Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 3. Конструкції основних столярних і столярно-будівельних виробів

3.1. Прості прямолінійні вироби.

3.2. Рамки.

3.3. Щити опалубки.

3.4. Табурети.

3.5. Віконні блоки зі спареними та роздільними рамами.

3.6. Дверні блоки.

3.7. Тамбури та їх конструкції.

3.8. Столярні перегородки.

3.9. Вмонтовані меблі.

3.1. Прості прямолінійні вироби.

До простих прямолінійних виробів відносять такі фрезеровані деталі: наличники, плінтуси, поручні і дошки для покриття підлоги, підвіконники, які виготовляють з деревини хвойних і листяних порід вологістю (12+\-3)% (див. рис. 1).

Для виготовлення поручнів неможна використовувати деревину ялини, тополі. В фрезерованих деталях сучки повинні бути видалені і зароблені пробками або планками на клею середньої вологостійкості. Розміри заробок не повинні перевищувати розмірів допустимих вад деревини. Деревина заробок по якості, породі і направленню волокон повинна відповідати деревині деталей.

Покоробленість повздовжня по пласті, кромці не допускається більше 0,2% довжини деталі.

На будівництво деталі поступають довжиною від 2,1м і більше з градацією 0,1м, загрунтовані, упаковані в пачки масою до 50кг. При зберізанні їх складають в правильні ряди у відповідності з типами і розмірами і накривають, щоби захистити від вологи і сонячних променів.

Рис. 1. Деталі дерев'яні фрезеровані для будівництва і підвіконні дошки: а - плінтус, б - поручень, в - наличник, г - обшивка, д - розкладка, е - підвіконна дошка з фаскою, ж - підвіконна дошка з закругленою кромкою

3.2. Рамки.

Рама складається в простішому випадку із чотирьох брусків. Деякі рами мають додаткові бруски, які називають серединниками, стійками і розкосами (див. рис. 2).

Дрібні рамки в’яжуть, як правило, одинарним шипом (скрізним відкритим або з потемками), а рами із товстих брусків – подвійним шипом, частіше скрізним відкритим. Міцність шипової в’язки залежить від степені точності підгонки шипа до проушини, міцності клейового шва і величини поверхні склеювання. Площа склеювання подвійного шипа у два рази більша, тому міцність його вища.

Розмітка товщини шипа, ширини проушини і заплечиків проводять за наступними формулами: при одинарному шипі - S1=0.4S0; при подвійному шипі - S1=S2=S3=0.2S0; при потрійному шипі - S1=S3=0.14S0. Рами, які входять в склад дорогих виробів, з’єднують закритими або напівзакритими шипами з щільною підгонкою в стиках.

В просвіт між брусками рами можна вставити щит-фільонку. Бруски такої рами називають обв’язкою, а вся конструкція - фільончастою. Фільонка може бути монтована в шпунт або в фальц в брусках рамки з внутрішньої сторони вибирають паз (шпунт) або фальц (чверть). Фільонки встановлюють без укріплення, через можливість розбухання чи всихання при експлуатації виробу. Встановлення фільонки в фельц дещо раціональніше ніж в шпунт, тому що в першому випадку заміну фільонки можна здійснити без розбирання рами а у другому тільки із розбиранням.

Рис. 2. Рамка: 1 - обв'язка, 2 - серединник

3.3. Щити опалубки.

Опалубка - це коробчаста конструкція (форма) для заповнення бетоном, після зняття якої одержуємо бетонну або залізобетонну конструкцію необхідної форми і розмірів згідно з кресленням .

Основним елементом опалубки є щити - з'єднані між собою бруски, рейки чи дошки для утворення статичної конструкції певних розмірів (див. рис. 3, 4).

Рис. 3. З'єднання дощок в щити: а - на гладку фугу, б - на рейку, в - в чверть, г - в паз і гребінь, д - в паз і трикутний гребінь, е - в "ластівчиний хвіст"

Рис. 4. З'єднання, яке використовують при збиранні щитів: а - зі шпонками, б - з наконечником в паз і гребінь, в - з вклеєною трикутною рейкою, д - з накладною трикутною рейкою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]