Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политология / ПОЛ_ТОЛОГ_Я 2.1 1 биб-1.2.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Комплексний контроль 1 61 рекомендована література 65 розділ іі. Політичні процеси в сучасному суспільстві 67

2.1 Політичні відносини і політичний процес 67

2.1.1 Політичні відносини: зміст і типологія 67

2.1.2 Сутність і структура політичного процесу 68

2.1.3 Типологія політичних процесів, види політичних дій 72

Контрольні питання 75

Практичні завдання 76

Теми для написання рефератів 76

2.2 Політичні партії і громадські об'єднання 77

2.2.1 Політична партія: сутність, структура, генезис становлення 77

2.2.2 Типи політичних партій. Партійні системи держав 80

2.2.3 Громадські об'єднання. Їх класифікація та функції 83

Контрольні питання 86

Практичні завдання 86

Теми рефератів та есе 87

2.3 Особистість в політиці 88

2.3.1 Політична соціалізація. Політична поведінка і участь 88

2.3.2 Політична еліта: сутність, структура і функції 92

2.3.3 Політичне лідерство. Типологія політичних лідерів 94

Контрольні питання 97

Практичні завдання 98

Теми рефератів та есе 98

2.4 Політичний конфлікт як соціальний феномен 99

2.4.1 Поняття, передумови, причини, суб’єкти політичних конфліктів 100

2.4.2 Типологія політичних конфліктів. Внутрішньополітичні та зовнішньополітичні конфлікти 105

2.4.3 Структура, динаміка, порядок розв’язання та соціальні функції політичних конфліктів 108

Контрольні питання 112

Практичні завдання 112

Теми рефератів та есе 112

2.5 Прикладні аспекти політології 114

2.5.1 Становлення і розвиток прикладної політології, її предмет і завдання 114

2.5.2 Структура, функції і методи прикладної політології 118

2.5.3 Політичний маркетинг та політичний менеджмент 121

Контрольні питання 124

Практичні завдання 125

Теми рефератів та есе 125

Комплексний контроль 2 126

ВИСНОВКИ 129

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 130

КОРОТКИЙ СЛОВНИК ПОЛІТОЛОГІЧНИХ ТЕРМІНІВ 132

ПРАВИЛЬНІ ВІДПОВІДІ НА КОМПЛЕКСНИЙ КОНТРОЛЬ 148

ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК 150

ІМЕННИЙ ПОКАЖЧИК 155

ВСТУП

В умовах сьогодення політологія як наука та навчальна дисципліна набуває все більшої ваги серед провідних галузей гуманітарної освіти. Їй належить чільне місце в загальній системі підготовки висококваліфікованих спеціалістів для всіх сфер суспільного життя.

Вивчення політології спрямоване на поглиблення політичної освіченості людей, розуміння ними політичних процесів та явищ, шляхів досягнення злагоди та громадянського миру в суспільстві, розвиток їх громадянських компетентностей в умовах демократизації суспільства.

Політологія надає студентам, що її вивчають, не тільки необхідну базову підготовку з теорії та методології аналізу політичного процесу, але й формує світоглядні та ціннісні критерії оцінки суспільних подій, уміння пов’язувати політологічне знання з політичною практикою. Опанування змісту політології дає змогу студентам навчитися державницькому мисленню та підходам до актуальних питань сучасності, високим морально-етичним вимогам до політики та політиків, реально уявляти можливості, досягнення та прорахунки людей у розбудові та облаштуванні правової та соціальної держави, громадянського суспільства.

Політичні знання і культура потрібні кожній людині, незалежно від професійної приналежності, оскільки, живучи в суспільстві, вона необхідно повинна взаємодіяти з іншими людьми та державою. Відомий вислів Уїнстона Черчіля «Якщо ви не цікавитеся політикою, то політика зацікавиться вами» сьогодні дедалі більше актуалізується. Без політичних знань особистість ризикує стати розмінною монетою в політичній грі, перетворитися на об’єкт маніпулювання та стати рабом більш активних в політичному відношенні сил.

Звідси випливає нагальне завдання вищої школи забезпечити підвищення якості політичної освіти спеціалістів відповідно до державних вимог.

Метою вивчення дисципліни «Політологія» є формування наукових уявлень про політичне життя суспільства в його різноманітних виявах, способах організації влади, закономірностях діяльності політичної еліти, партій, лідерів, соціальних верств і народних мас; сформувати світоглядні і ціннісні настанови на підставі світової суспільно-політичної думки.

