Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Машини і механізми для малярних робіт..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Тема 3. Машини і механізми для малярних робіт.

3.1. Принципи механізованого розпилення фарбувальних сумішей.

3.2. Машини та механізми для приготування и переробки малярних сумішей.

3.3. Централізоване приготування малярних сумішей.

3.4. Пересувні малярні станції.

3.1. Принципи механізованого розпилення фарбувальних сумішей.

Фарбування поверхонь вручну важкий і трудомісткий процес, тому зараз для цього застосовують машини і механізми, які полегшують працю робітників, підвищують її продуктивність і поліпшують якість робіт. Вручну дозволяється виконувати лише незначні обсяги робіт.

Усі апарати для механізованого фарбування працюють за принципом розпилення фарбувальної суміші до найдрібніших частинок. Фарбувальна суміш, що вилітає з розпилювального пристрою апарата, розпилюється і рівним тонким шаром лягає на поверхні.

Фарбувальні апарати бувають з механічним або повітряним розпилюванням фарби.

До апаратів, які механічно розпилюють фарбу, належать фарбопульти. Вони поділяються на ручні і електричні. У цих апаратах фарбувальна суміш під тиском 5-8 ат подається до розпилювального пристрою – форсунки. Форсунка відцентрового типу зроблена так, що фарбувальна суміш надходить у робочу камеру вузьким вхідним каналом, розміщеним по дотичній до її внутрішньої циліндричної поверхні. Всередині форсунки фарба набирає обертального руху і завихрюється. Вилітаючи з вихідного отвору форсунки, фарба під дією відцентрової сили розпилюється на найдрібніші частинки і утворює конусоподібний факел. У деяких форсунках завихрювання фарби створюється за допомогою спеціального гвинтоподібного сердечника, який є в корпусі форсунки. Спочатку суміш надходить у циліндричну робочу камеру форсунки. Проходячи по каналу, що утворився між внутрішньою поверхнею камери і гвинтоподібним сердечником, суміш набирає обертального руху і на виході з форсунки розпилюється.

Для розпилювання фарби у форсунках відцентрового типу повітря не використовується. Апаратами з механічним розпилюванням можна фарбувати поверхні тільки водними фарбувальними сумішами, як менш в’язкими (вапняні, силікатні).

За принципом повітряного розпилювання фарби працюють фарбувальні агрегати, за допомогою яких можна розпилювати водні та неводні фарбувальні суміші і навіть шпаклівки. У цих агрегатах фарба, вилітаюча з сопла фарборозпилювача, що є складовою частиною фарбувального агрегату, розпилюється струменем стисненого повітря.

Фарбувальна суміш під тиском надходить у фарборозпилювач і внутрішнім каналом (трубкою) - до вихідного отвору. На виході з трубки суміш підхоплюється струменем стисненого повітря, що проходить у просторі між стінкою трубки і внутрішньою поверхнею розпилювальної головки і, вилітаючи, подрібнюється на найдрібніші частини. Фарба розпилюється під тиском 2,5-4атм.

3.2. Машини та механізми для приготування и переробки малярних сумішей.

Малярні машини і механізмисерійно випускаються нашою промисловістю. Кожна машина має свій шифр (індекс), що показує, до якої групи машин вона відноситься, і порядковий номер даної серії машин. Згідно з шифром усі машини і інструменти одержали такі літерні позначення:

ИЭ - електроінструменти;

ИП — пневмоінструменти;

СО — машини і обладнання для опоряджувальних робіт;

ИВ — вібратори.

Розглянемо будову основного устаткування для приготування і переробки малярних сумішей.

Крейдотерка СО-53 призначена для подрібнення сухої, мокрої і змерзлої кускової крейди. Вона складається з металевої опорної плити, електродвигуна, кожуха з кришкою, рухомого ротора, завантажувальної лійки і вимикача.

Всередині кожуха знаходяться рухомий і нерухомий ротори. Нерухомий ротор циліндричної форми з поздовжніми конічними щілинами міцно приєднується до внутрішнього боку кришки. Рухомий ротор насаджений на вал двигуна, має два ряди відбійних пальців, розміщених по колу. Ряди пальців розміщені так, що під час обертання ротора між ними розміщується нерухомий ротор.

Під час роботи електродвигун потужністю 2,8кВт приводить в рух рухомий ротор крейдотерки, який починає обертатися з швидкістю 1420об/хв. Куски крейди через завантажувальну лійку надходять всередину крейдотерки, захвачуються внутрішнім рядом пальців рухомого ротора і під дією відцентрових сил подрібнюються і перетираються, проходячи через щілини нерухомого ротора. Подрібнена крейда додатково перетирається, коли проходить у щілини між нерухомим ротором і зовнішнім рядом пальців рухомого ротора і випадає в порожнину між ротором і кожухом крейдотерки. Знизу кожуха міститься розвантажувальний патрубок, через який крейда потрапляє в підставлену посудину або ящик. Розмелена крейда не потребує додаткового просіювання.

Для мокрого помолу крейди вода подається по шлангу, який приєднують до штуцера . Кількість води регулюють за допомогою спеціального крана. Крейдотерку можна застосувати для приготування крейдяної пасти, а також шпаклівок, якщо замість води подавати водно-клейову емульсію.

Спеціальні машини для просіювання сухої розмеленої крейди серійно не випускаються. При потребі крейду можна просівати на механізованих решетах (грохотах) невисокої продуктивності, які застосовуються для просівання сипких будівельних матеріалів. При цьому сітка грохота повинна мати потрібний розмір отворів.

Жорнова фарботерка СО-1 (О-10А) застосовується для перетирання різних малярних сумішей: шпаклівок, крейдяної пасти, клейових і олійних фарб тощо. Вона складається з електродвигуна, картера з редуктором, двох жорнв і завантажувальної лійки.

Електродвигун потужністю 1,7 кВт за допомогою редуктора обертає вертикальний вал, на кінці якого є рухоме жорно фарботерки. Фарба, яку завантажують у лійку , перетирається між жорнами та жолобом стікає в підставлену посудину. Продуктивність фарботерки СО-1 100—120 кг/год.

Вібросито СО-3 (0-26А) застосовується для проціджування водних і неводних фарбувальних сумішей та грунтовок. Складається воно з опорної плити, електродвигуна, вібрувально-го механізму і сита.

Електродвигун потужністю 0,42 кВт за допомогою закріпленого на кінці його вала ексцентрика і шатуна передає ситу коливальні рухи. Сито вібрує з швидкістю 2800 кол/хв і проціджує малярні суміші. Для проціджування фарб користуються ситами з 400 або 900 отворами на 1 см2.

Продуктивність вібросита СО-3 при роботі з ситом 900 отворів на 1 см2 для олійних фарб 660-700, а для водних – 1680-1800 кг/год.