Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ramki_na_kvalifikatsiynu 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

Розділ 1 Створення полів і заголовків об’єктів у Word та робота з ними Використання полів у Word та робота з ними

Динамічним полем (field) уWordназивається спеціальний набір інструкцій, що використовується для розміщення інформації, яка динамічно (автоматично) змінюється в залежності від події. Основна відмінність між полями та звичайним текстом полягає в тому, що в полях зберігається додаткова інформація, яка змінюється в залежності від обставин. В попередніх розділах посібника вже розглядались приклади полів: номери сторінок, поточна дата і час, що використовувалась в колонтитулах.

Найкраще розглядати поля як спеціальні коди, що знаходяться в документі і повідомляють текстовий процесор про необхідність помістити певну інформацію в те місце документу, де вони розміщені. Використовуючи поля, можна встановити режим як автоматичного оновлення інформації в них, так і по команді, заданій користувачем. Переважно поля використовуються для вставки в документ тексту або графічних зображень, для оновлення інформації, що змінюється за певними правилами або для виконання певних обчислень.

Робота з полями у Wordскладається з чотирьох операцій: встановлення поля в документ; поновлення інформації, що надається полем, таким чином, щоб в документі виводилась най свіжіша інформація; перегляд полів та перехід від одного поля до іншого. В загальному поле має такий формат запису:

{ Тип інструкції }

{ } – називається символами поля, тобто фігурні дужки, в які беруться вміст поля, щоб відрізнити від решти тексту. Зверніть увагу, що введення фігурних дужок з клавіатури не веде до створення поля. Для цього слід скористатись спеціальною командою в головному меню;

  • Тип– вказує тип поля ( тип інформації в полі), наприклад;

  • Date – вказує, що в полі знаходиться поточна дата;

  • Інструкції– встановлюють точний формат інформації, що вводиться в документ. Існують також поля, що не вимагають присутності інструкції. Більшість інструкційWordпоміщає в документ автоматично.

    1. Вставка полів

Хоч деякі командиWordвикористовують встановлення полів, наприклад, вставку нумерації сторінок, та для більшості полів потрібно використовувати спеціальну команду.

Для того, щоб вставити поле в документ, необхідно помістити курсор в те місце документу, куди потрібно вставити поле а тоді в пункті меню Insert ( Вставка), Вибрати командуПоле…. При цьому відкривається вікно, зображене на рисунку 1.1

В даному вікні у списку Категорії: слід вибрати потрібну групу типів поля, а в списку Поля:сам стиль поля. Якщо вибрано групу типівВсі, то в спискуПоля: будуть представлені назви всіх типів полів в алфавітному порядку. Для переміщення по списку використовується лінійка прокрутки і клавіші керування курсором.

В нижній частині діалогового вікна є командна кнопка Коди поля, яка дозволяє вивести додаткове одноманітне поле, де відображається код динамічного поля. Тут можна вказати тип поля вручну, але, зрозуміло, що зручніше його вибрати із списку.

Якщо до поля необхідно додати ключі, або встановити тип форматувань, то у вікні збереженому на рисунку 1.1 з’являються додаткові поля та опції. Наприклад, на рисунку 1.1 зображено вибір поля для встановлення поточної дати. Для цього поля в списку Формати датипотрібно вибрати форматування потрібної дати, а в розділіПараметри поля- додаткові опції налаштування поля ( в даному випадку системи літочислення).

Для вставки поля в документ Word передбачена також комбінація клавішCtrl+F9, але при цьому вищеописане діалогове вікно не відкриється, а з’являються символи поля ( фігурні дужки). Далі, між ними можна вручну ввести тип поля та інструкції. Найчастіше цим методом користуються програмісти та досвідчені користувачі, знають вбудовану вWordмову програмуванняWord Basic.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]