Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ramki_na_kvalifikatsiynu 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

2.4 Створення гіперпосилань. Робота в Word вHtml –документами

Однією із найбільш корисних можливостей Word є його здатність поміщати в документ гіперпосилання, які дозволяють легко переключатись з одного документу Microsoft Word до іншого, незалежно від того чи він знаходиться на даному ПК, чи на іншому в мережі.

Для того, щоб створити гіперпосилання на деякий фрагмент документу на даному ПК, легше всього спочатку виділити потрібний фрагмент або об’єкт, а тобі скористатись командою копіювання через буфер обміну даними (комбінація клавіш Ctrl + C). При вставці фрагменту в цільовий документ слід скористатись командоюВставити як гіперпосиланняз пункту менюПравка).

Після цього в потрібне місце документ буде поміщено гіперпосилання, при натискуванні на яке клавіші миші разом із Ctrlвідбудеться перехід до фрагменту чи документу, на який це посилання встановлено. Для виконання цієї операції можна скористатись технологієюDrag and Drop, виділивши потрібний фрагмент і перетягнувши його в потрібне місце правою клавішою миші. При цьому з’являється контекстне меню, де слід вибрати командуСтворити гіперпосилання.

Описані нами способи створення гіперпосилання зручні для встановлення посилань на елементи даного документу або інших Word документів локального ПК. Вставлене гіперпосилання має такий самий вигляд, як сам об’єкт. Якщо потрібно створити гіперпосилання на ресурсInternet чи інший тип файлу, або воно помано мати інший вигляд, ніж сам об’єкт, то дані способи не підходять. В цьому випадку потрібно скористатись вікномДодавання гіперпосилання(рис. 2.5).

Для цього потрібно виділити об’єкт, я яким буде зв’язане гіперпосилання (фрагмент тексту, малюнок і т.д.). Саме при натискуванні на нього відбудеться перехід на інший об’єкт або ресурс. Після цього вибрати команду Гіперпосилання…з пункту менюВставка. Можна також скористатись комбінацією клавіш (Ctrl + K).

В результаті з’являється вікно із чотирьох закладок ( рис. 2.5), які нетрадиційно для діалогових вікон розміщені в лівій частині.

Закладка файлом веб-сторінкою, вміст якої відображено на рисунку 2.5, встановлює гіперпосилання на ресурс Internet (Web, FTP,служба новин та інші) або файл локального ПК. При цьому у випадаючому спискуАдреса: слід вибрати або ввести з клавіатуриURL-адресу ресурсу чи повний дисковий шлях до локального файлу. Для автоматичного введенняURL-адреси можна скористатися піктограмою (рис. 2.4). При її виборі завантажується вікно браузера, в якому можна перейти до потрібного ресурсу його засобами. Для автоматичного введення дискового шляху слід натиснути піктограму (рис. 2.5) і в традиційному вікні відкриття файлу вибрати потрібку папку та файл.

Для встановлення гіперпосилання на іншу ділянку того самого документу потрібно у вікні, зображеному на рисунку 2.5, вибрати закладку місцем у документі: а в ній точку переходу а документ:

  • Початок документа: - на його початок;

  • Заголовки– на одній з заголовків списку;

  • Закладки– на одну із закладок із списку. Зрозуміло , що для встановлення переходу на певний заголовок або закладку їх попередньо потрібно створити.

У Wordможна встановити гіперпосилання, які будуть автоматично створювати документи. Для цього потрібно у вікні , зображеному на рисунку 2.5,вибрати закладкуновим документом, а в ній, а поліІм’я нового документа, назву файлу створюваного документу. Щоб вказати дисковий шлях до створюваного файлу, необхідно натиснути командну кнопкуЗмінити…і у вікні, що відкривається, вибрати потрібну папку. В результаті вибраний шлях буде відображено в розділіШлях:вікна створення гіперпосилання. Якщо потрібно, щоб створити документ автоматично відкрився для внесення в нього інформації, то слід відмітити опцію зараз. В іншому випадку необхідно відмітити опцію пізніше.

Остання закладка електронною поштоювікна створення гіперпосилання дозволяє створити гіперпосилання на адресу електронної пошти. При її виборі автоматично завантажується програма клієнт електронної пошти, де вже буде введено цільову адресу. Дану адресу потрібно ввести в полі Адреса ел. Пошти: вікна створення гіперпосилань, або вибрати її у спискуНедавно використані адреси електронної пошти:. В поліТема:можна також ввести тему листа.

У всіх закладках вікна створення гіперпосилань (рис 2.4) присутнє поле Текст:де відображається виділений при створенні посилання фрагмент тексту в документі (користувач може відредагувати цей текст). Якщо при створенні гіперпосилання був виділений вбудований об’єкт ( малюнок, формула і т.д.), то дане поле буде недоступне. Крім цього у вікні створення презентації присутня кнопкаПідказка…. При її виборі відкриється додаткове вікно, де можна ввести текст підказки, яка буде відображатись при наведенні курсора миші на гіперпосилання.

Для знищення гіперпосилання потрібно викликати на ньому контекстне меню і в ньому вибрати команду Виділити посилання. Можна також виділити фрагмент із гіперпосиланням і повторно викликати вікно зображене на рисунку 2.5, де вибрати командну кнопкуВидалити посилання.

Word має досить широкі можливості для роботи зweb-сторінками, які, як відомо, є складовимWorld Wide Web. ДокументWordможна перетворювати в стандартний дляWeb-сторінок форматHTML. Для цього достатньо вибрати в пункті менюФайлкомандуЗберегти як веб-сторінку…. В результаті чого відкриється знавичайне вікно збереження документу, де в поліТип файлу:слід вибирати типи створюваного веб-документу:XML-документ– документ в форматіXML,Веб-сторінок– звичайна веб-сторінка (всі вбудовані уWord-документ об’єкти будуть розміщуватись в окремих файлах, а вHTML-файлізнаходиться посилання на них),Веб-сторінка з фільтрами–web-сторінка із встановленими фільтрами. В даному вікні присутня командна кнопкаЗмінити…, яка відкриває додаткове вікно для вказання заголовкаweb-сторінки. Він буде відображатись в заголовку вікна браузера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]