Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Психіатрія Сонник

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

СТАТЕВИЙ ІНСТИНКТ (половой инстинкт) — instinctus sexualis — інстинкт, що пов'язаний з продовженням роду, виявляється у потязі до осіб протилежної статі, статевому зближенні і зляганні.

СТАТЬ (пол) — sexus — сукупність анатомо-фізіологічних ознак організму, що забезпечує продовження роду і дає змогу розрізнити у більшості організмів жіночі і чоловічі особини.

СТЕРЕОТИПІЯ МОВИ (стереотипия речи) — stereotypia verbalis — повторення одних і тих же слів або фраз.

СТЕРЕОТИПІЯ РУХІВ (стереотипия движений) — stereotypia motor і а

— повторення того ж самого рухового акту: похитування всім тілом, згинання і розгинання тулуба, плескання в долоні тощо.

СТРЕС (стресс) — stress — психофізіологічний стан людини, що виникає у відповідь на різноманітні екстремальні дії, які приводять до змін перебігу психічних процесів, емоційних зрушень, а також порушень рухової та мовної поведінки.

СТУПОР (ступор) — stupor — стан повної нерухомості З підвищенням м'язового тонусу, що виявляється у припиненні будь-якої довільної діяльності, у відсутності реакції на подразнення і мутизмі. Хворий у стані ступору не реагує не тільки на незначні подразники середовища, але й і на подразники, що загрожують життю.

СУБ'ЄКТИВНІСТЬ (субъективность) — subjectivitas — ставлення до когось або чогось, яке зумовлюється, визначається особистими поглядами, інтересами, смаками, уподобаннями суб'єкта.

СУБЛІМАЦІЯ (сублимация) — sublimatio — заміщення сексуального об'єкта потягом до соціально-прийнятливої діяльності індивіда.

СУГЕСТОЛОГІЯ (суггестология) — suggestologia — інтегративна галузь наукового дослідження, що вивчає психологічні явища навіювання та самонавіювання.

431

СУДЖЕННЯ (суждения) — iudicium — основна форма мислення, у якій утверджується або заперечується наявність у предметах і явищах тих чи інших ознак, властивостей, зв'язків або відношень між ними.

СУЇЦИД, СУЇЦИДАЛЬНА ТЕНДЕНЦІЯ (суицид, суицидальная тенденция) — suicidium, suicidomania — самовбивство, тенденція до самовбивства внаслідок спотворення інстинкту самозбереження. Суїцид спостерігається при депресивних, депресивно-параноїдних станах, декомпенсації психопатій.

«СХЕМИ ТІЛА» ПОРУШЕННЯ («схемы тела» нарушение) — pseudopolymelia paraesthetica — психічний розлад, коли хворий сприймає своє тіло зміненим, що, воно стало важчим або легшим, зменшилось або збільшилось чи змістились окремі його частини, наприклад, голова відокремилась від тулуба, надзвичайно збільшилась або зменшилась.

ТАБУ (табу) — taboo — 1) елемент магічної свідомості первісних народів, означає релігійну заборону деяких дій, порушення якої нібито карається потойбічними силами; 2) переносно - заборона за взаємною згодою учасників спілкування або членів певної соціальної спільності на деякі слова, вчинки і типи реакцій.

ТАКТИЛЬНИЙ (тактильный) — tactilis — той, що належить до дотикових відчуттів, сприймається дотиком.

ТАНАТОФОБІЯ (танатофобия) — thanatophobia — нав'язливість, що характеризується страхом, побоюванням раптової смерті.

ТЕЛЕОЛОГІЯ (телеология) — teleologia — вчення, яке стверджує, що нібито все у природі і суспільстві має наперед визначену мету, доцільність.

ТЕЛЕПАТІЯ (телепатия) — telepathia —- «відчування на відстані»; явище, що вивчається парапсихологією у взаємному спілкуванні в думках між передавачем і приймачем інформації (індуктором і реципієнтом).

ТЕМАТИЧНИЙ АПЕРЦЕПЦІЙНИЙ ТЕСТ (тематический аперцептивный тест) — test urn aperceptivum thematicum — проективний тест, запропонований американськими психологами Г. Морреєм і Г. Морганом для

432

дослідження особистості: ЗО чорно-білих зображень ситуацій, що припускають багатозначне тлумачення, за якими досліджуваний має скласти ЗО оповідань.

ТЕМПЕРАМЕНТ (темперамент) — temperamentum — індивідуальнотипологічна характеристика людини, що виявляється у силі, напруженості, швидкості та врівноваженості перебігу її психічних процесів.

