Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OV .doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

34. Суть і значення внутрішнього трудового розпорядку.

В процесі виконання трудових функцій кожен працівник вступає у відносини, які регулюються нормами трудового права і виступають цілісною системою правовідносин. Ці правовідносини називаються внутрішнім трудовим розпорядком.

Всі нормативні акти, які регулюють внутрішній трудовий розпорядок, поділяються на дві групи.

- Норми загального значення

- Норми спеціального значення, які враховують специфіку окремих галузей господарства, а також особливості праці певних категорій працівників (статути про дисципліну; положення про дисципліну окремих категорій працівників тощо).

Серед актів, які забезпечують правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку, особливе місце належить правилам внутрішнього трудового розпорядку. Вони поділяються на три види:

• типові;

• галузеві;

• локальні.

Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців п/у/о були затверджені ще у1984р. Це нормативний акт загальної дії, в якому сформульовані положення, які повинні визначати трудовий розпорядок на підприємстві.

Галузеві правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються міністерствами і відомствами за погодженням з відповідними центральними комітетами профспілок. В цих актах враховується специфіка галузі щодо режиму праці і відпочинку, обов’язків працівників тощо.

Внутрішній трудовий розпорядок на конкретному підприємстві, в установі, організації визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і профспілкового комітету. В них конкретизуються обов'язки власника, адміністрації, працівників даного підприємства; правила прийому на роботу; режим робочого часу і часу відпочинку; види заохочень за успіхи в праці, порядок їх застосування; порядок застосування дисциплінарних стягнень.

35. Трудова дисципліна та методи її забезпечення.

Трудова дисципліна - складне багатоаспектне явище. Виділяють соціальний, психологічний, економічний, правовий та інші аспекти трудової дисципліни.

В науці трудового права трудова дисципліна розглядається як:

1. правовий принцип галузі права;

2. правовий інститут трудового права;

З. елемент трудового правовідношення;

існує 2 методи забезпечення трудової дисципліни: заохочення і примус. Але в умовах ринкових відносин особливого значення набувають економічні і організаційні методи впливу на дисципліну праці.

Суть економічних методів полягає у всебічній активізації трудящих через відновлення почуття господаря, власника.

Організаційні методи управління дисципліною праці в Україні у сучасний період все більше характеризується науковим підходом до організації виробництва в цілому. Як відомо, розвиток виробництва - це цілеспрямоване вдосконалення його організації.

Сучасний правовий інститут дисципліни праці за змістом складається з трьох блоків:

• правової регламентації прав і обов'язків учасників трудового процесу;

• стимулювання сумлінної праці;

• відповідальності за порушення трудових обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]