Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrtelekom.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
209.06 Кб
Скачать

4. Цінова політика

4.1.Цінова стратегія

Цінова стратегія - узагальнююча модель дій щодо встановлення і зміни цін, набір правил для прийняття цінових рішень, які забезпечують реалізацію цінової політики.

Цінова стратегія має постійно перевірятися з урахуванням фактично досягнутих результатів та за необхідності коригуватися. Головне - вона має відповідати загальній стратегії, якої дотримується фірма.

Рис. 4.1 Класифікація цінових стратегій

Виділяють два принципово відмінні типи стратегій щодо цінового рівня: – стратегія високих цін; – стратегія низьких цін.

Вибираючи відповідну стратегію, ураховують цілі цінової політики фірми, а також психологію ціносприйняття.

При встановленні цін на принципово нові, «піонерні» товари, захищені патентом, ці дві альтернативні стратегії проявляються найяскравіше і мають свої назви: – стратегія «зняття вершків»; – стратегія «проникнення».

При використанні стратегії «зняття вершків» фірма спочатку встановлює на свій товар високу престижну ціну, яка робить його досяжним лише для верхніх ешелонів ринку. Після уповільнення першої хвилі збуту ціни поетапно знижують, що дає змогу поступово залучати до купівлі товару дедалі більшу кількість ринкових сегментів, знімаючи з кожного з них фінансові «вершки». Таку цінову стратегію використовує, наприклад, корпорація «Дюпон», яка вивела на світовий ринок багато справжніх новинок (целофан, нейлон тощо).

4.2.Знижки, торговельне кредитування

Значна частина поточних потреб фінансування оборотних фондів покривається через комерційний (торговельний) кредит контрагентів корпорації — її постачальників. У результаті в поточних зобов’язаннях корпорації формується кредиторська заборгованість. Переваги цього джерела фінансування полягають у його гнучкості. Воно автоматично збільшується в умовах розширення виробничої діяльності і зменшується в разі її згортання. У США близько 40 % короткострокового фінансування забезпечується торговельним кредитом. Зазвичай торговельний кредит дається на термін від 30 до 90 днів. Деякі компанії застосовують тактику «розтягування (подовження) платіжного періоду» з тим, щоб мати можливість погасити заборгованість через 35 або 95 днів.

Торговельний кредит передбачає дотримання певних умов кредитоспроможності. Фірми, що надають торговельний кредит, звичайно знають своїх контрагентів як надійних платників. Проте завжди існує можливість невиконання зобов’язань. Тому контр - агента старанно вивчають, використовуючи його фінансову звітність, а також інформацію спеціальних агентств, асоціацій та інституцій. Ці установи досліджують показники боржника, галузі промисловості, у яких він веде свою діяльність, банки, з якими по­в’язаний. Важливими показниками при цьому є коефіцієнти боргу, покриття процентів прибутком, ліквідності, прибутковості. Інформаційні агентства визначають класи ризику і коефіцієнти втрат.

Під час укладання договору про комерційне кредитування визначаються основні умови: 1) період, на який дається кредит; 2) дисконтна знижка; 3) дисконтний період.

Дисконтна знижка, дисконтний період

Визначення дисконтної знижки — одна з умов кредитної політики корпорації. Дисконтна знижка встановлюється у вигляді певного процента суми рахунка (наприклад 2 %). Дисконтний період установлюється на термін дії дисконтної знижки (наприклад 10 днів). У договорі про комерційний кредит визначаються умови продажу, приміром: «2/10 нетто 30». Це означає надання  2-процентної знижки на 10 днів за умови встановлення повного терміну кредиту на 30 днів .

У визначенні умов кредиту з дисконтною знижкою і дисконтним періодом зацікавлений як продавець продукції — корпорація, так і покупець. Продавець має на меті:

  • прискорити одержання коштів за продані товари, скоротити статтю «дебітори»;

  • прискорити оборотність дебіторської заборгованості, що відповідає загальній фінансовій стратегії корпорації — економії часу: час — це гроші.

У покупця інша мотивація:

  • знизити суму платежів за покупки;

  • скоротити термін кредиту і його ціни.

Оператор робить ще один крок назустріч своїм клієнтам, додаючи приємні та корисні пропозиції щомісяця до рахунків. З жовтня 2014 року абоненти Укртелекому зможуть брати участь у партнерських акціях, які передбачають знижки і бонуси на різноманітні товари і послуги. Купони, за якими можна скористуватися цими пропозиціями, включаються до щомісячних рахунків Укртелекому. Компанія закликає своїх абонентів не зволікати із участю в акціях, адже щомісяця готуватиме разом с партнерами щось нове.

Також оператор запрошує до співпраці компанії, які готові надати максимально привабливі умови для клієнтів Укртелекому.

Актуальні пропозиції на жовтень-листопад 2014 року для абонентів Укртелекому:

Знижка в розмірі 7% на всі групи товарів в мережі магазинів ТМ «Фокстрот техніка для дому». Термін дії акції: 10.10.2014 - 09.11.2014. Географія: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області.

Безкоштовна доставка товару при його замовленні з інтернет-магазину http://www.foxtrot.com.ua/ для абонентів оператора у Житомирській, Івано-Франківській та Миколаївській областях.

Знижка в розмірі 5 грн. на всі товари в мережі «Аптека Доброго дня» при здійсненні покупки на суму від 100 гривень з ПДВ. Термін дії акції: 05.10.2014 - 30.11.2014. Географія: Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська області.

Два квитки за ціною одного на фільми «Дракула. Невідома Історія» та «Супер Шістка» для абонентів Дніпропетровської та Одеської областей. Термін дії акції: 06.10.2014 - 16.11.2014.

Для участі в акціях необхідно в період їх проведення надати акційні купони, вирізані з рахунка за телекомунікаційні послуги, касиру партнера при купівлі товарів, на які розповсюджується дія акційного купона. Акційний купон може бути використаний за умови наявності відповідного товару. Купон може бути використаний лише один раз, він вилучається касиром партнера під час розрахунків за товар.

Детальну інформацію щодо спеціальних пропозицій можна отримати на рахунках за послуги Укртелекому або у Контакт-центрі оператора за номером телефону 0-800-506-800 (безкоштовно в межах України з номерів українських операторів).

Знижки від ПАТ «Укртелеком»:

  • Wi-Fi роутер за 1 грн. при підключенні до Інтернету від Укртелекому

Підключіться до Інтернету від Укртелекому та отримайте Wi-Fi роутер за акційною ціною 1 грн

  • Півроку безкоштовного Інтернету для бізнесу

Акційні умови для бізнес-клієнтів: підключіть одночасно телефон та Інтернет від Укртелеком та отримайте знижку 50% від розміру абонентної плати обраного тарифного плану.

  • Телефон та Інтернет

Підключіть одночасно телефон та Інтернет від Укртелекому, та отримайте знижку 40% від розміру абонентної плати обраного тарифного плану

  • Акція! 100 каналів за 39 грн

Підключіть Інтерактивне ТV від Укртелеком у період з 01.02.2015 до 31.03.2015 включно та переглядайте 100 каналів телебачення сплачуючи абонентну плату лише 39 грн/міс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]