Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Машини і механізми для малярних робіт..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

3.3. Централізоване приготування малярних сумішей.

Малярні суміші можна приготовляти безпосередньо на робочому місці маляра або централізовано - у центральних (міських), районних або приоб’єктних фарбозаготівельних майстернях.

На приготування малярних сумішей безпосередньо на робочих місцях витрачається до 10-15% робочого часу. Спеціалізована бригада повинна виділити для цього 2-3 чоловіки, які тільки будуть зайняті приготуванням і піднесенням сумішей. Тому приготування сумішей на робочих місцях дозволяється лише у крайніх випадках при виконанні невеликих обсягів робіт або при ремонтних чи реставраційних роботах. Навіть при виконанні таких робіт потрібно максимально використовувати необхідні машини і механізми. На робочому місці дозволяється лише доводити малярні суміші до робочої в’язкості.

В умовах масового будівництва у містах і робочих селищах доцільно будувати централізовані фарбозаготівельні майстерні, устатковані найновішими машинами і механізмами для переробки та приготування малярних сумішей. Одна така майстерня може забезпечити готовими фарбувальними сумішами, шпаклівками, емульсіями, замазками та іншими матеріалами ряд будівельних об’єктів.

Механізоване приготування малярних сумішей підвищує продуктивність праці, знижує витрати матеріалів і поліпшує якість опоряджувальних робіт.

Зараз у багатьох містах країни обладнані і працюють різні фарбозаготівельні майстерні. Їx створюють за спеціальними проектами відповідно до потреб даного міста або району в опоряджувальних матеріалах. Планування, оснащення необхідним обладнанням і відповідно продуктивність майстерні можуть бути різні, але принципова схема її організації залишається однаковою. Нижче ми розглянемо організацію центральної і приоб’єктної фарбозаготівельної майстерень. Центральна фарбозаготівельна майстерня призначена для приготування емульсій, олійних грунтовок і фарб, готових до вживання, шпаклівок, крейдяної пасти, віконної замазки. В майстерні можна приготовляти концентровані грунтовки під клейове фарбування. Така грунтовка (купоросна або галунна) виготовляється у вигляді брикетів (кубиків), розрахованих на приготування на робочому місці маляра одного відра рідкої ґрунтувальної суміші.

3.4. Пересувні малярні станції.

На об'єкті станцію підключають до водопровідної та електричної мереж і вводять у дію. Можливість переміщати устатковану станцію усуває потребу монтувати і демонтувати устаткування, що прискорює процес виконання робіт. Застосування пересувних малярних станцій підвищує ступінь механізації малярних робіт до 65%, а в деяких випадках - навіть до 80%.

Пересувні малярні станції здебільшого обладнують в потужних будівельних організаціях з великими обсягами опоряджувальних робіт. Тому й станції відрізняються одна від одної видами машин і механізмів, що застосовують для приготування сумішей і подачі їх на поверхи, а також розміщенням їх в автопричепі. Для оснащення станцій використовують машини заводського виготовлення потрібної продуктивності. На поверхи суміші транспортують діафрагмовими розчинонасосами або гвинтовими насосами. Серійно випускають лише дві пересувні малярні станції: СО-115 і CO-188.

Мал. 1. Малярна станція СО-115:

1 — автопричіп, 2 — двостулкові двері, 3 — місце розміщення відсіку, 4—кузов, 5 — багажники

Малярна станція СО-115 (мал. 1) призначена для приймання напівфабрикатів, приготування і транспортування малярних сумішей на поверхи, а також нанесення їх на поверхні, її можна використовувати на будь-яких об'єктах будівництва за умови, що об'єкт забезпечений електроенергією і водою. Станція має вигляд критого кузова (вагончика) 4, встановленого на чотириколісному автопричепі 1. У передній частині кузова зроблений відсік 3 з двостулковими дверима 2. З внутрішнього боку дверей у вертикальнЬму положенні зафіксована відкидна площадка, яку під час роботи станції повертають на 90° у горизонтальне положення (при відчинених дверях) Вона є додатковою площею для розміщення матеріалів або обладнання. Для входу в вагончик користуються приставною драбиною. З обох боків кузова влаштовані багажники 5, в яких можна зберігати малярний інструмент, шланги тощо.

мал. 2. План розміщення обладнання малярної станції CO-115

1 — компресорні установки, 2 — дозатори, 3 — фарбонагнітальний бачок, 4 — клеєварка, 5 — електронагрівач, 6—малярні агрегати, 7 — вібросито 8 — фарботерка 9 — верстак, 10 — лещата 11 — електрокалорифер

У комплект обладнання малярної станції входять: два малярних агрегати CO-154, дві компресорні установки СО-7Б, фарботерка СО-116А, вібросито СО-130А, два дозатори, клеєварка, завантажувальник,

електроводонагрівач, електрокалорифер, фарбонагнітальний бачок СО-12А, фарборозпилювачі, вудка, шланги та різні запасні деталі для ремонту машин і механізмів. План розміщення основного обладнання станції подано на мал. 2.

За допомогою малярної станції можна скомпонувати три технологічні лінії: клейових ґрунтовок і фарбувальних сумішей, клейових і олійних шпаклівок, олійних фарбувальних сумішей.

Технологічна лінія для приготування і подачі на робочі місця клейових грунтовок і фарбувальних сумішей (мал. 3, І) складається з малярного агрегату 4, розподільника 2, вудок безкомпресорного розпилення 1 і матеріальних шлангів 3. Усі компоненти малярної суміші (крейду, пігменти і попередньо приготовлений в клеєварці розчин клею) завантажують у бункер змішувача фарбувального агрегату і перемішують 3—5 хв. Після цього суміш крізь шиберний отвір випускають на вібросито, де вона переціджується і за допомогою гвинтового насоса подається у вудки.

мал. 3. Схема технологічних ліній малярної станції СО-115:

І— подавання клейових ґрунтовок, і фарбувальних сумішей; ІІ — подавання шпаклівок, ІІІ — подавання олійних фарбувальних сумішей; 1 — вудки; 2 — розподільники, 3 — матеріальні шланги; 4 — малярні агрегати, 5 — компресорні установки; 6 — фарбонагнітальний бачок; 7 — фарборозпилювач; 8 — повітряні шланги

Аналогічно діє технологічна лінія подачі шпаклівок (рис. 3, II), які розпилюються пневматичне, тому до вудок підключають повітряні шланги 8, що йдуть від компресорної установки 5.

В технологічну лінію подачі олійних фарбувальних сумішей (рис. 3, III) входять: фарбонагнітальний бачок 6, компресорна установка, фарборозпилювач 7, матеріальні і повітряні шланги. Вихідні матеріали спочатку перетирають на фарботерці і переціджують на віброситі. Готову суміш поміщають у фарбонагнітальний бачок і, підключивши шланги, починають фарбувати поверхні.

Малярну станцію встановлюють поблизу тієї частини будинку, в якій будуть виконуватись опоряджувальні роботи. Підключають її до електро- і водопровідної мереж. Монтують системи транспортування готових матеріалів відповідно до видів робіт, які виконують на даному об'єкті. Після перевірки справності всіх машин і механізмів, герметичності з'єднань вузлів трубопроводів приступають до роботи.

9