Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_1по міжнародним кредитно-розрахунковим опе...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
51.86 Кб
Скачать

Модуль № 1. Міжнародні валютно-фінансові та кредитно-розрахункові відносини: еволюція розвитку, становлення валютного ринку.

Змістовний модуль №1. Еволюція розвитку міжнародних валютно-фінансових та кредитно-розрахункових відносин.

Вступ

1.1. Поняття і види міжнародних розрахунків. Способи платежів.

1.2. Паризька система золотомонетного стандарту. Генуезька система золотодевізного стандарту.

1.3. Бреттон-Вудська та Кінгстонська валютно-фінансові системи.

Вступ

Найхарактернішою рисою міжнародних валютно-фінансових відносин є те, що вони призначені ефективно обслуговувати міждержавний рух товарів та послуг і перерозподіл грошового капіталу між конкуруючими агентами світового ринку. Також ці відносини своєчасно подають сигнали про стан світової фінансової кон’юнктури, які слугують певними орієнтирами для прийняття вчасних адекватних рішень суб’єктами міжнародних фінансів.

Особливу актуальність своєчасного реагування на зміни міжнародної фінансової кон’юнктури підкреслили події, пов’язані з серією валютно-фінансових обвалів (азіатська криза 1998 р., події в Росії, згодом в Україні та інших країнах СНД). Саме в цей час у повний зріст постала проблема необхідності більш чіткого регулювання міжнародних валютно-фінансових відносин з метою їх стабілізації. Така необхідність стає особливо актуальною в умовах глобалізації міжнародних фінансових ринків.

Валютні відносини — це відносини між учасниками міждержавного обміну при функціонуванні грошей у міжнародному обороті. Тому для валютно-фінансових відносин характерні дві взаємопов'язані сфери функціонування — національно-державна та міжнародна.

Валютно-фінансові відносини — надзвичайно складна і важлива сфера господарського життя будь-якої сучасної держави. Сучасна практика в Україні з особливою переконливістю підтверджує, що фактори, пов’язані з нагальною потребою якнайшвидшого розв’язання накопичених проблем у цій сфері, — чи не найголовніші у стримуванні економічного відродження нашої держави.

Розбудова в Україні відкритої ринкової економіки, інтеграція її у світовий економічний простір зумовлюють прямий вихід переважної більшості суб’єктів господарювання на світовий ринок, активну участь їх у міжнародних розрахунках та систематичну пильність на валютних ринках. Регулярні розрахунки з іноземними партнерами, купівля необхідної для цього іноземної валюти чи продаж одержаної від зовнішньоекономічних операцій валюти стали повсякденною практикою для багатьох підприємств та організацій у сучасній Україні. В недалекому майбутньому ця діяльність стане ще активнішою та актуальнішою, особливо в міру |розвитку та лібералізації валютного ринку і розширення можливостей використання його механізму для хеджування та арбітражу.

У зв’язку з викладеним особливого значення набуває вивчення дисципліни «Міжнародні валютно-фінансові та кредитні операції» при підготовці економістів для підприємств усіх галузей народного господарства, комерційних банків, небанківських фінансово-кредитних установ. Вони повинні розуміти сутність складних валютних відносин і вміти здійснювати конкретні операції у сфері міжнародних розрахунків та на валютних ринках. Вирішенню зазначеного завдання сприятиме вивчення дисципліни «Міжнародні валютно-фінансові та кредитні операції».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]