Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Text.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
688.64 Кб
Скачать

Завдання 1.1.

Самостійно опрацювати лекційний матеріал та доповнити конспект лекції з теми: “Університетська освіта

В контексті Болонського процесу“

Зміст лекції

  • Сутність Болонського процесу. Болонський процес як засіб інтеграції і демократизації вищої освіти.

  • Основні завдання, принципи та етапи формування Європейського простору вищої освіти.

  • Європейська система перезарахування кредитів ECTS.

  • Євроінтеграція України та роль освіти в розвитку партнерства України з іншими державами

  • Стан вищої освіти в Україні та необхідність її реформування.

  • Принципи, шляхи і засоби адаптації Європейської системи перезарахування кредитів у вищу освіту України.

Ключові поняття: Болонський процес, Європейський простір вищої освіти, Європейська кредитно-трансферна система (ECTS), ступенева освіта, кредит, модуль, кредитно-модульна система організації навчання (КМСОН).

Література

  1. Болонський процес у фактах і документах / Упорядники Степко М.Ф., Болюбаш Я.Я., Шинкарук В.Д., Грубінко В.В., Бабин І.І. – Київ-Тернопіль: Вид-во ТДПУ ім.. В.Гнатюка, 2003. – 52 с. (www.tspu.edu.ua).

  2. Вища освіта України і Болонський процес: Навчальний посібник / За ред. В.Г.Кременя. Авторський колектив: М.Ф.Степко, Я.Я.Болюбаш, В.Д.Шинкарук, В.В.Грубінко, І.І.Бабин. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2004. – 384 с.

  3. Журавський В.С., Згуровський М.З. Болонський процес: головні принципи входження в Європейський простір вищої освіти. – К.: ІВЦ “Видавництво “Політехніка”, 2003. – 200 с.

  4. Основні засади розвитку вищої освіти України в контексті Болонського процесу (документи і матеріали 2003-2004 рр.) / За ред. В.Г.Кременя; авт. кол.: Степко М.Ф., Болюбаш Я.Я., Шинкарук В.Д., Грубінко В.В., Бабин І.І. – Київ-Тернопіль: Вид-во ТДПУ, 2004. – 147 с. (www.tspu.edu.ua).

Доповнити конспект лекції виписками з тексту документу Болонська конвенція, спільна заява європейських міністрів освіти 18-19 червня 1999 року, м. Болонья“ (Вища освіта України і Болонський процес: Навчальний посібник / За ред. В.Г.Кременя. Авторський колектив: М.Ф.Степко, Я.Я.Болюбаш, В.Д.Шинкарук, В.В.Грубінко, І.І.Бабин. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2004. – С. 136-139).

Методичні поради

У тексті Болонської конвенції студентам важливо насамперед з'ясувати цілі, які розглядаються як першорядні для створення Зони європейської вищої освіти та просування європейської системи вищої освіти цілим світом:

  • Прийняття системи легко зрозумілих і порівняних ступенів, зокрема через запровадження Додатка до диплома для забезпечення можливості працевлаштування європейських громадян і підвищення міжнародної конкурентоспроможності європейської системи вищої освіти.

  • Прийняття системи, заснованої на двох основних циклах – доступеневому та післяступеневому. Доступ до другого циклу вимагатиме успішного завершення першого циклу навчання тривалістю не менше трьох років. Ступінь, що присуджується після першого циклу, має бути затребуваним на європейському ринку праці як кваліфікація відповідного рівня. Другий цикл спрямований на отримання ступеня магістра і/або доктора, як це прийнято в багатьох європейських країнах.

  • Впровадження системи кредитів за типом ЕСТS – європейської системи перезарахування залікових одиниць трудомісткості, як належного засобу підтримки великомасштабної студентської мобільності. Кредити можуть бути отримані також і в рамках освіти, що не є ще вищою, залучаючи їх до навчання протягом усього життя, якщо вони визнаються цікавими для приймаючих університетів.

  • Сприяння мобільності шляхом подолання перешкод до ефективного здійснення вільного пересування, для чого:

  • студентам повинен бути забезпечений доступ до можливості одержання освіти і практичної підготовки, а також до супутніх послуг;

  • викладачам, дослідникам та адміністративному персоналові мають бути забезпечені визнання і зарахування часу, витраченого на провадження досліджень, викладання та стажування в європейському регіоні, без завдання шкоди їхнім правам, визначеним законом.

  • Сприяння європейському співробітництву у забезпеченні якості освіти для розробки адекватних критеріїв і методологій.

  • Сприяння необхідним європейським поглядам у вищій освіті, особливо щодо розвитку навчальних планів, міжінституційного співробітництва, схем мобільності, спільних програм навчання, практичної підготовки і провадження наукових досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]