Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tekhnologia_lab_rab.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький технічний університет

Кафедра металургії чорних металів та ливарного виробництва

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія виробництва окускованої залізорудної сировини»

для студентів спеціальності 6.090401

«Металургія чорних металів»

Кривий Ріг

2011

Зміст

Стор.

Лабораторна робота №1. Отримання сирих обкотишів і визначення їх властивостей

3

Лабораторна робота №2. Випалення сирих обкотишів

8

Лабораторна робота №3. Отримання агломерату з тонкодисперсних залізорудних матеріалів

13

Лабораторна робота №4. Відбір та підготовка проб шихтових матеріалів та оку скованої сировини для аналізу

19

Лабораторна робота №5. Визначення металургійних властивостей окускованих залізорудних матеріалів

27

Лабораторна робота № 1 отримання сирих обкотишів і визначення їх властивостей

Мета роботи – ознайомлення зі способами виготовлення сирих обкотишів з різних шихт і методами визначення їх міцності.

Теоретичні відомості

Для виготовлення обкотишів придатні концентрати, які мають вміст фракцій –50 мкм 85–95% і питому поверхню 160–220 м2/кг. Допустимі коливання цих показників відповідно ± 2% і ± 5,0 м2/кг. Грубіші концентрати утворюють недостатньо міцні гранули, а більш дрібні утворюють нерівномірні грудки невизначеної форми. Останні потребують також спеціальної підготовки до огрудкування – вогневої сушки, високоінтенсивного змішування після сушки і розпушування.

Офлюсування сировини при підготовці значно поліпшує її металургійні властивості – підвищує температуру початку плавлення, що сприяє збільшенню продуктивності доменних печей, а також зменшує вміст сирого вапняку у доменній шихті, що призводить до економії коксу до 40 кг на кожні 100 кг сирого вапняку.

Добавкою вапняку у шихту для огрудкування можливо поліпшити або погіршити її здатність до огрудкування в залежності від тонкості подрібнення вапняку, яку звичайно підтримують рівною 300–500 м2/кг: до грубих концентратів додають більш тонкий вапняк і навпаки.

Бажана основність обкотишів дорівнює 1,2–1,25, тобто рівною приблизно до основності доменного шлаку. Але вміст вапняку у шихті для огрудкування обмежується величиною 15–18%, бо при більшому його вмісті різко зменшується продуктивність випалювальних агрегатів і міцність готового продукту. Отже ступінь основності, як відношення вмісту у шихті основних оксидів (СаО + MgO) до кислих оксидів (SiO2 + Аl2О3), обмежується вмістом останніх. Тому для криворізьких концентратів (7,5–8,5% SiO2 ), маємо основність обкотишів 0,6–0,8.

Обов'язковою складовою частиною шихти для огрудкування є зміцнюючі домішки. На сьогодні випробувано багато різних зміцнюючих домішок – як мінеральних, так і органічних, але найширшого розповсюдження набув бентоніт. Відоме використання залізного купоросу FeSO4 для зміцнення обкотишів, які переробляються шляхом одержання губчатого заліза. Обкотиші для металізації часто зміцнюються вапном, гашеним або свіжевипаленим. До органічних зміцнюючих домішок відносяться крохмаль, поліакриламід, торф і буре вугілля. Ці домішки також випробувані в промислових масштабах.

Сирі обкотиші повинні відповідати певним вимогам за розміром і міцністю. Розмір обкотишів характеризується їхнім гранулометричним складом: вміст фракцій 10–15 мм повинен бути 90–95%, фракцій –5 мм і +20 мм пови­нен бути не більше 3–5%.

Міцність сирих обкотишів визначається їх опором стисненню й ударові. Міцність на стиснення повинна бути не меншою за 8–10 Н/обкотиш, щоб вони не сплющувались у шарі висотою до 500–600 мм. Міцність на удар повинна бути такою, щоб кожний обкотиш витримував 5–6 падінь з висоти 500 мм. Саме стільки перевантажень вони повинні здійснити від огрудкувача до випалювального агрегату.

Сирі обкотиші виготовляють у чашових (тарілкових) чи барабанних огрудкувачах. Помислові тарілкові огрудкувачі мають діаметр 5,5–7,5 (9,0) м, висоту борту 0,8–0,6 м і кут нахилу 45–60°. Барабанні огрудкувачі мають діаметр 2,8–4,5 м і у 2–4 рази більшу довжину, кут їх нахилу становить 3–8°. Швидкість обертання огрудкувачів і продуктивність відповідно складають 4–12 об/хв. і 30–200 т/год. Чашові огрудкувачі дешевші та менш металоємні, ніж барабанні. Вони мають більшу питому продуктивність на займану площу, але барабанні огрудкувачі більш розповсюдженні за кордоном, бо виробляють обкотиші з більш рівномірним ситовим складом. Барабанні огрудкувачі здатні огрудковувати шихти з більшою вологістю і з більшою її коливаємістю, а також шихти з гіршою здатністю до огрудкування, ніж тарілкові огрудкувачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]