Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_regulyuvannya_dkr.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
397.82 Кб
Скачать

34. Порядок і форми розрахунків у господарських відносинах.

Згідно з ч. З ст. 341 ГК безготівкові розрахунки можуть здійснюватися у формі платіжних доручень, платіжних вимог, вимог-доручень, векселів, чеків, банківських платіжних карток та інших дебетових і кредитових платіжних інструментів, що застосовуються у міжнародній банківській практиці.

Інструкція встановлює правила використання при здійсненні розрахункових операцій платіжних інструментів у формі:

меморіального ордера;

платіжного доручення;

платіжної вимоги-доручення; платіжної вимоги; розрахункового чека; акредитива.

Використання банківських платіжних карток та векселів як платіжних інструментів регулюється чинним законодавством, зокрема Законами України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", "Про обіг векселів в Україні" та іншими, а також окремими нормативно-правовими актами Національного банку.

35. Види кредитів, що надаються банками.

Кредити, які надаються банками, можна класифікувати за різними ознаками. Лише комплексний підхід до виділення видів банківського кредиту дозволяє найповніше охарактеризувати кредитні операції комерційних банків.

За строками користування банківські кредити поділяють на: — короткострокові (до 1 року); — середньострокові (до 3 років); — довгострокові (понад 3 роки). Кожному з цих видів банківського кредиту притаманні конкретні ознаки, організаційні способи надання позик та їх погашення. Короткострокові кредити надаються банками позичальникам на цілі поточної господарської діяльності у разі виникнення у них тимчасових фінансових труднощів у зв'язку із витратами, які не забезпечені надходженнями коштів у відповідному періоді. Середньострокові кредити надаються на оплату обладнання, на поточні витрати, фінансування капітальних вкладень. Довгострокові кредити надаються банками позичальникам для формування основних фондів. Об'єктами кредитування при цьому є капітальні витрати на реконструкцію, модернізацію та розширення вже діючих основних фондів, на нове будівництво, приватизацію та інше. У західній банківській практиці виділяють позики до запитання (онкольний кредит), що повертаються позичальниками на першу вимогу банку (з попередженням). Ставки відсотка за онкольним кредитом нижчі, ніж за строковими позичками. Онкольний кредит розглядається як різновид короткострокового кредиту. За забезпеченням виділяють такі види банківського кредиту: - забезпечені заставою (майном, майновими правами, цінними паперами); вартість застави звичайно перевищує суму кредиту; - гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої особи); - з іншим забезпеченням (поручительство, свідоцтво страхової організації); - незабезпечені (бланкові кредити). Банківський кредит під заставу цінних паперів називається ломбардним кредитом. За ступенем ризику банківські позики поділяються на: стандартні кредити та кредити з підвищеним ризиком.

36.Поняття та види угод.

Угода - правомірне юридична дія, спрямована на досягнення певного юридичного результату. Цим угода відрізняється від інших правомірних юридичних дій, іменованих юридичним »: вчинками, з якими закон також пов'язує виникнення, зміну або припинення прав і обов'язків. До таких вчинків, зокрема, відносяться виявлення скарбу, знахідка, створення творунауки, літератури чи мистецтва. Операцією визнається дія, спрямована на виникнення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Не є цивільно-правовою угодою дія, спрямована на виникнення інших прав і обов'язків, наприклад, участь у виборахдепутатав Національні збори.

Наявність у всіх угод загальних ознак не виключає їх підрозділи на види, наприклад:

- За кількістю сторін - односторонні, двосторонні і багатосторонні;

- Залежно від зустрічного обов'язку сторони з надання матеріального чи іншого блага - оплатне і безоплатні;

- Залежно від моменту, з якого народжуються цивільні права і обов'язки по угоді - реальні і консенсуальні;

- Залежно від очевидності правової мети, до досягнення якої прагнуть суб'єкти угоди - каузальні і абстрактні.

- За формою: усні та вчинені в письмовій формі

Угоди можуть бути класифіковані і іншим чином в залежності від мети, яка ставиться при проведенні класифікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]