Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ramki_na_kvalifikatsiynu 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

2.2 Створення динамічних предметних покажчиків

Досить потужним напрямом використання динамічних полів є створення динамічних переліків посилань на терміни, що використовуються в тексті документу. При цьому відображається посортований в алфавітному порядку список всіх зазначених користувачем термінів та номери сторінок, на яких вони знаходяться в документі. При будь-яких змінах положення та переліку термінів в документі цей список автоматично змінюється.

Для створення динамічного предметного покажчика спочатку необхідно вибрати(помітити) в тексті документу всі слова(терміни), що будуть використовуватись в його списку. Для цього потрібно виділити в тексті відповідне слово( словосполучення) і в пункті меню Вставка вибрати підпункт Посилання, а в ньому командуЗміст і покажчики…. Відкривається вікно, де слід перейти до закладкиПокажчик(рис. 2.2) та натиснути командну кнопкуПозначити…. При цьому відкриється додаткове діалогове вікно( рис 2.3), де в поліосновний:автоматично відобразиться виділення фрагменту тексту. У разі потреби користувач може змінити зміст цього поля. Якщо необхідно створити складний термін, що містить і собі під термін ( наприклад, термін «закон», а під термін «Ньютона»), то значення під терміну слід ввести в полідодатковий:.

В розділі Параметри(рис. 2.3) необхідно встановити тип інформації, що буде відображати разом із терміном:

  • Перехресне посилання – посилання на інший термін, який потрібно ввести з клавіатури в полі справа;

  • Поточна сторінка – номер сторінки в документі, на якій знаходиться відповідний термін;

  • Діапазон сторінок – номер сторінки, на якій знаходиться закладка, назва якої вибирається у випадаючому спискузакладка:. Для реалізації цієї можливості у відповідних місцях документу, попередньо потрібно створити закладки.

Після цього в розділі Формат номера сторінки можна вказати параметри форматування додаткової інформації ( номер сторінки, посилання на інші терміни) , що буде відображатись разом із терміном у переліку. При цьому можна встановитинапівжирний- напівжирний шрифт, абокурсив- курсив.

Встановити всі необхідні параметри у вікні Визначення елемента покажчика( рис 2.3) необхідно натиснути командну кнопкуПозначити, щоб створити помітку на даний термін. Якщо в покажчику термінів необхідно відображати всі номери сторінки в тексті, на яких знаходиться термін, то слід натиснути командну кнопкуПозначити все. в іншому випадку буде відображатись лише номер сторінки, на якій знаходиться виділення для створення примітки фрагмент. Потрібно зазначати, що кнопкаПозначити вседоступна лише тоді коли у розділіПараметривибрано опцію поточна сторінка.

Після створення помітки для першого терміну, користувач може, не закриваючи вікна Визначення елемента покажчика(рис 2.3), продовжувати створення поміток для інших слів. Для цього потрібно натиснути ліву клавішу миші у вікні документу, перейти до потрібного фрагменту та виділити його. Після цього натиснути ліву клавішу мишки на полі основний: у вікні помічання термінів (рис 2.3). Виділений фрагмент автоматично відобразиться і цьому полі. Після встановлення термінів необхідно відкрити вікноВизначення документа покажчика(рис 2.3)

Wordдає можливість імпортувати перелік помічених термінів із іншого файлу. Для цього потрібно у вікні, зображення на рисунку 2.3, вибрати командну кнопку Авто позначка…. Відкривається звичайне вікно відкриття файлу, де слід виділити файл документу, з якого будемо імпортувати, та натиснути командну кнопку Відкрити.

Користувач може помічати терміни для створюваного покажчика вручну. Для цього слід встановити курсор в потрібному місці тексту (правіше від потрібного фрагменту) та натиснути комбінацію клавіш Ctrl+F9. В результаті створюються фігурні дужки для створення динамічного поля, де слід ввести команду

{XE«термін: під термін » параметри},

  • де термін– слово або словосполучення, що бути терміном;

  • під термін– слово або словосполучення, що повинно бути терміном (відділяється від терміну двокрапкою);

  • переметри:\r«закладка" – відображати номери сторінки, на якій знаходиться закладка,\t«Див. Термін» - посилання на інший термін, \b– зробити шрифт напівжирним, \i– зробити шрифт курсивом. Для відображення номера сторінки, на якій знаходиться термін в тексті додаткові параметри (крім \ і та \b)не вказуються.

Для того, щоб створити сам динамічний предметний покажчик потрібно повторно викликати вікно, зображене на рисунку 2.2, і у випадаючому списку Формати:вибрати стиль форматування покажчика. Якщо відмітити опціюНомер сторінки за правим краєм, то номер сторінок, на яких знаходяться відповідні терміни, будуть вирівнюватись у списку по правому краю колонки. В цьому випадку у випадаючому списку Заповнювач: потрібно вказати яким символом буде заповнений простір термінами та нумерація ми сторінок у покажчику.

Якщо користувачу не підходять параметри форматування стандартних стилів, то він може змінити його, натиснувши у вікні, зображеному на рисунку 2.2, командну кнопку Змінитита вибрати таку ж кнопку у наступному вікні. В результаті відкривається звичайне вікно налаштування параметрів стилю форматування.

Параметир Тип: визначає відступ зліва для підтерміну по відношенню до основного терміну. Для цього потрібно вибрати опціюз відступом) В іншому випадку встановлюють опціюбез відступу.

В полі вибору Колонки:слід вказати кількість колонок, на які буде розділено динамічний покажчик на сторінці документу. Для створення предметного покажчика, що містить іншомовні слова, у випадаючому спискуМова:необхідно вибрати необхідну мову.

Після натискування командної кнопки OKстворюється предметний покажчик, вміст якого змінюється при зміні положення та складу елементів списку. Якщо зміни автоматично не відобразились, то потрібно помістити на будь-який покажчика курсор ти натиснути клавішуF9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]