Завданнями вивчення дисципліни є:

  • системне засвоєння теоретичного матеріалу політології;

  • розкриття історії політичних вчень, відстеження становлення політичних систем;

  • дослідження розвитку політичних відносини і процесів;

  • формування політичної культури студентів, що виявляється в умінні критично ставитися до політичної ідеології, аргументовано аналізувати світову політику та міжнародні відносини;

  • усвідомлення причин політичних конфліктів, виникнення кризових станів суспільства та шляхів їх розв’язання,

  • виховання активної громадянської позиції щодо участі студентів у суспільно-політичному житті України.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен

знати:

  • об’єкт, предмет і метод політичної науки взагалі і української зокрема, чітко оперувати і володіти її понятійно-категоріальним апаратом;

  • основні світові політичні школи, концепції і напрямки, українські політичні вчення;

  • сутність політичного життя, політичних відносин і процесів, суб’єкти і об’єкт політики;

  • права людини і громадянина, суть і значення політичних систем і режимів у житті держави та суспільства;

  • процеси міжнародного політичного життя, геополітичну обстановку, місце, роль і статус України в сучасному політичному світі;

вміти:

  • визначати теоретичні, духовні, прикладні та інструментальні компоненти політичного знання, їх роль і функції в підготовці політичних рішень, в забезпеченні особистого внеску до суспільно-політичного життя;

  • самостійно аналізувати різноманітні явища політичного життя в Україні та світі;

  • володіти навичками політичної культури, вміти застосовувати політичні знання в своїй професійній та громадській діяльності.

Пропонований навчальний посібник з політології цілком відповідає навчальній програмі для бакалаврів технічних спеціальностей, що затверджена на кафедрі соціології та соціальної роботи Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет».

Даний навчальний посібник охоплює основну проблематику політичної науки, її теоретичні та прикладні (практичні) аспекти і відбиває сучасний стан досягнень світової та вітчизняної політологічної думки.

Посібник містить два розділи. В першому розділі висвітлюються такі питання політологічної теорії, як: історія становлення та розвитку науки про політику; сутність поняття «влада» та різні концепції щодо пояснення цього феномену, його особливостей, структури, засобів реалізації; політична система суспільства, держава як соціальний інститут; формування уявлень про демократію та громадянське суспільство. Другий розділ розкриває проблему особистісного виміру політики; сутність і структуру політичного процесу; дає поняття про політичні партії, суспільні організації і рухи; поняття політичної кризи та політичного конфлікту, динаміку їх протікання та розв’язання; подає актуальні питання прикладної політології.

Окрім того, навчальний посібник містить зручний методологічний інструментарій для самостійного вивчення навчального матеріалу. На завершенні кожного параграфа містяться такі рубрики, як «Контрольні питання», «Практичні завдання», «Теми рефератів та есе».

Контрольні питання забезпечують перевірку ступеню засвоєння змісту теми, уміння аналізувати, узагальнювати, самостійно формулювати висновки щодо отриманих знань.

Практичні завдання передбачають опрацювання першоджерел, розвиток навичок аргументованого висловлення власної думки, уміння досліджувати політичні феномени, порівнювати політичні явища і процеси, узагальнювати інформацію, самостійно формулювати висновки щодо отриманих знань, володіння, а також удосконалення навиків складання тематичних таблиць, схем тощо.

Написання реферату за запропонованими темами забезпечить більш змістовне засвоєння певної теми курсу, вихід за межі її хрестоматійного викладу та має на меті залучення додаткових матеріалів, які значно розширюють коло питань з даної проблеми, розкривають сучасний стан її розробки, різні підходи до її вирішення.

Підготовка есе спрямована на розвиток у студентів уміння самостійно засвоювати новий навчальний матеріал, чітко, точно і коротко формулювати основні положення теми, мислити критично, висловлювати особисте ставлення до різних політичних явищ та процесів.

Кожний з двох розділів завершується комплексним контролем та рекомендованою літературою.

Комплексний контроль містить тестові завдання для перевірки рівня засвоєння викладеного в розділі навчального матеріалу.

Рекомендована література подається для самостійного опанування додаткового матеріалу розділу, застосування його під час підготовки рефератів та есе і т. ін.

Наприкінці посібника розміщено висновки, короткий словник політологічних термінів, правильні відповіді до комплексного контролю, предметний та іменний покажчики.

Начальний посібник підготовили:

к. філос. н., доцент О. В. Мальцева (Вступ; Розділ І (1.1; 1.2); Розділ ІІ (2.4; 2.5); Короткий словник політологічних термінів, Висновки);

к. філос. н., доцент Г. М. Марінова (Розділ І (1.3; 1.4); Розділ ІІ (2.1; 2.2; 2.3).

Соседние файлы в папке Политология