Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_regulyuvannya_dkr.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
397.82 Кб
Скачать

27. Характеристика окремих відів суб'єктів підприємницької діяльності.

Найважливішим видом серед суб'єктів господарювання можна визнати підприємство, як самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності, в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності, та не мають у своєму складі інших юридичних осіб.

Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на підставі статуту. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Залежно від форм власності, на базі якої підприємства функціонують, в Україні, вони поділяються на: 1) державні , 2) комунальні, 3) колективні, 4) приватні, 5) змішані.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду виділяють: 1) унітарне підприємство створюється одним засновником; 2) корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором).

Залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції розрізняють підприємства таких видів: )малі підприємства - підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітній (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує сімдесяти мільйонів гривень; 2) великі підприємства- підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 250 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму сто мільйонів гривень; 3) усі інші підприємства визнаються середніми.

28. Складні форми: холдинг, трест, концерн.

Холдинг – це особливий вид компанії, що створюється для володіння контрольними пакетами акцій інших компаній з метою контролю та управління їхньою діяльністю. Класична холдингова компанія складається з головної (материнської), дочірніх та фірм – «онуків». Дочірні компанії мають статус самостійної юридичної особи й організовані у вигляді товариств, у разі банкрутства (неплатоспроможності) вони відповідають за своїми обов'язками тільки майном своєї компанії. Нерідко дочірні компанії є власниками контрольних пакетів акцій підлеглих їм підрозділів – «онуків».

За структурою контрольного пакета розрізняють три види холдингових компаній:

1) портфельний холдинг (лише володіє контрольним пакетом інших підприємств);

2) інвестиційний холдинг (володіє і управляє портфелем акцій інших підприємств);

3) портфельно-інвестиційний холдинг (являє собою змішаний тип).

За характером діяльності холдинги поділяються на:

1) чисті холдинги, тобто компанії, що мають справу винятково з контрольно-управлінською діяльністю;

2) змішані холдинги, на які, крім функцій контролю та управління, покладене ведення підприємницької діяльності.

Трест – об'єднання підприємств однієї або кількох галузей промисловості, учасники якого втрачають право власності на засоби виробництва й виготовлений продукт, виробничу й комерційну самостійність, тобто зливаються в єдиний виробничий комплекс, що об'єднує збут, фінанси, управління, а натомість на суму вкладеного капіталу власники окремих підприємств отримують акції тресту, які дають їм право брати участь в управлінні й присвоювати відповідну частину прибутку.

Концерн – це форма об'єднання (як правило, багатогалузевого) самостійних підприємств, зв'язаних за допомогою системи участі в капіталі, фінансових зв'язків, договорів про спільність інтересів, патентно-ліцензійних угод, тісного виробничого співробітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]