Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Text.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
688.64 Кб
Скачать

Завдання 5.

Ознайомитись з каталогом університетської бібліотеки та скласти список літератури за змістом

Фахової діяльності

Методичні рекомендації до виконання завдання 5

Для виконання цього завдання студентам необхідно пригадати з матеріалу лекцій, що пошук літератури зручніше всього починати з перегляду бібліотечних каталогів. Насамперед слід звернутися до рубрики систематичного каталогу бібліотеки, яка відповідає темі наукової роботи. Систематичний каталог являє собою впорядковану сукупність карток, які містять бібліографіний опис книг і розташовані відповідно до розділів, основних проблем науки. Якщо студент знає прізвища дослідників, які розробляють наукові проблеми близькі до теми його роботи, то він може звернутися до алфавітного каталогу. Алфавітний каталог складається за алфавітом, до уваги беруть початкову літеру прізвища автора чи назви збірки. У бібліотеці КТУ крім книжкових каталогів ведуть картотеку газетно-журнальних статей, з якими також слід ознайомитися.

Завдання передбачає, що в результаті бібліографічного пошуку студенти включать до списку літератури за змістом фахової діяльності:

  • Підручники та навчальні посібники;

  • Довідкову літературу (словники, енциклопедії, довідники та ін.);

  • Монографії;

  • Збірники наукових праць;

  • Фахові періодичні видання.

  • Наукові праці викладачів економічного факультету КТУ.

Список літератури має бути написаний у конспекті лекцій і повинен містити не менше 20 джерел.

Студентам рекомендується ретельно реєструвати назви джерел, які стосуються теми дослідження. Найбільш раціональний технічний прийом – це написання назв кожної окремої книги, статті, навіть короткої замітки, рецензії на окремих картках. Зразком можуть слугувати бібліотечні каталожні картки. Вони легко піддаються систематизації в залежності від потреб за різними принципами: алфавітним, тематичним, хронологічним та ін. Бібліографічні картки зручні при складанні списку літератури, яким закінчується наукова робота. Заповнювати картки необхідно у відповідності із загальноприйнятими правилами бібліографічного опису друкованих творів. Бібліографічний опис – це упорядкована сукупність даних про друкований твір. Він дає змогу ідентифікувати твір, а також скласти уявлення про зміст, читацьке призначення, обсяг, довідковий матеріал тощо. Опис здійснюється на основі відомостей вказаних на титульному листі книги, а за відсутністю їх на обкладинці, шмуцтитулі, звороті титула, у реквізиті, у тексті тощо. У верхньому рядку картки вказується прізвище та ініціали автора (ще краще повністю ім'я та по батькові). Назва книги записується повністю без скорочень. Під заголовком книги вказується: під чиєю редакцією і з чиєю вступною статтею вийшла книга. Далі, якщо описується зібрання творів, то вказується кількість томів, а якщо окремий том, то порядковий номер тому. Якщо видання повторне, то це також відзначається. Потім з нового рядка вказуються так звані вихідні данні – місце видання, видавництво і час (рік) видання. Якщо записується не книга, а стаття з журналу, то спочатку вказуються автор і назва статті, а потім назва, рік видання і порядковий номер журналу. Так само описуються і статті із збірників, вчених записок, альманахів, з тією лише різницею, що порядковий номер видання тут ставиться перед роком видання, а не після нього. При описанні газетної статті у вихідних даних (після автора і назви статті) вказується назва газети, рік, число, місяць і номер газети. Інколи на картках бібліографічного опису подають коротку анотацію друкованого видання. Аннотацiя (вiд лат. annotatio – примітка, помітка) – це короткі вiдомостi про змiст книжки або статті, які додаються до її бiблiографiчного опису. У ній міститься стисла характеристика книжки чи статті, її критична оцінка, iнодi перелік основних роздiлiв чи питань, що висвітлюються; вiдомостi про автора i про те, на якого читача вона розрахована. Бібліографічний запис на картках виконується охайно, чітко без перекручень і пропусків потрібної інформації про книгу чи статтю. Досвід переконує: акуратно заповнена картка з усіма необхідними даними пізніше зекономить багато цінного часу особливо при оформленні посилань і складанні списку літератури.

Зразки оформлення бібліографічного опису джерела

Характеристика

джерела

Приклад

оформлення

Монографії та навчальні видання з одним автором

Болюбаш Я.Я. Організація навчального процесу у вищих закладах освіти: Навч. посібник для слухачів закладів підвищення кваліфікації системи вищої освіти. – К.: ВВП “Компас“, 1997. – 64 с.

Два–три автори

Журавський В.С., Згуровський М.З. Болонський процес: головні принципи входження в Європейський простір вищої освіти. – К.: ІВЦ “Видавництво “Політехніка“, 2003. – 200 с.

Чотири і більше авторів

Вища освіта України і Болонський процес: Навчальний посібник / За ред. В.Г.Кременя. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2004. – 383 с.

Модернізація вищої освіти України і Болонський процес: Матеріали до першої лекції / Уклад. М.Ф.Степко, Я.Я.Болюбаш, К.М.Левківський, Ю.В.Сухарніков; Відп. ред. М.Ф.Степко. – К.: Науково-методичний центр вищої освіти МОНУ, 2004. – 24 с.

Збірники наукових праць, матеріали наукових конференцій

Стрюк М.І. Дисципліна “Університетська освіта“ у системі підготовки фахівців галузі знань “Економіка і підприємництво“ // Підготовка фахівців у системі професійної освіти: проблеми, технології, перспективи: Матеріали Всеукраїнської науково-методичної конференції (Кривий Ріг, 9-10 квітня 2009 р.). – Кривий Ріг: Видавничий центр КТУ, 2009. – С. 264-266.

Журнали

Чобітько М.Г. Особистісно-орієнтоване професійне навчання // Педагогіка і психологія. – 2005. – № 3. – С. 48-56.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]