Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провадження у справі досудового розгляду.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Тема 11 Підготовка справ щодо захисту честі, гідності та ділової репутації

 

Питання для обговорення

 

1. Честь, гідність та ділова репутація як об’єкт судового захисту.

2. Предмет доказування по справах про захист честі, гідності та ділової репутації.

3. Сторони та треті особи у справах щодо захисту честі, гідності та ділової репутації.

4. Судові рішення по справах про захист честі, гідності та ділової репутації.

5. Судова практика розгляду справ щодо захисту честі, гідності та ділової репутації.

 

Спеціальний матеріал

 

Закон України від 2.10.1992 р “Про інформацію”, Закон України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” від 16.11.1992 р., Закон України “Про телебачення і радіомовлення” від 21.12.1993 р.; постанова Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції”; постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду”; постанова Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009 р. “Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації фізичної та юридичної особи”.

 

Завдання

 

90. До місцевого суду 15 вересня 2008 р. з позовом до Мосюк Є.М., газети “Вільне слово” та тижневика “Панорама” про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди звернувся Тіхоміров Д.Є. Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що 30 серпня 2005 р. під час прес-конференції, начальник обласного управління захисту прав споживачів Мосюк Є.М. поширила інформацію про те, що колишнім керівником цього управління, яким був позивач, залишаючи службу було вивезено частину меблів. Відповідна інформація була опублікована 6 вересня 2005 р. в газеті “Вільне слово” та в № 34 за 1 вересня 2005 р. в тижневику “Панорама”.

В позовній заяві Тіхоміров Д.Є. зазначив, що відповідна інформація є недостовірною, оскільки 25 червня 2005 р. при передачі ним справ та матеріальних цінностей першому заступнику Артемчуку В.О. недостачі та лишків матеріальних цінностей не виявлено. А меблі, які вивозилися з управління, є його приватною власністю. На думку позивача, поширенням таких відомостей принижена його честь, гідність, ділова репутація. У зв’язку з цим Тіхоміров Д.Є. вимагав від суду зобов’язати газету “Вільне слово” та тижневик “Панорама” спростувати поширену ними неправдиву інформацію відносно позивача, а також стягнуто з усіх відповідачів на його користь по 2000 грн на відшкодування моральної шкоди.

У попередньому судовому засіданні представники газети “Вільне слово” та тижневика “Панорама” зазначили, що ці видання є неналежними відповідачами, оскільки розповсюджувачем інформації є начальник обласного управління захисту прав споживачів Мосюк Є.М. Суд не взяв до уваги доводи представників засобів інформації та своєю ухвалою призначив справу до судового розгляду, вручивши їм повістки. Розглянувши справу, суд задовольнив позовні вимоги позивача в повному обсязі.

Чи правомірні дії суду? Визначте склад осіб, які братимуть участь у даній справі. Хто повинен бути належним відповідачем по цій справі, якщо недостовірна інформація поширена в мережі Інтернет та на офіційному сайті Рівненського обласного управління захисту прав споживачів? Складіть ухвалу суду про призначення справи до судового розгляду.

 

91. У березні 2009 р. гр. Ш. звернулась до суду із позовом до управління сільського  господарства і переробної промисловості Ковельської районної державної адміністрації про захист своєї честі, гідності та ділової репутації як директора ТОВ “С.”. У газеті “Вісті Ковельщини” надрукована стаття, в якій поширені відомості відносно роботи ТОВ “С”, що не відповідають дійсності і порочать її честь, гідність та ділову репутацію як директора товариства . Просила зобов’язати відповідачів спростувати ці відомості на сторінках газети “Вісті Ковельщини”.

Рішенням Ковельського міського суду Волинської обл. від 26.04.2009 позов Ш. задоволений.

У апеляційній скарзі управління сільського господарства і переробної промисловості Ковельської районної державної адміністрації Волинської обл. і Ковельська районна державна адміністрація просять скасувати зазначене рішення, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального і процесуального права.

Які порушення норм матеріального та процесуального права були допущені судом першої інстанції? Які процесуальні дії повинен вчинити суд під час підготовки справи до судового розгляду? Визначте суб’єктний склад даної цивільної справи.

