Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Тема 2. Формування і розвиток податкової системи україни

Питання теми:

2.1. Тенденції розвитку податкової системи України

2.2. Засади побудови податкової системи України згідно із Податковим кодексом України

2.2.1. Система податкового законодавства

2.2.2. Принципи податкового законодавства

2.2.3. Податок, збір, плата, внесок як елементи податкової системи

2.2.4. Склад загальнодержавних та місцевих податків і зборів

2.1. Тенденції розвитку податкової системи України

Податкова система України почала формуватися ще у колишньому СРСР у 1990 році. Після проголошення незалежності в Україні у 1991 році був прийнятий власний Закон «Про систему оподаткування. У 1994 і 1997 роках цей закон змінювався і приймався у нових редакціях. Проте протягом 1997-2010 років до нього вносилися зміни, унаслідок на момент прийняття Податкового кодексу податкова система України налічувала 28 загальнодержавних і 15 місцевих податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

У період 1991 - 2010 років розвиток податкової системи України характеризується такими тенденціями.

  • Розширення переліку податків та зборів. Ця тенденція має місце не лише в Україні, а й у розвинутих країнах. Вона обумовлена, по-перше, низькою фіскальною ефективністю окремих податків, спричиненою недостатнім рівнем розвитку органів стягнення, якістю адміністрування, рівнем податкової культури, масштабами ухилення від оподаткування, по-друге, зниженням податкових ставок найбільш ефективних у фіскальному відношенні податків при збереженні рівня державних витрат. Зауважимо, що розширення складу податків та інших обов’язкових платежів має межі, зумовлені принципом адміністративної простоти та економічності оподаткування. Численні дрібні податки, з одного боку, ускладнюють податкову систему, створюючи враження надмірного податкового навантаження, вимагаючи значно більше часу на складання звітності та розрахунки, на облік та контроль. З іншого, для зменшення кількості податків потрібні відповідні умови.

  • Зниження ставок податків. Ця тенденція обумовлена тим, що на етапі становлення податкової системи України для забезпечення формування доходів на тому, рівні, що склався у колишньому СРСР, держава змушена була встановлювати досить високі ставки податків. Так, у 1992 році ставка ПДВ становила 28%, ставка податку на прибуток – 60%. Згодом, по мірі розвитку підприємницької діяльності і розширення бази оподаткування, ставки податків поступово стали знижуватися.

  • Застосування диференційованого підходу до оподаткування, поєднання особистих та реальних податків, як наслідок, використання мішаних форм, таких як фіксований сільськогосподарський податок, єдиний податок, плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. Ця тенденція обумовлена необхідністю підтримки сільськогосподарського виробництва та малого бізнесу.

  • Переважання податків на споживання над податками на доходи. Ця тенденція пояснюється тим, що в умовах значних масштабів приховування доходів, їх оподаткування здійснюється не через податки на доходи, а через витрачання коштів на купівлю товарів та послуг, відтак, через сплату податків на споживання. Цей факт, на нашу думку, варто враховувати при побудові податкової системи. Мабуть, варто змістити акценти у бік податків на споживання, послабивши оподаткування доходів. Можливо, зменшення податкового навантаження на доходи призведе, принаймні часткового, до їх легалізації.

  • Переважання податку на доходи фізичних осіб над податком на прибуток підприємств. Ця тенденція є характерною для податкових систем розвинутих країн. В Україні податок на доходи фізичних осіб перевищив податок на прибуток підприємств у 2009 та 2010 роках. Це пов’язано, передусім із зміною пропорцій розподілу ВВП у бік заробітної плати, а також із зменшенням прибутків підприємств у зв’язку із світовою фінансовою кризою.

  • Вплив суб’єктивного чиннику щодо введення майнових податків, які мають доповнювати особисті.

До зазначених тенденцій слід додати, що основу податкової системи України утворюють податки, аналогічні тим, що формують податкові системи більшості країн світу, а саме: ПДВ, податок на доходи громадян, податок на прибуток підприємств, мито і акцизний податок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]