ТЕСТИ ОСОБИСТОСТІ (тесты личностные) - testa personalitatis — психологічні тести для вивчення особистості: установки, цінності, відношення, емоційні та мотиваційні властивості, типові форми поведінки тощо. Відомо багато різновидів цих тестів: шкали та опитування, ситуаційні тести, оціночні завдання, проективні методи та ін.

ТЕСТИ ПСИХОЛОГІЧНІ (тесты психологические) — testa psychologica — система прийомів для виявлення та оцінювання окремих психічних рис і властивостей людини.

ТИК (тик) — tic — мимовільні смикання певних м'язів або груп м'язів обличчя, шиї, рук та ін. Тик свідчить про порушення нервової регуляції, може бути тимчасовим або хронічним.

ТОКСИКОФОБІЯ (токсикофобия) — toxicophobia — хворобливий нав'язливий стан, який характеризується страхом перед отруєнням. Може бути наслідком навіювання.

ТРАНЗИТИВІЗМ (транзитивизм) — transitivismus — перенесення хворим власних переживань на оточуючих здорових людей, які здаються йому хворими.

ТРАНКВІЛІЗАТОРИ (транквилизаторы) — tranquillisantia — психофармакологічні (психотропні) препарати, що заспокійливо (седативне) впливають на психічну діяльність.

ТРАНС (транс) — transe — психічний розлад, що характеризується автоматичністю актів поведінки у стані потьмареної свідомості або звуженого поля свідомості.

433

ТРАНСВЕСТИЗМ (трансвестизм) — transvestismus — статеве задоволення при переодяганні в одяг протилежної статі.

ТРІАДА КРЕПЕЛІНА (триада Крепелина) — trias Kraepelini — підвищений настрій, психомовне збудження, підвищення рухової активності (при маніакальному стані); пригнічений настрій, психомовне гальмування, рухова загальмованість (при меланхолічному стані).

ТРІАДА ЯСПЕРСА (триада Ясперса) — trias Jaspersi — початок хвороби у зв'язку з безпосередньою дією психічної травми, відображення змісту психічної травми в клінічній картині хвороби, припинення психічного розладу по закінченні дії психічної травми. Спостерігається при реактивних психозах.

ТРИСКАЙДЕКАФОБІЯ (трискайдекафобия) — triskaidekaphobia — нав'язлива боязкість числа 13.

ТРУДОТЕРАПІЯ (трудтерапия) — ergotherapia — науково обгрунтоване лікування працею, залучення хворих, до трудової, творчої, свідомої діяльності. Трудтерапія сприяє стимуляції компенсаторних можливостей, у психічно хворих людей, відновленню втрачених і максимальній організації збережених психічних функцій.

УВАГА (внимание) — attentio animi — здатність зосереджуватись на зовнішньому або внутрішньому подразнику. Увага є психічною функцією, яка характеризується вибірковим ставленням до об'єктів психічної діяльності, коли з великої кількості подразників свідомість виділяє один або кілька.

УВАГА АКТИВНА (внимание активное) — attentio animi activa — свідоме, умовнорефлекторне вироблене, цілеспрямоване зосередження психічної діяльності на певних явищах.

УВАГА, ВІДВЕРТАННЯ УВАГИ (внимание, отвлечение внимания) — attentio animi derivativa — порушення уваги, що характеризується ослабленням концентрації та стійкості уваги.

434

УВАГА, ЗАГАЛЬМОВАНІСТЬ УВАГИ (внимание, заторможенность внимания)— attentio animi inhibitoria — порушення механізму переключення уваги з одного предмета, явища на інший, що пояснюється інертністю основних кіркових процесів.

УВАГА ПАСИВНА, МИМОВІЛЬНА (внимание пассивное, непроизвольное) — attentio animi passiva — привертання уваги на будь-який із численних зовнішніх подразників, під владою яких перебуває людина. Недостатньо концентрована, надмірно рухлива увага раптово переключається з одного предмета на інший. В її основі лежить безумовно зорієнтований рефлекс («Що таке?»).

УВАГА, ПРИКУТІСТЬ УВАГИ (внимание, прикованность внимания)

— attentio animi fixa — посилення концентрації уваги та її стійкості. Характерна для хворих у стані депресії, осіб з іпохондричними явищами і маячних хворих.

УВАГА, СЛАБКІСТЬ АКТИВНОЇ УВАГИ (внимание, слабость активного внимания) — attentio animi asthenica — нездатність до тривалого напруження уваги у напрямі одного об'єкта, труднощі зосередження.

УМОВИВІД (умозаключение) — logismus — одна з основних форм теоретичного мислення, спосіб логічного зв'язку висловлювань.

УРОФОБІЯ (урофобия) — urophobia — нав'язливий страх відчути у невідповідний час непереборний раптовий позив до сечовипускання.

