрського міського суду Тверської обл. зазначено, що на неодноразові виклики відповідач до суду не з’являвся, згідно відмітки поштового відділення конверт повернутий до суду з позначкою “за закінченням строку зберігання” та “відсутністю адресата по вказаній адресі”, суддею Кімрського міського суду Тверської обл. здійснювався запит до ОУФМС по Тверській обл. в м. Кімри та Кімрському р-ні, на що була надана відповідь про те, що Б. зареєстрований за тією адресою, куди направлялись виклики судом.

Проаналізуйте дії судді на предмет відповідності вимогам закону і принципам цивільного процесуального права. Як у подальшому має діяти суд України? Який порядок направлення судових доручень іноземним судовим установам і якими нормативними документами національного та міжнародного законодавства це врегульовано? Складіть відповідне судове доручення.

 

45. 10 грудня 2008 р. до місцевого суду Близнюківського р-ну Харківської обл. надійшла ухвала місцевого Добропільського міськрайонного суду Донецької обл. від 21 листопада 2008 р. про судове доручення – допит в якості відповідача Б. за позовом до нього А. по цивільній справі про стягнення аліментів на неповнолітню дитину. На адресу відповідача Б. було направлено судову повістку про його виклик для виконання зазначеної ухвали, однак за повідомленням відділення поштового зв’язку Б. за адресою, вказаною судом, не проживає. За цих умов суддя, вважаючи судове доручення виконаним, направив матеріали справи про виконання судового доручення до місцевого Добропільського міськрайонного суду Донецької обл.

Дайте оцінку діям суду. Складіть ухвалу про виконання судового доручення.

 

46. У жовтні 2005 р. Шовкопляс В.П. звернулася до суду з позовом до Соколової Н.І. про оспорювання батьківства. Позивачка зазначила, що у січні 2005 р. помер її чоловік Соколов С.К., з яким вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з 3 червня 2004 р. Після його смерті відкрилася спадщина, що складається з двокімнатної квартири. Як спадкоємиця першої черги у серпні 2005 р. вона звернулася до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини. Але в нотаріальній конторі дізналася, що на спадщину претендує також Соколова Н.І. в інтересах неповнолітньої дочки Соколової О.С., яка народилася 5 жовтня 2003 р. На думку позивачки, Соколова О.С. не може бути дочкою спадкодавця, оскільки Соколов С.К. та Соколова Н.І перебували у зареєстрованому шлюбі по 25 листопада 2002 р., проте фактично шлюбні стосунки припинили у 2000 р. Актовий запис про народження Соколової О.С. було зроблено за заявою її матері, Соколової Н.І., а тому Соколов С.К. не міг знати про те, що його записано батьком дитини.

Посилаючись на зазначене, позивачка просила суд виключити з графи актового запису про народження Соколової О.С. відомості про Соколова С.К. як батька. Також у позовній заяві Шовкопляс В.П. було заявлено клопотання про проведення експертизи, на що судом була винесена відповідна ухвала.

Які процесуальні дії повинен провести суддя під час провадження у справі до судового розгляду? Визначте вид судової експертизи, яку слід призначити по даній справі. Які наслідки має ухилення відповідача від проходження відповідної експертизи?

 

47. У лютому 2007 р. Рикун Л.В. звернулася до суду із позовом до Рикун Ю.М. про поділ майна. У заяві позивачка зазначила, що з жовтня 1999 р. вона перебувала з відповідачем у шлюбі, який був розірваний рішенням Жовтневого районного суду м. Харкова 25 серпня 2006 р. Під час шлюбу був побудований будинок, який складається з трьох кімнат, коридора, ванної кімнати, комори, кухні, їдальні, веранди. Після розірвання шлюбу у неї з відповідачем виникли спори щодо порядку користування кімнатами будинку та іншими його приміщеннями. Позивачка просила суд провести поділ жилого будинку, відступивши від рівності часток, та виділити їй у власність дві жилі кімнати зі всіма допоміжними приміщеннями (66/100 його частки), а за відповідачем залишити жилу кімнату та коридор (34/100 частки будинку). Свої позовні вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що від шлюбу вона має на утриманні двох неповнолітніх дітей, а розміру отриманих аліментів недостатньо для забезпечення їх фізичного, духовного розвитку та лікування. Одержавши копію ухвали про відкриття провадження у справі і позовної заяви, відповідач подав до суду письмові заперечення проти позову, зазначивши, що при такому варіанті розподілу будинку він буде позбавлений можливості користування частиною допоміжних приміщень, зокрема кухнею.

Визначте, які процесуальні дії повинен вчинити суддя на стадії провадження у справі до судового розгляду для з’ясування питання щодо розподілу жилого будинку? Чи може бути вирішена судом справа без проведення експертизи? Яку експертизу слід призначати суду?

