Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Рахунки та подвійний запис новый.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
133.12 Кб
Скачать

6. Синтетичні та аналітичні рахунки. Взаємозв’язок між ними

Всі рахунки бухгалтерського обліку поділяються на рахунки синтетичного та аналітичного обліку, а звідси і весь облік поділяють на синтетичний та аналітичний.

Призначення аналітичного обліку – продемонструвати формування вартості об’єкту обліку. В ньому використовуються всі вимірники бухгалтерського обліку. Наприклад, вартість матеріалів залежить від їх кількості та ціни одиниці кількості, тому вартість матеріалів, що надійшли по дебету і наявні по дебету, а також вибули по кредиту, визначається як добуток їх кількості та ціни.

Призначення синтетичного обліку – грошове узагальнення інформації, відображеної в аналітичному обліку. На основі записів на рахунках синтетичного обліку складається бухгалтерський баланс.

Рахунки синтетичного та аналітичного обліку ведуться на підприємстві одночасно. До кожного синтетичного рахунку складається стільки рахунків аналітичного обліку, скільки необхідно. Наприклад, до рахунку “Основні засоби” – за видами об’єктів, до рахунку “Виробничі запаси” – за видами матеріальних цінностей, до рахунку “Розрахунки з оплати праці” – за прізвищами працівників.

Рахунки синтетичного та аналітичного обліку складені вірно, якщо:

  • сумарне сальдо на початок періоду рахунків аналітичного обліку дорівнює величині сальдо на початок періоду відповідних синтетичних рахунків;

  • сумарний оборот по дебету аналітичного рахунку дорівнює величині обороту по дебету синтетичного рахунку;

  • сумарний оборот по кредиту аналітичного рахунку дорівнює величині обороту по кредиту синтетичного рахунку;

  • величина кінцевого сальдо рахунку синтетичного обліку представляє собою суму кінцевих сальдо рахунків аналітичного обліку, які були відкриті до даного синтетичного рахунку.

Рахунки синтетичного обліку поділяються на:

  1. Рахунки першого порядку, які мають найменування та коди, що складаються з двох цифр від 10 до 99: перша цифра означає клас, до якого він належить, друга – номер рахунку в класі (номер рахунків починається з нуля).

  2. Рахунки другого порядку, які також мають найменування та код (номер), який складається з трьох цифр: перша – клас рахунків, друга – номер рахунку синтетичного обліку, третя – номер субрахунку першого порядку. Субрахунок не має самостійного значення. Він набуває значення лише в тому випадку, якщо розглядається в парі з відповідним рахунком синтетичного обліку.

  3. Рахунки третього порядку, які складаються з чотирьохзначного коду, остання цифра якого характеризує аналітичний рахунок.

Підприємства мають право відкривати аналітичні рахунки за своїм бажанням в такій кількості, якої вимагають відповідні рахунки синтетичного обліку.

Рахунки першого та другого порядку затверджуються лише Міністерством фінансів України.

Приклад.

  1. Код і найменування класу

  2. Код і найменування рахунку

  3. Код і найменування субрахунку

  4. Рахунок аналітичного обліку

  1. “Необоротні активи”

10. “Основні засоби”

105. “Транспортні засоби”

1051. “Вантажівки”

1052. “Автобуси”

1053. “Легкові автомобілі”