УСТАНОВКА (установка) — стан готовності до певної активності, спрямованої на задоволення тієї чи іншої потреби.

УЩІЛЬНЕННЯ, АГЛЮТИНАЦІЯ ПОНЯТЬ (сгущение, агглютинация понятий) — agglutinatio — злиття двох понять у одне, наприклад: «перчило» (перо і чорнило), «уссурай» (Уссурійський край), «тама» (тато і мама).

УЯВА (воображение) — imagmatio — психічний процес, що полягає у створенні людиною образів, думок на базі її попереднього досвіду.

435

УЯВЛЕННЯ (представление) — cognitio — не чітко узагальнена копія попереднього сприйняття образів, предметів і явищ, які оживляються в свідомості, але в даний момент не діють на органи чуття. Основою уявлення є минулий досвід людини.

ФАЗА ЗРІВНЯЛЬНА (фаза уравнительная) — phasis aequalis — патофізіологічний стан, що характеризується реакцією однакової сили на сильний і слабкий подразник.

ФАЗА НАРКОТИЧНА (фаза наркотическая) — phasis narcomatosa — патофізіологічний стан, що характеризується відсутністю реакції нервової системи на слабкий подразник і значно зниженою реакцією на сильний подразник.

ФАЗА ПАРАДОКСАЛЬНА (фаза парадоксальная) — phasis paradoxalis

— патофізіологічний стан, що характеризується тим, що слабкий подразник викликає неадекватно сильний ефект, сильну реакцію і, навпаки, сильний подразник — слабку реакцію.

ФАЗА УЛЬТРАПАРАДОКСАЛЬНА (фаза ультра парадоксальная) — phasis ultraparadoxalis — патофізіологічний стан, що характеризується тим, що на позитивний подразник виникає негативна реакція і навпаки. Наприклад, добре ставлення до хворого розцінюється як вороже.

ФАКТОР (фактор) — factor — умова, рушійна сила, причина якогось явища, процесу.

ФАНАБЕРСТВО (фанаберство) — риса поведінки особистості, чванливе, погордливе ставлення до навколишніх, пиха, зарозумілість.

ФАНТАЗІЯ (фантазия) — phantasia — процес створення людиною нових образів на основі пережитого. Може бути реалістичною і пустою, беззмістовною.

ФАНТАЗМИ ІСТЕРИЧНІ (фантазмы истерические) — phantasmata hysterica — різні вигадки незвичайних подій, яких насправді не було, прагнення поставити себе у центрі уваги навколишніх, Спостерігається при

436

невротичній істерії, істеричній психопатії. Хворий з чуттєвою яскравістю переживає своє несправжнє сприймання як щось достовірне.

ФАНТАЗМИ ПАРАЛІТИЧНІ (фантазмы паралитические) — phantasmata paralytica — вигадки безглуздого змісту, що виникають у випадках виявленого слабоумства, наприклад, при прогресивному паралічі.

ФЕТИШИЗМ (фетишизм) — fetischismus — настання статевого збудження і задоволення не при реалізації статевого акту, а при спогляданні предметів жіночого туалету, дотику до них.

ФІЗІОГНОМІКА (физиогномика) — physiognomica — вчення про зв'язок психічного складу і характеру людини за будовою і формою її обличчя, тіла.

ФІЛОГЕНЕЗ (филогенез) — phylogenesis — історія розвитку різних родів і видів організмів.

ФОБІЇ (фобии) — phobiae — нав'язливі страхи, які людина не в змозі переборювати. Виявляються при окремих психічних захворюваннях та неврозах.

ФРИГІДНІСТЬ (фригидность) — frigiditas — пониження статевого потягу (лібідо) у жінок. Може бути природженим або набутим внаслідок органічних захворювань статевої сфери, а також внаслідок психогенії, нервово-психічних захворювань.

ФРОТТЕРИЗМ (фроттеризм) — frottage — нав'язливий потяг доторкнутися прикритими одягом статевими органами або сексуально чутливими (ерогенними) частинами тіла до осіб протилежної статі. При цьому досягається почуття оргазму.

ФРУСТАЦІЯ (фрустация) — frustratio — психічний стан зростаючого емоційно-вольового напруження, що виникає у конфліктних ситуаціях, які перешкоджають досягненню мети чи задоволенню потреб та бажань, загрожують людині, її престижу, гідності.

ФУГА (фуга) — fuga — стан розладнаної свідомості (звуження поля свідомості). При цьому хворий, не усвідомлюючи навколишнього, виконує в

437

непідходящих обставинах ряд звичайних дій, наприклад, кружляє на одному місці, кидається бігти, у тролейбусі знімає і надіває одежу тощо. Людина діє автоматично, безтямно.

