Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrtelekom.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
209.06 Кб
Скачать

2.2.Критерії вибору сегменту. Стратегія охоплення ринку

Провідним підприємством на рику телекомунікацій України є Публічне

Акціонерне Товариство (ПАТ) «Укртелеком», яке одночасно надає послуги удекількох сегментах, займаючи при цьому різні позиції за обсягом доходів серед конкурентів (таблиця 2.2).

Сегмент ринку

2007

2008

2009

2010

1

Мобільний зв'язок

0,00

0,12

0,44

0,76

2

Фіксований телефонний зв'язок

76,50

73,00

73,70

74,40

3

Інтернет-послуги

24,00

29,00

34,00

33,00

Таблиця 2.2 Частка ПАТ «Укртелеком» у різних сегментах ринку зв’язку України у 2007-2010 рр

Фактично ПАТ «Укртелеком» є природною монополією на ринку

фіксованого зв’язку, адже склалася така ситуація, при якій задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей надання послуг та ці послуги не можуть бути замінені у споживанні іншими послугами, у зв'язку з чим попит на цьому ринку менше залежить від зміни цін на ці послуги, ніж попит на інші послуги.

Також ПАТ «Укртелеком» контролює приблизно 75% ринку фіксованого зв’язку в Україні, проте це не завадило Антимонопольному комітету України (АМКУ) виключити це підприємство із переліку природних монополій на таких загальнодержавних ринках, як місцевий телефонний зв’язок та надання в користування каналів електрозв’язку. Такий крок дає більше можливостей представникам ПАТ «Укртелеком» для варіацій тарифів у різних секторах діяльності. Водночас виникає необхідність регулярно оцінювати ступінь ефективності та перспективності надання послуг, для чого більш детально потрібно проаналізувати особливості конкуренції на окремих сегментах ринку телекомунікацій України.

Особливістю сучасного ринку фіксованого телефонного зв’язку в Україні є поява нових операторів фіксованого зв’язку («Vega», «Датагруп»), які, на Молодіжний науковий вісник УАБС НБУ, Серія: Економічні науки, №2/2012 відміну від ПАТ «Укртелеком», мають відносно гнучку цінову політику. У перспективі такий факт повинен змусити представників ПАТ «Укртелеком» впровадити більшу різноманітність тарифів фіксованого зв’язку. Проте на даному етапі розвитку ринку телекомунікацій України це значною мірою ускладнено через доволі жорстку цінову політику з боку НКРЗ України. Також варто відзначити доволі суттєву різницю між ПАТ «Укртелеком» і «Vega» у тарифах на послуги міжнародного телефонного зв’язку в окремі регіони світу.

Рівень проникнення фіксованого Інтернету в Україні становить 8,5% від загальної чисельності населення, що є досить низьким показником порівняно з іншими країнами. Темп зростання числа користувачів широкосмугового доступу в Інтернет склав 36% за 2007-10 рр. У першому кварталі 2011 р. кількість абонентів Інтернет в України складала 3,96 млн. чоловік, приблизно 30% з яких припадає на ПАТ «Укртелеком» .

Головними конкурентами ПАТ «Укртелеком» у сфері Інтернет-зв’язку є такі підприємства, як Приватне акціонерне товариство (ПрАТ) «Воля», ПрАТ «Київстар», холдинг «Тріолан».

Варто зазначити суттєву відмінність у конкурентній позиції ПАТ «Укртелеком» в окремих регіонах України: наприклад, на ринку м. Києва провідним оператором Інтернет-послуг є ПрАТ «Воля».

Ринок мобільного зв'язку України характеризується як насичений.

Конкурентною перевагою ПАТ «Укртелеком» перед мобільними операторами України є використання стандарту UMTS, що дозволяє підвищити передачу даних і, як результат, використовувати нові сервіси: відеодзвінок, перегляд мультимедійних роликів, надання послуг голосової та вiдеопошти, високошвидкісного доступу до Інтернету. Однак за станом на 2010 р. ПАТ «Укртелеком» займав лише 0,76% обсягу доходів на ринку мобільного зв’язку.

Усі ці особливості конкуренції в окремих сегментах ринку телекомунікаційта стратегічні пріоритети керівництва самого підприємства обумовлюють структуру виручки від реалізації послуг ПАТ «Укртелеком».

У сегменті стаціонарного Інтернету ПАТ «Укртелеком», на відміну від

конкурентів, може надавати послуги Інтернет-доступу без значних капітальних вкладень. Розвинена інфраструктура дає запас міцності в тарифній політиці, а Молодіжний науковий вісник УАБС НБУ, Серія: Економічні науки, №2/2012 також дозволяє підключати клієнтів в населених пунктах, де немає мережі конкурентів. ПАТ «Укртелеком» також має доволі значні перспективи відносно розвитку мобільного Інтернету на основі використання 3G-технологій.

Незважаючи на формально суттєві переваги, ПАТ «Укртелеком» зіштовхнувся із суттєвими проблемами у сегменті мобільного зв’язку. На сьогоднішній день більш поширеним є старий стандарт, який пропонують основні оператори мобільного зв'язку GSM. Споживачі неохоче змінюють телефонні номери, адже під стандарт GSM існує набагато більший вибір мобільних телефонів .

Варто зазначити, що підприємства, що юридично або фактично є

природними монополіями, надають цілий ряд послуг, які відносяться до різних сегментів ринку телекомунікацій і по суті конкурують між собою. До таких підприємств відноситься і ПАТ «Укртелеком».

Головними факторами, що формують поведінку споживача, є соціальні,

культурні, особисті та психологічні критерії .На ринку телекомунікацій через величезну кількість тарифних планів, акційних пропозицій та специфічні умови надання певної послуги на першу роль виходять ціна послуги та відстань до отримувача інформації.

Припустимо, що споживач регулярно користується декількома видами

послуг зв'язку (наприклад, мобільний, фіксований зв'язок, Інтернет-послуги), які надає одне і те ж підприємство. При цьому послуги Інтернет та мобільного зв’язку, як правило, частіше будуть застосовуватися при вирішенні питань, пов’язаних із професійною діяльністю; при побутовому спілкуванні паритет

може бути розділений між використанням фіксованого і мобільного зв'язку; при необхідності швидкої доставки інформації в іншу країну або континент пріоритет буде віддано Інтернет-послугам. Таким чином, один і той самий

чоловік, який протягом календарного періоду користується різними послугами зв'язку ПАТ «Укртелеком», може приносити дохід одночасно декільком секторах діяльності підприємства. Крім того, ця ж людина може часто користуватися послугами поштового зв'язку, особливо коли мова йде про Молодіжний науковий вісник УАБС НБУ, Серія: Економічні науки, №2/2012 регулярну участь у різних наукових заходах в інших містах і публікації у наукових журналах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]