 

48. А. звернувся до суду з позовом до Б. про визнання договору дарування квартири від 24.03.2005 р., укладеного між ними, недійсним з тих підстав, що при укладенні договору він перебував у тимчасовому хворобливому стані і внаслідок функціональних розладів психіки не міг усвідомлювати значення своїх дій. Ухвалою від 08.12.2008 р., постановленою у попередньому судовому засіданні, провадження по справі було зупинено у зв’язку з призначенням по справі судової почеркознавчої експертизи. 12.01.2009 р. зазначена ухвала суду повернута до суду без виконання у зв’язку з тим, що в експертній установі не працює обладнання, необхідне для проведення зазначеної експертизи.

Який порядок призначення судової експертизи? Як має вчинити суддя у даній ситуації? Складіть відповідний процесуальний документ.

 

49. ВАТ КБ “Надра” в особі своєї філії “Сумське регіональне управління “Слобожанщина” звернулося до місцевого суду Білопільського р-ну Сумської обл. з позовом до С. про стягнення заборгованості по кредитному договору. У попередньому судовому засіданні відповідач позов не визнав, пояснивши, що підпис у кредитному договорі та графіку погашення заборгованості не його, коштів банк йому за цим договором не видавав, ніяких платежів в рахунок погашення заборгованості він не вносив. Суддя у цьому ж засіданні з власної ініціативи постановив ухвалу, якою призначив судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручив експертам науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Сумській обл., і зупинив провадження у справі.

Дайте оцінку діям судді. Які строки встановлено чинним законодавством для проведення судових експертиз? Які спеціальні вимоги пред’являються до ухвал про призначення судової експертизи? Чи обов’язковим для судді є зупинення провадження у справі? Складіть відповідну ухвалу й сформулюйте питання на вирішення експертам.

 

50. У серпні 2008 р. ТОВ “АМВ–Миколаїв” звернулося до місцевого суду Корабельного р-ну м. Миколаєва з позовом до Л. про стягнення боргу в сумі 4950 грн, посилаючись на те, що 07.03.2008 р. воно поставило йому товари на цю суму, що підтверджується відповідною накладною. У попередньому судовому засіданні відповідач повідомив, що ніяких товарів від позивача не отримував, заявив клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи для визначення справжності підпису на накладній, яке суд задовольнив, поклавши оплату за її проведення на сторін порівну.

Чи правильно вчинив суддя? Який порядок оплати проведення судових експертиз? Які процесуальні наслідки може мати незгода сторони (сторін) оплатити вартість судової експертизи? Назвіть науково-дослідні інститути судових експертиз Мін’юсту, які діють в Україні, і їх регіональні зони обслуговування. Складіть відповідну ухвалу суду.

 

51. А. звернувся до місцевого суду Свалявського р-ну Закарпатської обл. із заявою про визнання недієздатною Б. Заявник посилався на те, що гр. Б. із народження є інвалідом ІІ групи загального захворювання і через хворобу не може розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує опіки. Згідно з довідкою лікаря психіатра Свалявської центральної районної лікарні Б. знаходиться на обліку з діагнозом олігофренія у стані імбецильності і є інвалідом ІІ групи. Суддя у попередньому судовому засіданні призначив судову експертизу.

Назвіть вид експертизи, яку призначив суд. Яким спеціальним нормативним актом регулюється порядок її проведення. Які питання повинні бути поставлені на вирішення експерту? У яких випадках проведення експертизи у цивільних справах є обов’язковим? Чи є обов’язковим для суду постановлення ухвали про призначення експертизи у нарадчій кімнаті? Складіть відповідну ухвалу.

 

52. К. звернулася до місцевого суду Іванівського р-ну Херсонської обл. з позовом до відділу ДВС Іванівського районного управління юстиції і Р. про виключення майна з-під арешту. Вказувала,що з відповідачем вони перебувають у зареєстрованому шлюбі. Відповідно до свідоцтва про право власності останній є власником жилого будинку та земельної ділянки площею 0,47 га. 14.05.2007 р. державним виконавцем складено акт опису та постановою від 28.05.2007 р. накладено арешт на зазначене майно. У попередньому судовому засіданні позивачка заявила клопотання про призначення судової експертизи з метою визначення частки позивачки у спільній сумісній власності подружжя, зокрема жилого будинку з господарчими будівлями та земельної ділянки.

Яку експертизу має призначити суд? Наведіть орієнтовний перелік питань, які вирішуються цим видом експертизи. Складіть відповідну ухвалу.

 

53. М. звернувся до місцевого суду Новоодеського р-ну Миколаївської обл. з позовом до Н. про відшкодування шкоди, завданої ДТП. У своєму позові позивач посилався на те, що 11.10.2009 р. близько 14 год 50 хв відповідач, керуючи автомобілем ГАЗ-3110, у порушення ПДР України допустив зіткнення з його автомобілем ВАЗ-2107, внаслідок чого відбулося пошкодження останнього. Через те, що цими діями йому заподіяно матеріальної та моральної шкоди, просив суд стягнути з відповідача 10000 грн на відшкодування завданої матеріальної шкоди та 2500 грн на відшкодування завданої моральної шкоди. У попередньому судовому засіданні позивач заявив клопотання про призначення судової експертизи.

Про призначення яких експертиз може йти мова у цій справі? Наведіть орієнтовний перелік питань, які вирішуються цими видами експертиз. Складіть відповідну ухвалу.