ХАРАКТЕР (характер) — character — комплекс сталих психічних властивостей людини, що виявляються у її поведінці та діяльності, у ставленні до праці, колективу, до самої себе. Характер є стрижнем особистості, головним визначальником її індивідуальності.

ЦИКЛОЇД (циклоид) — typus cycloideus — тип психічної конституції особистості, що відзначається живим темпераментом, піднесеним настроєм з деякою схильністю до вагань. Циклоїди товариські, активні, вразливі, моторні, їх мотиви і вчинки чіткі й зрозумілі.

ЦИКЛОТИМІЯ (циклотимия) — cyclothymia — психічне захворювання, легка форма маніакально-депресивного психозу.

ЧУТТЯ (чувство, чутье) — sensus — 1) особливий психічний стан підсвідомого відображення явищ і подій, інтуїтивне передчуття їх; 2) особливе переживання, що супроводжується вдоволенням чи невдоволенням кимось або чимось. Чуття є суб'єктивним виявом емоційної реакції людини.

ШИЗОЇД (шизоид) — typus schizoideus — тип психічної конституції особистості, що відзначається зниженням гостроти емоційних переживань, відлюдністю. Шизоїди незграбні, вайлуваті, засмучені., У них часто спостерігаються немотивовані спалахи гніву, дратівливості, що спонукаються якимись внутрішніми імпульсами.

ШИЗОФРЕНІЧНЕ НЕДОУМСТВО (шизофреническое слабоумие) — schizophrenia. — Див. Недоумство транзиторне.

ШПЕРРУНГ (шперрунг) — sperrung — зупинка, відсутність думок, перерва мислення. Див. Мислення, затримка, зупинка.

ЮРОДСТВО (юродство) — граничне самоприниження людини, що виявляється у формі гротесково-трагічної особистості.

Я (я) — ego — категорія у психології для означення індивідуальності, неповторності особистості.

438

ЯКТАЦІЯ (яктация) — jactatio — збудження, що характеризується різноманітними рухами кінцівок, головою з боку в бік, які виникають в межах ліжка. Цей симптом спостерігається при глибокому потьмаренні свідомості, наприклад, хореатичному синдромі.

ЯТРОГЕНІЯ (ятрогения) — jatrogenia — різновид психогенії, що виникає внаслідок спілкування з лікарем, середнім медичним персоналом, коли останні нехтують правилами деонтології, необережно висловлюються з приводу страждання хворого. Завдяки цим висловам хворий вважає, що у нього важка невиліковна хвороба. Розвивається цей симптом у напрямку іпохондрії, іпохондричного синдрому.

439

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Авруцкий Г.Я., Недува А.А. Лечение психически больных: Руководство для врачей. - М.: Медицина, 1998. – 528 с.

Александровский Ю.А. Пограничные психические расстройства: Руководство для врачей. - Ростов-на-Дону: Феникс, 1997.

Алкоголизм. Под ред. Г.В. Морозова, В.Е. Рожнова, Э.А. Бабаяна. - М.: Медицина, 1983. – 432 с.

Атлас для экспериментального исследования отклонений в психической деятельности человека/ Под ред. И.А. Полищука, А.Е. Видренко. - К.: Здоров'я, 1979. – 32 с.

Блейхер В.М. Эпонимический словарь психиатрических терминов. - К.: Вища шк., 1980. – 240 с.

Блейхер В.М., Крук И.В. Толковый словарь психиатрических терминов/ Под ред. С.Н. Бокова. - Воронеж: Изд-во НПО "МОДЭК", 1995. – 640 с.

Булахова Л.А., Саган О.М., Зинченко и др. Детская психоневрология. – К.: Здоров’я, 2001. – 496 с.

Влох I.Й., Михняк С.I, Сувало Б.П. Довідник з терапії психічних захворювань. - Львів: Каменяр, 1998. – 78 с.

Вітенко І.С. Загальна та медична психологія. - К.: Здоров'я, 1994.– 296 с.

Вітенко І.С., Влох І.Й., Напрєєнко О.К. та ін. Практикум з психології. – Київ-Львів: Аліот, 2001. – 144 с.

Гавенко В.А., Самардакбва Г.О., Бачериков М.Є. Психіатрія і наркологія. - К.: Здоров'я, 1993. – 192 с.

Гельдер Майкл, Гэт Деннис, Мейк Ричард. Оксфордское руководство по психиатрии: пер. с англ. - К.: Сфера, 1997. - Т. 1. – 299 с .; Т. 2. – 435 с.

Жариков Н.М., Урсува Д.Ф. Психиатрия. - М.: Медицина, 1989. – 496 с. Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиническая психиатрия: пер. с англ. - М.:

Медицина. 1994. - Т. 1. – 672 с.; Т. 2. – 524 с.

440