Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма підг навч дисц СБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор Дніпропетровського

державного університету

внутрішніх справ

генерал-майор міліції

С.М. Алфьоров

Судова бухгалтерія Програма

вибіркової навчальної дисципліни

підготовки бакалаврів

напряму 6.030401 Правознавство

спеціальності Правознавство

(Шифр за ОПП________)

Дніпропетровськ – 2012

Судова бухгалтерія // Програма навчальної дисципліни. – Дніпропетровськ : Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2012. – 18с.

РОЗРОБНИКИ: Амбражей О.А. викладач кафедри економіко-правових дисциплін ДДУВС, Івашов М.Ф., к.е.н., с.н.с., професор кафедри економіко-правових дисциплін.

РЕЦЕНЗЕНТИ: Ткаченко Н.І. – к.е.н., доцент кафедри політичної економії Національної металургійної академії України;

Пісьмаченко Л.М. – д.н. держ. упр., проф., зав. кафедри державної служби та митної справи Академії митної служби України;

Розглянуто на засіданні кафедри економіко-правових дисциплін

__.__.2012, протокол №__

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

__.__.20__, протокол №__

Схвалено Вченою радою університету

__.__.20__, протокол №__

Вступ

Програма вивчення вибіркової навчальної дисципліни “Судова бухгалтерія” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки напряму 6.030401 “Правознавство”.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є негативні зміни в господарській діяльності підприємств та організацій, спричинені будь-якими деструктивними чинниками. Це сумнівні господарські операції виробничо-фінансової діяльності підприємств, відображені у бухгалтерських документах і винесені на розслідування та судовий розгляд, достовірність яких потребує підтвердження провідними спеціалістами в галузі бухгалтерського обліку та аналізу фінансово-господарської діяльності – експертами-бухгалтерами. Предмет судової бухгалтерії формується в межах відображення в обліку фінансово-господарської діяльності підприємства в межах визначених слідчим, арбітром чи судом, виходячи з інформації актів ревізій чи перевірок.

Міждисциплінарні зв’язки забезпечуються попереднім вивченням таких загальних та фахових дисциплін як «Основи обліку і аудиту», «Фінансове право», «Господарське право», «Кримінальне право», «Криміналістика» та передує вивченню дисципліни «Порядок розгляду господарських спорів у міжнародних судах» тощо.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Теоретичні основи судової бухгалтерії.

2. Форми виявлення негативних змін у господарській діяльності підприємств.

Судовий бухгалтерський облік існує у зарубіжних країнах вже багато років і з розвитком господарських зв'язків займає все більш вагоме місце у правовій системі цих держав. Як свідчить досвід країн з розвиненою ринковою економікою, потреба у фахівцях з судової бухгалтерії збільшується. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни «Судова бухгалтерія» – це, в першу чергу, поняття та зміст матеріальних носіїв інформації економічного характеру, до яких відносяться бухгалтерський баланс, бухгалтерські рахунки, облікові регістри, звіти, планові та аналітичні первинні документи, чорнові записи (неофіційні документи) та інші документи, в яких відображаються як позитивні, так і негативні зміни господарської діяльності. Українське законодавство (особливо бухгалтерське) змінюється із впровадженням у національну систему міжнародних стандартів фінансової звітності, що також засвоюється під час вивчення дисципліни.

Роль і значення навчальної дисципліни «Судова бухгалтерія» проявляється у професійній підготовці сучасних спеціалістів-правознавців, що полягає у вивченні ними основ судової бухгалтерії, застосуванні цих знань у практичній діяльності. Правознавці повинні мати відповідні знання для виявлення, розкриття та попередження правопорушень, що пов’язані із економічними злочинами та знаходять відображення у документації підприємств та організацій. Знання можливостей судово-економічної (бухгалтерської експертизи) та вчасність залучення до процесу розслідування кваліфікованих фахівців відіграє важливу роль при розслідуванні негативних явищ та корисливих злочинів.

Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця.

«Судова бухгалтерія» як навчальна дисципліна надає студентам основи бухгалтерського обліку, аудиту, фінансово-економічного контролю, аналізу. Розповідає як ці знання використовувати при формування та розгляді кримінальних, цивільних, господарських спорів та справ, пов’язаних з економічними, фінансовими злочинами та правопорушеннями у цій сфері.

Виявити ознаки скоєння правопорушень дозволяють вміння аналізувати бухгалтерські документи, використовувати знань спеціаліста-бухгалтера, порядку проведення ревізії, аудиту і судової експертизи та використання їх результатів у своїй діяльності.