Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OV .doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

29. Оцінка вибору оптимальної структури управління підприємством.

Оцінка оптимальності організаційної структури управління підприємства повинна здійснюватися як мінімум в трьох напрямах: ефективність існуючої організаційної структури, її відповідність обраній стратегії та правильність ранжування задач нової стратегії між рівнями та підрозділами підприємства. Але, нажаль, і в науці і в практиці відсутні алгоритмізовані моделі, які б дозволяли повноцінно реалізувати зазначені напрями оцінки.

Найвищим ступенем кількісно-якісної визначеності характеризується перший напрям оцінки оптимальності організаційної структури управління − ефективність існуючої організаційної структури. Це уможливлює створення орієнтовної системи критеріїв та показників для даного напряму оцінки. На нашу думку, для оцінки ефективності існуючої організаційної структури управління необхідно врахувати наступні показники:

− рівень відповідності організаційної структури управління цілям та задачам підприємства;

− рівень оптимальності горизонтальних та вертикальних зв’язків в організаційній структурі управління;

− рівень розвинутості та стійкості міжфункціональних зв’язків в організаційній структурі управління;

− рівень зайнятості персоналу в апараті управління;

− співвідношення чисельності лінійного та функціонального управлінського персоналу;

− кількість рівнів вертикальної ієрархії управління;

− ступінь повноти реалізації функцій управління в організаційній структурі;

− рівень спеціалізації управлінських підрозділів;

− ступінь дублювання функцій;

− рівень раціональності організаційної структури управління;

− рівень централізації управління;

− рівень відповідності функцій та обов’язків кожного структурного елементу організаційної структури управління його повноваженням та відповідальності;

− ступінь правильності визначення статусу управлінських підрозділів і посад;

− рівень еластичності організаційної структури управління;

− рівень гнучкості організаційної структури управління;

− рівень керованості організаційної структури управління тощо.

30. Колектив як соціальний орган управління.

Трудовий колектив — це сукупність людей, об’єднана досягненням спільної суспільно значимої мети.

Ефективність використання персоналу у кожній організації в значній мірі зумовлюється її структурою, тобто, внутрішньою побудовою. Під структурою трудового колективу (соціальною структурою) розуміють сукупність його елементів та відношень між ними. Окремими елементами структури колективу є соціальні групи (підрозділи, групи, відділи, бригади та інше). У кожному колективі прийнято виділяти формальну (офіційну) та неформальну (неофіційну) структури.

Структура, яка відображає сукупність організаційно визначених груп та службових взаємовідносин їх членів у відповідності зі штатним розкладом, називається формальною. При цьому діяльність окремих груп та їх членів чітко визначена, закріплена у локальних нормативно-правових актах (положеннях, інструкціях, правилах внутрішнього розпорядку) та підпорядкована строгій дисципліні.

Неформальна структура являє собою сукупність неформальних груп, організаційно не оформлених, які утворюються переважно спонтанно, уже в процесі заповнення штатного розкладу та ґрунту­ються на міжособистісних емоційно-психологічних відносинах між членами колективу, на їх симпатіях та антипатіях, а також у відпо­відності з їх ціннісними орієнтаціями, світоглядом, демографічними характеристиками, схильностями до видів відпочинку, хобі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]