 

92. М. звернулася до суду з позовом до К. про захист своєї честі, гідності та стягнення моральної шкоди, посилаючись на те, що 18 серпня 2007 р. остання безпідставно почала ображати її нецензурною лайкою, викрикувала непристойні вирази щодо її професійних якостей як вчителя та звинуватила її в тому, що вона незаслужено є депутатом сільської ради. При цьому вона кидала по ній молотком, кричала на неї та погрожувала розправою.

Цими діями відповідачка образила її, розповсюдила про неї неправдиві відомості, заплямувала її честь та гідність та завдала їй моральної шкоди, тому що це відбувалося у присутності мешканців села, неповнолітніх дітей, які є учнями школи у якій вона працює вчителем.

У школі, де вона працює, ця подія стала предметом обговорення у колі як вчителів, так і учнів, що завдало їй неприємностей та розладу здоров’я. Вона змушена була звертатися до сільської ради, але і там не змогли приборкати відповідачку . Все це порушило звичний порядок її життя, примусило її хвилюватися, відчувати незаслужене почуття сорому та безпорадності. Завдану їй діями К. моральну шкоду вона оцінює у 5000 грн.

Визначте які дії повинен вчинити суд під час підготовки справи до судового розгляду? Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

93. П. звернулася до Дарницького районного суду м. Києва з позовною заявою про захист честі і гідності та відшкодування моральної шкоди. Підставою для звернення до суду став той факт, що 28 лютого 2008 р. при розгляді справи за позовом ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” до Р. про розірвання договору в засіданні Дарницького районного суду м. Києва відповідачка поширила щодо позивачки інформацію, що не відповідає дійсності та порочить її. Інформація була поширена у присутності судді А., секретаря М., представника відповідача Л. та  певної  кількості працівників ЗАТ, присутніх у судовому засіданні. Неправдиві відомості були занесені до протоколу судового засідання.

18 грудня 2008 р. Дарницький районний суд м. Києва постановив ухвалу про закриття провадження у справі на підставі п. 1 ст. 227 ЦПК.

Судова палата з цивільних справ Верховного Суду України ухвали Дарницького району м. Києва від 18 грудня 2008 р. та судової колегії в цивільних справах Київського міського суду від 17 січня 2009 р. скасувала і направила справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Визначте які дії можуть бути вчинені при підготовці справи до судового розгляду. Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

94. У червні 2006 р. К. звернувся із позовом до газети “Обухівський край”, Л. та М. про спростування відомостей, що порочать честь, гідність, ділову репутацію, та відшкодування моральної шкоди, посилаючись на те, що 23 травня 2008 р. у випуску газети “Обухівський край” №2 була надрукована стаття, в якій С., даючи інтерв’ю кореспонденту газети Л., зазначила, що модель місцевого самоврядування у м. Українка на чолі з позивачем з 2005 р. має усі ознаки злочинного угрупування. Висловлювання відповідачки К. вважав недостовірними та такими, що порушувало його честь, гідність та ділову репутацію.

Під час попереднього засідання С. звернулася із зустрічним позовом до К. про спростування відомостей, що порочать честь, гідність, ділову репутацію та  відшкодування моральної шкоди. Свої вимоги обгрунтовувала тим, що підстав для вибачення та спростування інформації нема, оскільки в газеті “Обухівський край” № 2 була надрукована стаття, в якій останній реалізував своє право на відповідь, у такий спосіб відновив свою честь, гідність та ділову репутацію. Крім того, в наведеній статті К., зловживаючи правом на відповідь та перевищуючи межі цього способу захисту цивільного права, безпідставно звинуватив її в тому, що вона в своєму інтерв’ю нібито  озвучила  генеральну  ідею  усіляких ініціативних груп, асоціацій, громадських груп, що в останні роки заявили про свої наміри відстоювати інтереси жителів України.

Вважала висловлювання К. недостовірними та  такими,  що порушували її честь, гідність та ділову репутацію. 

 

Які умови прийняття зустрічного позову? Чи дотримано процесуального порядку подачі зустрічної позовної вимоги? Складіть ухвалу попереднього судового засідання.