Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия(все)byy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
365.06 Кб
Скачать

25. Конкуренція: сутність, функції, типи. Методи конкурентної боротьби

Конкуренція - боротьба за ринки збуту і джерела сировини.

Конкуренція – боротьба між товаровиробниками за вигідніші умови виробництва і збуту товарів і послуг, за привласнення найбільших прибутків; механізм стихійного регулювання пропорцій суспільного виробництва. Конкуренція є об’єктивним економічним законом розвинутого товарного вир-ва, дія якого я для товаровиробників зовнішньою примусовою силою для підвищення продуктивності праці на своїх підприємствах, збільшення масштабів виробництва, прискорення НТП, впровадження нових форм організації виробництва, форм і систем заробітної плати тощо. Дія інших економічних законів відбувається у формі примусових сил конкурентної боротьби, в результаті чого конкуренція є важливою рушійною силою розвитку економічних систем, складовою частиною їх господарського механізму.

Конкуренція буває:

1. Досконала - стан ринку, на якому є велике число покупців і продавців (виробників), кожен з яких займає відносно малу частку на ринку і не може диктувати умови продажу і купівлі товарів.

a. Чистий конкуренція (чистий ринок) - конкуренція, на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожними, взаємозамінного товару, коли Жоден Із продавців чи покупців НЕ здатно відчутно вплінуті на ціну чи обсягах продаж;

2. Недосконала конкуренція - конкуренція, коли окремі виробника мают змогу контролюваті ціні й обсягах продаж продукції, Яку смороду виробляють; основна модель сучасного Ринку, в якій переплітаються абсолютна монополія, олігополії та монополістічна конкуренція І за якої ускладнюється доступ на ринок.

a. Монополістичний ринок - одна з форм конкуренції на ринку на якому велика кількість покупців І продавців заключаються договори в широкому діапазоні цін

b. Олигополистический ринок - ринок, на якому невелика кількість продавців Досить чутліва до політікі ціноутворення маркетингових стратегій один одного. МАЄ велику к-ть покупців.

c. Ринок з чистою монополією - Великі п-ва, об'єднання п-в, Що виробляють переважно до-ть продукції Певного увазі, завдякі Чому обмежуються конкуренцію, посідають домінуюче становище на ринку, сплівають на процес ціноутворення І отримуються вісокі (монопольні) прибутку.

Природна монополія - монополія на особливий вид постачання населення

Методи конкурентної боротьби ~ це передусім поліпшення якості товарів і послуг, швидке оновлення асортименту продукції, дизайн, надання гарантій і післяпродажних послуг, тимчасове зниження цін, умов оплати тощо. Водночас використовуються й такі «мирні» методи обмеження конкуренції, як укладення концернами таємних угод про єдину політику.

26.Підприємство: основні риси, класифікація, функції, умови діяльності

Підприємство - юридична особа, відокремлена ек. cтруктура, що займається певним видом господарської діяльності і має на меті - отримання прибутку.

Осн.риси:

1.ек. відособленість - майнова відособленість, наявність завершеного відтворювального циклу і ек. інтересів.

2.технологічна відособленість - завершений технологічний цикл виробництва

3.юр.обособленность - наявність статуту підприємства, ведення бухгалтерського балансу, наявність права договірних відносин та найму працівників, товарний знак.

4.Участь в суспільному поділі праці

Умови діяльності:

1.самостійне здійснення відтворювального процесу, забезпечення своє життєздатності, платоспроможності

2.Повна ек. відповідальність за результати своєї діяльності

3.прибуток, який виступає основним джерелом коштів для розвитку підприємства

4. підприємство повинно бути конкурентоспроможним

5.ек. допомога держави, яка носить локальний, вибірковий характер

Принципи підприємництва: 1)свобода підприємництва, тобто підприємець має право на придбання економічних ресурсів, організацію виробництва товарів і послуг, вільно їх продавати, використовувати нові технології для виробництва нових товарів; 2)свобода вибору, тобто власники матеріальних ресурсів і грошового капіталу можуть використовувати ці ресурси за власним бажанням; 3)майнова відповідальність за господарську діяльність підприємства; 4)особистий інтерес як головна мета поведінки економічного суб'єкта; 5)економічний контроль, тобто створення умов для розвитку конкуренції. Об'єктом підприємництва є господарська діяльність спрямована на одержання прибутку. Суб'єктами підприємництва є самі підприємці і підприємства в цілому. Підприємці - це новатори, які шукають нові можливості у використанні ресурсів, виробляють на ринок нові товари, втілюючи у життя нові господарські ідеї, формують цілі і завдання підприємств, організовують трудові колективи на їх виконання, ідуть на ризик. Підприємництво виконує основні функції: 1)мобілізація капіталу та інших виробничих ресурсів для досягнення найкращих результатів; 2)організація виробництва і збуту продукції, її реклами та маркетингу; З)новаторство, обґрунтування і впровадження у підприємницьку діяльність нових ідей і творчої ініціативи. Такі форми приватні, колективні, корпоративні (акціонерні) та державні підприємства.

Умови підприємн. діяльності: 1) наявність відповідних майнових прав на умови та результати вир-ва. 2) певне ек-не, правове та політичне середовище. Ек-не середовище – визначається в отримані достатньої самостійності при виборі госп.діяльності, визначені споживачів товару та постачальників ресурсів, визначені цін, розподілу доходу. Правове середовище – визначає гарантії з боку держави: юр.захист прав підприємця, держ. арбітраж як спосіб вирішення суперечливих питань, законодавче забезпечення свободи конкуренції. Політичне середовище – здійснює серйозний вплив на розвиток підприємницької діяльності в державі

3) повна ек. відповідальність за результати діяльності. Негативні результати: втрата майна, збитковість, банкрутство.

4) етика підприємництва: зобов’язанність, чесне суперництво, загальна висока культура та освіченість, контактність, вміння спілкуватися з людьми, зацікавити їх та мобілізувати їх на досягнення поставлених цілей.

Види підприємництва: промислове, торгове, кредитне. Промислове – до нього відносяться всі галузі нар.госп-ва, в яких створюється матеріальний продукт. Його задачі: створення матеріального продукту, який в змозі задовольнити базові потреби людей і є капіталом для всіх сфер підприємництва; реалізує основні науково-технічні ідеї, закладаючи фундамент ек-го прогресу в цілому. Торгове – особливий вид підприємництва, пов'язаний головним чином з доведенням продукту від виробника до споживача. Кредитне – різновид підприємництва, пов'язаний з акумулюванням тимчасово вільних грошових засобів та подальшим використанням їх для надання кредиту на принципах терміновості, платності, повернені.