Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_1-lektsia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
66.05 Кб
Скачать

4. Облік орендованих земель

Оренда землі для селянських (фермерських) господарств набуває все більшого значення, оскільки більша частина з них не володіють землею в кількості, достатній для товарного виробництва.

Оренда землі передбачає контрактний договір між орендодавцем (або землевласником) та орендарем (який платить орендну плату та використовує землю), в якому визначається плата та інші положення та умови, що встановлюють право орендаря користуватися землею протягом певного часу. Основним принципом оренди сільськогосподарської землі є те, що землевласник і орендар розподіляють прибуток, отриманий від обробітку землі.

Землевласник може брати участь у виробництві, як це прийнято в багатьох країнах. І землевласник, і орендар беруть на себе частку витрат, пов’язаних з виробництвом, отримують частку врожаю. В такому договорі оренди зазначатиметься, яка із сторін буде платити за ті чи інші матеріально-технічні ресурси або відповідну частку кожного в загальній сумі виробничих витрат.

Цей договір також визначатиме частку кожної із сторін у виробництві продукції. Орендодавець може гарантувати обслуговування зрошувальних та осушувальних (дренажних) систем, забезпечувати підведення доріг чи огорож або інші вдосконалення, пов’язані із тривалим використанням землі. Щонайменше, орендар може гарантувати належне господарювання на землі, щоб не зашкодити її природній продуктивності.

Види сільськогосподарської оренди:

- короткострокова оренда (до 3 років);

- довгострокова оренда (від 3 до 50 років).

Умови орендної плати визначаються в договорі у вигляді певної частки врожаю сільськогосподарських культур і можуть сплачуватися готівкою чи натурою.

Для довгострокової оренди виплата відсотка врожаю є перевагою, оскільки це захищає землевласника від інфляції. З часом інфляція може зменшити вартість фіксованої грошової виплати, а відповідна частка врожаю культур збереже свою вартість при підвищенні цін. Відповідно до Указу президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» встановлено орендну плату на рівні не менше одного відсотка визначеної відповідно до законодавства вартості орендованої земельної ділянки.

Отже, залежно від умов сплати оренди земельної ділянки в бухгалтерському обліку буде відображатися різними записами орендна плата в «Журналі реєстрації ГО».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]